Kilpailun osallistujat

Nimi Teema Seurata voi:
Dickursby Daghem Klimatsmart, en hållbar inlärningsmiljö
Viikoittain ekomöte:ssä Fjärlarna -lapsiryhmä ideoi ja muisteli jo tehtyjä ilmastotekoja. Teemaa toteutettiin näiden ideointien pohjalta ja valtakunnallisten teemapäivien kautta. Päiväkodissa tehtiin lukuisia tekoja, joista esimerkkinä ekokassi- Se kiersi perheissä ja sisälsi vinkkejä ympäristötoimintaan. Perheet saivat lisätä kassiin omat vinkkinsä. Toiminnassa panostettiin myös hyötyliikuntaan ja lopussa lapset halusivatkin mm. kävellä kotiin päiväkotipäivän jälkeen. Lähiluontoa käytettiin opetusympäristönä enemmän ja siitä huolehdittiin käytön ohella roskien keruun merkeissä. Lisäksi lisättiin päiväkodin lajitteluastioita ja toteutettiin vaippakampanja, jonka avulla vähennettiin kertakäyttövaippojen kulutusta.
Hakunilan nuorisotalo Me teemme osamme
Nutalla nähdään teemailtoja, My2050-peli vierailua, roskakävelyä ja kertakäyttömateriaalin (esim. kenkäsuojat) käytön vähentämistä. Marraskuussa on maailman vegaanikuukausi ja lokakuussa kasvisruokapäivä
Instagramissa @hakunilannuorisotila
Helsinge gymnasiumin Tree in One
Lukion luokkiin sijoiteltiin huonekasveja ja niiden huolehtiminen vastuutettiin opiskelijoille. Huonekasvien vaikutusta sisäilmaan mitattiin CO2-mittareilla.
Helsinge skola Helsinge goes klimatsmart
Aktivt medborgarskap -valinnaisaineryhmä kannusti muuta koulua ilmastovastuulliseen elämään. Ryhmä rakensi kouluun uuden lajittelusysteemin ja piti aamunavauksen sen lanseeraamiseksi. Koulussa vietettiin myös kaksi teemaviikkoa: Ruokahävikin vähentämisen -viikko ja Älä osta mitään -viikko. Jälkimäisen aikana kampanjoitiin turhan kuluttamisen vähenemiseksi ja tuloksia selvitettiin kyselyllä. Vastanneista noin 60 % oli onnellisia ettei ollut ostanut viikon aina mitään turha ja viikon jälkeen kolmannes ajatteli kulutustaan enemmän kuin ennen. Lisäksi ohjelmassa oli tietoisku ilmastonmuutoksen konkreettisista hillintätoimista, aineettomien joululahjojen korttien askartelua ja pullonkeräysrahojen lajoittaminen wwf:lle.
Instagramissa @amthelsinge
Kaivokselan koulu Ilmasto puhtaaksi!
Koulun viitoset organisoivat koulun osallistumisen pe 13.3. ilmastomarssiin Helsingissä. Marssia varten tehtiin kylttejä ja kannustettiin muita luokkia mukaan. Koronan takia marssi muuttui kuitenkin koulun omaksi, mutta sitäkin hienommaksi tapahtumaksi. Marssin lisäksi toteutettiin neljä kilpailua koko koululle: Roskakingi (roskien kerääminen lähiympäristöstä), Kierrätyskilpailu, Energiansäästö ja Ideakisa luokkista löytyvien tavaroiden uusiokäyttöön ja kierrättämiseen. Kilpailut esiteltiin ja voittajat palkittiin aamunavauksissa. Kilpailujen voittajat palkittiin sponsoreilta saaduilla palkinnoilla. Toimintaa varten oppilaista muodostettiin vastuuryhmiä esim. sponsorointi, viestintä ja kilpailut. Kauden lopussa oppilaiden kanssa tehtiin omat ilmastolupaukset. Parhaiten lupauksensa pitäneet oppilaat palkitaan lukukauden lopussa.
