Suomi on pieni maa, mitä meidän teoilla on väliä verrattuna Kiinaan ja Intiaan?

Suomalaisia on määrällisesti vähän, mutta elämäntapamme kuluttaa paljon luonnonvaroja. Nykyään suomalaisin hiilijalanjälki on 2,5 kertainen kiinalaisen ja 5,2 kertainen intialaisen hiilijalanjälkeen verrattuna. Lisäksi historian saatossa vauraat teollisuusmaat ovat tuottaneet suurimman osan ilmakehämme kasvihuonekaasupäästöistä ja nykyisistä tavaroista suuri osa tuotetaan aasiassa eli me olemme pääosin vastuussa ilmastonmuutoksesta. Näin ollen ilmasto-oikeudenmukaisuuden toteutumiseksi rikkailla teollisuusmailla tulee olla päävastuu myös ilmastonmuutoksen torjunnasta. Lisäksi meillä on kehitysmaita paremmat mahdollisuudet vähentää kasvihuonekaasupäästöjä kansalaistensa hyvinvointia vaarantamatta.

Lisäksi eivät Kiina ja Intiakaan lepää laakereillaan. Intiassa investoidaan uusiutuvaan energiaan suuria summia: www.energiauutiset.fi/uutiset/aurinko-ohitti-hiilen.html ja Kiinan energiasuunnitelmia voi lukea täältä: climateactiontracker.org/countries/china/.

Lähde: Sitran selvityksiä 148 1,5 asteen elämäntavat Miten voimme pienentää hiilijalanjälkemme ilmastotavoitteiden mukaiseksi? Toukokuu 2019. Perustuu tekniseen raporttiin 1.5-degrees lifestyles: Targets and options for reducing lifestyle carbon footprints (ISBN 978-4-88788-222-5)

Lähteet: http://ilmasto.org/

Vantaan kaupunki / sivistystoimi

Ympäristökonsultti: Noora Ilola,
050 3035873, etunimi.sukunimi (a) vantaa.fi