Lumon lukio

Teatterilinjan esitys Murros-festivaaleille

08.08.2017

Lumon lukion Teatterilinjan ykkösvuosikurssin esitys Hiihtäjät -tarinoita Suomesta on valittu Murros - Nuorten teatterifestivaalin ohjelmistoon. Festivaali järjestetään Tampereen Teatterikesän yhteydessä 7.-8.8.2017. Murros kokoaa maamme parhaat nuortenteatteriesitykset yhteen. Festivaalilla nuoret näkevät toistensa esityksiä, kohtaavat toisiaan ja saavat ammattilaisilta palautetta. Lumolaiset lähtevät Tampereelle jo toista kertaa. Edellisen kerran siellä oltiin vuonna 2015.

Tässä festivaalin oma tiedote:

Tule ja näe parhaat nuorten teatteriesitykset Tampereen Teatterikesässä

– 11. Nuorten teatterifestivaali Murros Tampereella 7.–8. elokuuta 2017

Nuorten teatterifestivaali MURROS kutsuu jälleen Tampereelle Teatterikesään katsomaan maamme parhaat nuortenteatteriesitykset. Esityksissä pohditaan 100-vuotiasta Suomea ja tämän päivän henkilökohtaisia ja yhteiskunnallisia nuoruuden haasteita. Teoksissa käytetään monipuolisesti erilaisia teatterin keinoja dokumenttiteatterista satiiriin ja naamioteatteriin.

Ohjelmisto:

Rankids (Joensuu): Pakko pärjätä!

Rankids-ryhmän esitys kertoo tämän päivän vaikeissa olosuhteissa ja elämäntilanteissa elävistä nuorista. Päihteet, erilaiset riippuvuudet, perheongelmat ja tragediat ovat syinä näytelmän henkilöiden ongelmiin. Löytävätkö he voimaa ja motiivia muutokseen?

Paniikkihäiriöstä ja skitsofreniasta kärsivä Elsa, 20, elää todellisuuden ja kuvitteellisen, lääkkeiden pehmentämän unimaailman keskellä. Elsa on elänyt kotinsa suljettujen seinien sisällä viikkokausia. Näytelmän alussa Elsa saa luokkakokouskutsun entisiltä kiusaajiltaan. Kirje herättää Elsan muistot kouluvuosista ja toisaalta vahvan halun pääsyä osalliseksi todellisesta elämästä. Eerika, 23, ja Siru, 16, kamppailevat omien ongelmiensa parissa. Näitä nuoria päähenkilöitä yhdistää kasvaminen aikuiseksi yhteiskunnassa, jossa pärjäämisen haasteita huolettavat todellisten ihmisten lisäksi mediatodellisuuden luomat mielikuvat oikeanlaisesta nuoresta ja pärjääjästä.

Ohjaus: Maria Pikkarainen

Keravan Nuorisoteatteri Knut: Too bad to say that – esitys nuoruudesta

Esitys käsittelee nuorten elämää dokumenttiteatterin, satiirin sekä musiikin keinoin. Kohtaukset ovat työryhmän käsikirjoittamia ja suurin osa niistä perustuu todellisiin tapahtumiin. Esityksen aiheita ovat muun muassa tasa-arvo, sukupuoliroolit, ihmissuhteet sekä nuorten kokema seksuaalinen ahdistelu sosiaalisessa mediassa.

Ohjaus: Mikko Dahlström, Eveliina Kulmala, Maikki Paajanen, Paul Sainio

Q-teatterin nuorten teatteri (Helsinki): Tyhmä, ruma, vaarallinen

Tyhmä, ruma, vaarallinen on esitys vallasta ja vallankäytöstä. Sen lähtökohtana on ollut Tarita Ikosen rankkaa koulukiusaamista ja sen vaikutusta yksilön identiteettiin käsittelevä runoteos Kylmyyden monologi sekä kysymys: miksi me ihmiset käyttäydymme toisiamme kohtaan niin kuin käyttäydymme? Esityksessä kuuluu vahvasti nuorten oma ääni.

Tyhmä, ruma, vaarallinen tarkastelee kiusaamisilmiötä useasta eri näkökulmasta

ja asettaa tutkimuskohteensa moniin mittakaavoihin; tulilinjalle joutuvat niin yksilö, ryhmädynaamiset ilmiöt kuin yhteiskunnan vallanpitäjätkin. Välillä sukelletaan Suomen historiaan, nyrkkeilykehään ja tutkijankammioon. Esityksen musiikissa soi musta huumori.

Ohjaus: Jaana Taskinen

Lumon lukion teatterilinja (Vantaa): Hiihtäjät

Suomi täyttää tänä vuonna 100 vuotta. Tartuimme isoon aiheeseen, Suomeen ja sen historiaan. Esitys kuljettaa katsojansa läpi maamme historian aina esihistoriasta nykypäivään. Mitä Suomi on? Mitä se on ollut? Mistä tulemme? Keitä me olemme? Miten luonto ton muovannut meitä? Entä suurvaltapolitiikka? Millaista täällä on elää? Millaisen Suomen me tulevaisuudessa haluamme? Käsikirjoitus on koostettu kohtauksista, jotka opiskelijat ovat valmistaneet pienryhmissä. Ryhmälähtöinen työskentelytapa on omiaan tuomaan nuorten oman äänen näyttämölle.

Ohjaus: Minna Puolanto

Fokus (Vantaa): Tämä on ravintola

Naamioteatterin keinoin toteutetussa esityksessä yhden tähden ravintolaan saapuu kriitikko. Erinäisistä vastoinkäymisistä huolimatta ravintolan henkilökunta yrittää tehdä kaikkensa, jotta asiakas viihtyisi. Ohjaus: Elias Hjelm

Aikataulu julkaistaan ja lipunmyynti alkaa 1. heinäkuuta osoitteessa www.murros.info. Ohjelmistovalinnoista vastaavat ohjaaja Elina Kilkku sekä ilmaisutaitolukiolaiset Emilia Hettula ja Matilda Malkamäki. Esitysten jälkeen kaikille avoimet yleisökeskustelut vetävät ja palautteet ryhmille antavat ohjaaja Antti Mikkola ja näyttelijä Piia Soikkeli.

Murroksen avajaistilaisuus Tampereen Ylioppilasteatterissa maanantaina 7.8.2017 klo 11.00 (Itsenäisyydenkatu 12–14, 33500 Tampere).

Lisätietoja festivaalista:

Tuottaja Päivi Vuorinen paivi@tnl.fi 0445361234 www.murros.info

www.tnl.fi

Festivaalin pääjärjestäjä Työväen Näyttämöiden Liitto r.y.

.vantaa-yleiset-sosiaalinenmedia-facebookshare iframe { float: right; }