Instagramissa #ilmastopuhtaaksi2k19
Kartanonkosken koulu Kartanonkoskella oltiin liikkeellä koko koulun voimin lukuisilla teemoilla. Näitä olivat mm. kierrätys, kasvisruoka, ruokahävikki, sähkön- ja vedenkulutus, liikkuminen, ilmasto ja terveys, materiaalien kulutuksen vähentäminen ja elinympäristön havainnointi sekä ilmastohaastekalenteri. Kaikkia luokka-asteita kannustettiin tekemään suuria ja pieniä, uusia tai vanhoja vastuullisia ilmastotekoja ja nämä kirjattiin yhteiseen ilmastotekokalenteriin. Kalenteriin kirjattiin mm:
• Ilmiöviikon yrittäjyysteemaan sisällytettiin ilmastovastuu
• Oppilaiden kanssa tehdyt ilmastotekosopimukset
• Tulevaisuuden ilmastonkestävän Kartanonkosken suunnittelu
• Kouluruokailu ilman tarjotinta
• Kasvisruoan syömiseen kannustaminen haasteilla ja tiedolla
• Ilmastonmuutos aiheena mm. mielipidekirjoituksissa, puheenvuoroissa, ja kielisissä
• Cromebookkien korjaamisen opettelu ja koulun koneiden korjaaminen
• Monia vierailuja: Nukketeatteri Sampon Roska-aarre, biokaasuluento, Roskapoliisit ja Ämmässuon vierailu.
• Tapahtumia: tavaranvaihtopäivä, kalusteiden siivoustalkoot (varastojen kalusteet jaoteltiin korjattavaksi, tuunattavaksi, materiaaliksi käsitöihin tai roskalavalle)
Instagramissa @kartsininsta ja koulun blogista: https://urly.fi/1jSw
Koivukylän koulu Ilmastoteot 2019-2020
Koivukylän koulu kartoitti ympäristövastuu tilanteen koulussa ja siltä pohjalta panostettiin:
• Jätteiden lajitteluun: hankittiin kaksi uutta lajitteluastiaa.
• Toimintatapoihin: Laadittiin EkoTeko-ohjeet koko koululle
• Materiaalin kulutuksen vähentäminen: Valinnaisen kurssin ympäristöagentit tekivät julistekampanjan käsipyyhkeiden kulutuksen vähentämiseksi.
• Lähiluonnon viihtyisyyteen: roska- ja jättipalsamitalkoot sekä kirsikkapuiden istuttaminen
• Liikkumiseen: pyöräilyn toimintapäivä ja koulumatkojen kulkutapaselvitykset
• Yhteistyöhön: alakoulun kanssa tiedon lisääminen ja osallistuminen Vantaan koulujen ilmastoverkostoon.
Martinlaakson lukio Speak for climate
Lukioissa Vihreälippu-tiimi ja opiskelijakunnan hallitus herätteli muita ilmastovastuullisempaan toimintaan. He selvittivät kyselyllä oppilaskunnan ympäristöasenteita ja kampanjoivat ympäristövastuullisuuden puolesta. Tulokset esiteltiin ilmastoteemaisessa joulujuhlassa. Juhlan kaikkien ohjelmanumeroiden ytimenä oli ilmasto ja kestäväkehitys. Marraskuussa lukion Instagramissa nähtiin ilmastoteot -somepostausten sarja ja jouluna alla ideoiiin kestäviä joululahjoja. Lisäksi opiskelijaryhmä osallistui tammi-huhtikuussa Helsingin yliopiston ja WWF:n kanssa yhteistyössä toteutettavaan kestävän kehityksen kurssiin.
Instagram: @martsarinlukio , Facebook: Martinlaakson lukio, Sivusto: www.sivistysvantaa.fi/martinlaaksonlukio/ ja blogi: martsarilainen.blogspot.com
Mårtensdals skola Skolan bättre
Oppilaskunta teki parempaa koulua tarkastamalla, että sisälämpötilat ovat sopivat, lisäämällä lajitteluastioita ja opettamalla ruokalassa biojätteen lajittelua. Lisäksi kannustettiin valojen sekä laitteistojen sammuttamiseen vessoissa ja luokkahuoneissa eikä vettä tuhlattu käsienpesussa.
Rajatorpan koulu Koulu lähestyi ilmastovastuullista arkea teemoilla: Kyyditön koulumatka ja Lajittelupisteen kehittäminen uuden koulurakennuksen myötä. Kyyditön koulumatka haasteessa oppilaiden ympäristöraati teki kyyditön koulumatka -videon, jonka avulla haastettiin Suomen muita kouluja mukaan toimintaan. Haastamisen välineenä käytettiin somekanavia ja julkkiksia pyydettiin mukaan. Facebook: Rajiksen ympäristöraati, Instagram: @rajiksenraati #rajiksenraati, ja Youtube: Rajiksen Raati
Ruusuvuoren koulu Muutos kouluruokaan
Koulussa keskitytään ruokaan ja sen ilmastovaikutuksiin sekä vaikutetaan läheiseen alakouluun, lähikauppaan ja toivottavasti koko maailmaan.
