Ilmastotekoja

Ilmastonmuutos on kasvihuoneilmiön voimistumista. Voimistuminen tapahtuu liiallisesta kasvihuonekaasujen vapautumisesta ilmakehään. Kasvihuonekaasuja, hiilidioksidi (CO2), metaani (CH4) ja dityppioksidi (N2O), syntyy eniten hiilen, öljyn ja maakaasun käyttämisessä energiantuotannossa ja liikenteessä sekä maataloudesta, teollisuudesta, kaatopaikoilta ja metsäpaloissa.

IImastonmuutoksen seurauksena lämpötilat nousevat, kuivuudet ja rankkasateet lisääntyvät ja hirmumyrskyt voimistuvat. Lisäksi lumen ja jäätiköiden määrä vähenee ja merenpinta nousee. Luonnossa tämä merkitsee vaikeuksia monien eliölajien selviytymiselle. Ihmisille ilmastonmuutos aiheuttaa mm. ruoantuotannon vaikeutumista, sairauksien esiintymisalueiden leviämistä ja taloudellista epävakautta.

Yksilön, toiminnan tai tuotteen vaikutusta ilmastonmuutokseen mitataan hiilijalanjäljellä. Keskivertosuomalaisen hiilijalanjälki on 10 300 kg CO2e /hlö /vuosi. Rakennukset ja asuminen tuottaa tästä 33 %, liikenne ja matkailu 22 %, ruoka 21% ja muu kulutus 25%. Jotta ilmastonlämpeneminen saadaan pysymään 1,5 °C alapuolella, suomalaisen hiilijalanjäljen pitää vuonna 2030 olla 3000 kg CO2e /hlö /vuosi tai alle. Vantaa kaupunkina tavoittelee hiilineutraaliutta samalle vuodelle.

Ilmastonmuutokseen liittyy paljon termejä, joita on koottu lyhyeen ilmastosanastoon kasvattajille.

IDEOITA ILMASTOTEKOIHIN
Rakennukset ja asuminen Liikenne ja matkailu Ruoka Muu kulutus Kasvatus ja vaikuttaminen
Suurimmat vaikutukset tehdään vaihtamalla uusiutuvaan energiaan, vähentämällä sähkön, lämmön ja lämpimän veden kulutusta ja vähentämällä käytössä olevaa tilaa. Suurimmat vaikutukset tehdään vaihtamalla henkilöautoilusta julkiseen liikenteen, pyöräilyyn, kävelyyn jne. tai vähemmän kuluttaviin autoihin, vähentämällä lentoja ja kuljettuja kilometrejä. Suurimmat vaikutukset tehdään siirtymällä vegaani-, kasvisruokavalioon tai kasvipohjaisiin maitotuotteisiin, vähentämällä makeisia ja virvokkeita sekä ruokahävikkiä. Suurimmat vaikutuksen tehdään kuluttamalla vähemmän, korjaamalla jo olemassa olevaa, lainaamalla ja kierrättämällä tavaroita. Suurimmat vaikutukset tehdään kasvattamalla lapsia ja nuoria 1,5 asteen elämän tapaan ja vaikutetaan päättäjiin sekä muihin ympärillä oleviin ihmisiin.
Päiväkodissa, koulussa ja oppilaitoksessa voi...
… oppia energiasta ja kuluttaa energiaa vähemmän. … kulkea kouluun ja päiväkotiin kävellen, polkupyörällä, rullilla tai pidemmältä julkisilla liikennevälineellä. … haastaa kaikki osallistumaan vegaanihaasteeseen tai lihattomaan lokakuuhun vaikka vuoden ympäri. …konmarittaa koulu,oppilaitos tai päiväkoti ja vastaisuudessa ostaa vain tarkkaan harkittuun tarpeeseen sekä mahdollisuuksien mukaan kierrätettyä. ...ottaa Open ilmasto-opas käyttöön kaikille opettajille ja kasvattaa lapsia ja nuoria kestävään elämään tapaan.
…seurata rakennuksen energian kulutusta granlund managerista. …retkeillä ja luokkaretkeillä lähellä tai paikoissa joihin pääsee julkisilla kulkuvälineillä. …sopia keittiön kanssa kasvisruoan asettamisen ensimmäiseksi ruokalinjastoon tai varmistaa, että kaikkiin ryhmiin riittää kasvisruokaa valittavaksi. …tutustua pääkaupunkiseudun Kierrätyskeskukseen takahuoneeseen. ...vaikuttaa Vantaalla, joka tavoittelee Hiilineutraaliutta 2030. Lähestykää Vantaalaisia päättäjiä tai virkahenkilöitä ilmastotekojen kanssa.
...laskea sisälämpötila 21 asteeseen lämmityskaudella, laittaa kuuman veden lorotus kuriin, pestä astiat matalissa lämpötiloissa, käyttää luonnonvaloa, ottaa verhot ja sälekaihtimet viilentimiksi ja lämmityskaudella eristeiksi ja jakaa käytössä olevaa tilaa muiden kanssa. ...järjestää juhlia tai tapahtumia polkupyöräilyn tai potkulautailun edistämiseksi, osallistua kilometrikisaan, järjestää etätapaamisia tai kunnostuspaja kevyenliikenteen kulkuneuvoille. .. vaihtaa kasvipohjaisiin maitotuotteisiin kahveilla ja kotitaloudessa, tarkkailla syntyvää biojätettä ja syödä lautanen tyhjäksi, perustaa hyötykasvipuutarha tai vähentää virvoitusjuomien nauttimista. …pitää vaatteiden tai tavaroiden korjauspajan ja kierrätyspäiviä, opettaa kiertotaloutta tai viettää teemakuukausia, jolloin ei osteta vaatteita, toisessa karkkia jne. …järjestää tempauksen ilmaston puolesta, osallistua ilmastolakkoon, tukea ja tehdä yhteistyötä ympäristöjärjestön kanssa.

Vantaan kaupunki / sivistystoimi

Ympäristökonsultti: Noora Ilola,
050 3035873, etunimi.sukunimi (a) vantaa.fi