Sivistysvantaa

Ympäristökasvatus

Ympäristökasvatus tapahtuu päiväkodissa, koulussa, oppilaitoksessa, kotona ja töissä. Se on osa normaalia arkea ja jokaista tekoa. Ympäristökasvatuksella kasvatetaan lapsista ja nuorista ympäristövastuullisia, vahvistetaan heidän luontosuhdetta sekä annetaan valmiuksia elämänarvojen pohdintaan. Ympäristökasvatuksen avulla ihminen voi kasvaa ekososiaalisesti sivistyneeksi. Ekososiaalisesti sivistynyt ihminen ymmärtää vastuunsa ja vapautensa, jotka perustuvat riippuvuuteen luonnosta ja muista ihmisistä.

Vantaalla ympäristökasvatus on osa opinsisältöjä ja koulun käytännön arkea. Kouluissa toimii ekotukihenkilöt, joiden tehtävänä on edistää ympäristövastuullisia toimintatapoja. Kaikkien kasvattajien osana on toimia esimerkkinä ympäristövastuullisissa toimintatavoissa ja oppiaineesta riippuen opettaa tiedollista pohjaa, jota tarvitaan ympäristövastuullisten valintojen tekemiseen. Monessa koulussa ja päiväkodissa toimii myös ekotiimi tai ympäristöryhmä, joka koostuu opettajista ja lapsista sekä nuorista. Esimerkiksi Leppäkorven koulussa toimii lapsista koostuva ympäristöryhmä YRRÄ. Ryhmä edistää ympäristövastuullisia tapoja mm. kuulutuksilla, tietoiskuilla, mielenosoitus ja erilaisillä teemapäivillä esim. Energian säästö -viikko, Kirjan ja ruusun päivän kirjanvaihtotori ja Korso Siistiksi -siivouspäivä.

Vantaalla ympäristökasvatusta tukee Vantaan luontokoulu ja muut pääkaupunkiseuden luontokoulut. He järjestävät ympäristökasvatuksen kursseja kasvattajille, kummiluokkatoimintaa ja yksittäisiä luontokoulupäiviä. Toiminta on pääsääntöisesti maksutonta.

Vantaan sivistystoimella on ympäristöohjelma. Se ottaa kantaa ympäristövastuulliseen toimintaan ja ympäristökasvatukseen. Siitä on tehty huoneentaulut helpottamaan arkea.

.vantaa-yleiset-sosiaalinenmedia-facebookshare iframe { float: right; }