sites.google.com/eduvantaa.fi/lunchbunch www.51.fi/korso
Seutulan koulu Seutula säästää
Koulussa kiinnitettiin huomioita materiaalien kulutukseen ja ekologisuuteen. Käsitöissä rakennettiin ötökkähotelleja mm. vanhoista opettajan pöydistä ja luonnonmateriaaleista sekä koreja punottiin ja koristeita tehtiin kahvipusseista. Cromebookkien käyttöä lisättiin paperien sijaan. Lisäksi lajittelua tehostettiin organisoimalla uudet jäteastiat opettajanhuoneeseen ja liikkumisen päästöjä vähennettiin kannustamalla lihasvoimien käyttöön koulumatkoilla esim. Tassutellen ja Vantaalta napapiirille -haasteen avulla.
Instagramissa @seutulankoulu
Simpukan päiväkoti Ilmastotoivon puu
Päiväkodin sisääntuloon, kaikkien perheiden nähtäväksi rakennettiin Ilmastotoivon puu. Puun lehdet koostuivat päiväkodin jokaisen ryhmän tekemistä ilmastoteoista. Kierrätyspaperista leikatut lehdet maalattiin eri väreillä edustamaan eri ilmastotekoja. Energiansäästö oranssiksi, ruokailu ruskeaksi, kierrätys punaiseksi ja liikkuminen vihreäksi. Keltaiseen lehteen sai keksiä oman teeman ilmastoteon. Kun teko oli tehty, lehdet kiinnitettiin puuhun. Kilpailun jälkeen Ilmastotoivon puun teot lähetetään vanhemmille ja osallistujia kiitetään yhteistyöstä sekä kaikkia kannustetaan kiinnittämään huomiota arjen pieniin ilmastotekoihin jatkossakin. Kilpailemista juhlistetaan lopussa yhteisillä pihajuhlilla.
Sotungin koulu Ilmastosotungit: Arjen valinnoilla ilmastonmuutosta vastaan
Opettajien ja oppilaiden yhteistyöllä panostettiin arjen ilmastovalintoihin. Kotitaloustunneilla tehtiin kasvisruokaa, koululla vieraili WWF:n Luonto lautasella -puhuja ja koulu liittyi Resq-sovellukseen ruokalan hävikin pienentämiseksi. Lisäksi järjestettiin aineeton joulukalenteri, kirppistapahtuma, osallistuttiin koulumatkahaasteeseen ja 8.-luokkalaisten monialaisten aiheena oli ilmastonmuutos ja kestävä kehitys.
Instagramissa @ilmastosotungit ja #ilmastosotungit
Sotungin lukio Ympäristötyön rakennetta vahvistettiin yhdistämällä Ekotiimi ja opiskelijakunnan hallitus. Näin toiminta liitettiin osaksi oppilaitoksen pysyviä rakenteita ja opiskelijoita on helpompi motivoida mukaan. Kokoonpano toteutti mm. Älä osta mitään-kampanjan ja opettajan huoneen pesuaineet vaihdettiin ekoaineisiin.
Vaskivuoren lukio Vaskivuoren Ekoteko
Opiskelijoita kannustettiin ympäristövastuulliseen toimintaan kampanjoilla. Tule pyörällä kouluun säällä kuin säällä -kilpailu ja Tule lihasvoimin kouluun -kampanja kannustivat opiskelumatkan päästöjen vähentämiseen. Opiskelijoiden kanssa järjestettiin tavaranvaihtopäivät ja aloitettiin limupullojen ja -tölkkien keräys. Kerätyistä varoista lahjoitetaan osa orankien hyväksi. Lisäksi opiskelijat tuottaneet energian säästämiseen liittyviä meemejä kilpailun kannustamana.
Veromäenkoulu Ilmastoystävällinen ruoka kotitalousopetuksessa
Kotitalousopettaja otti omaan opetukseen kauttaaltaan ympäristövastuunäkökulman. Opetuksessa ruokahävikkiä vähennettiin käyttämällä tehokkaammin hyödyksi pakasteisiin ja jääkaappiin jääneitä raaka-aineita. Hyödynnettiin sesongin raaka-aineita enemmän ja punaista lihaa vähennettiin. Tilalla käytettiin kalaa, kanaa ja kasviproteiinia. Lisäksi asiantuntija WWF:ltä on käynyt puhumassa ruoan ympäristövaikutuksista.
Instagramissa #veromaenkotitalous

Vantaan kaupunki / sivistystoimi

Ympäristökonsultti: Noora Ilola,
050 3035873, etunimi.sukunimi (a) vantaa.fi