Säästä sähköä 2009 -2010

Säästä sähköä - EkoTeko kilpailu oli ensimmäinen laatuaan. Se haastoi vantaalaiset päiväkodit, koulut ja oppilaitokset etsimään keinoja, joilla omien kiinteistöjen sähkölaskua saisi pienennettyä. Mukaan lähti 19 päiväkotia, 32 peruskoulua, kolme lukiota ja yksi ammattikoulun opetuspiste eli yhteensä 55 yksikköä.


Kilpailevissa yksiköissä harjoiteltiin mm. sytyttämään valot tiloihin vasta, kun niissä alkaa toiminta. Sammutetaan valot aina kun poistutaan tilasta yli kymmeneksi minuutiksi / välitunnin ajaksi. Sytyttämään tilaan vain tarvittava määrä valoja. Sähkölaitteiden turhaa sähkönkulutusta pyrittiin vähentämään taas käynnistämällä tietokoneet vasta kun todellinen käyttö alkaa ja sammuttamaan, kun tarvetta ei ole. Lapset päiväkodeissa ja oppilaat kouluissa toimiva energiapoliiseina / energianeuvojina, joiden tehtävänä on kiertää tiloja ja sammuttaa turhat valot, tai opastaa tilan käyttäjiä valojen käytössä. Eräässä koulussa: ”Oppilaat valjastettu energia-agenteiksi, joiden tehtävänä on näpäyttää opettajia, jos he unohtavat turhia sähkölaitteita tai valoja päälle”. Lisää vinkkejä sähkön säästöön löytyy täältä.


Päiväkotien sarjan voitti Ankkalammen päiväkoti, toiseksi tuli Simonmetsän päiväkoti ja kolmanneksi Myyrilän päiväkoti. Koulujen ja oppilaitosten sarjassa ensimmäisen palkinnon sai Dickusby skola, toiseksi tuli Jokiniemen yhtenäiskoulu ja kolmannen palkinnon ansaitsi Päiväkummun koulu.


Kilpailevissa yksiköissä toimittiin yhteisöllisesti yhteisen tavoitteen saavuttamiseksi ja tulokset olivat mainiot, sillä yhteensä sähköä jätettiin käyttämättä 170 000 kWh eli 53 000 euroa.


Kilpailua oli tukemassa Vantaan Energia.Vantaan kaupunki / sivistystoimi

Ympäristökonsultti: Noora Ilola,
050 3035873, etunimi.sukunimi (a) vantaa.fi