Helmi-kartsi (2019)

Terveisiä Kartsilta

Suuret kiitokset kaikille viime lauantain kodin ja koulun yhteistyöpäivään osallistuneille!

Olemme täällä Kartsilla jälleen kerran erittäin ylpeitä oppilaistamme, jotka opiskelivat ilmiöviikolla monialaisesti ja innokkaasti. Myös lauantain ohjelmassa välittyi oppilaslähtöisyys ja oppilaiden oma keskeinen rooli omassa oppimisessaan.

Päivän aikana tapahtui paljon kaikissa luokissa. Ekaluokkalaiset lauloivat Matkustan ympäri maailmaa ja tervehtivät iloisesti eri kielillä maiden lippuja heiluttaen. Kolmasluokkalaiset olivat suunnitelleet hienoja juhla-asuja esimerkiksi värijuhlaan tai kiinalaisen uuden vuoden viettoon. Vanhemmatkin pääsivät mukaan tekemään juhlassa tarvittavia asusteita. Yhdessä nelosluokassa ohjelmoitiin Bee-bot -robotteja kulkemaan Wienin kaupungin kartalla nähtävyydestä toiseen ja yhdessä kuutosluokassa sai taitella origameja. Kahden viidennen luokan kahviot ja niiden innokkaat leirikouluun lähdössä olevat myyjät eivät voineet jäädä keneltäkään huomaamatta.

Seiskaluokan oppilaat esittivät ilmiöviikolla tekemiään asiantuntevia töitään ilmastonmuutoksesta. Kasiluokan performanssi käsitteli koskettavasti ja vaikuttavasti lasten ja nuorten asemaa eri puolilla maailmaa. Ysien matka Euroopan halki oli selvästi opettanut koulumme vanhimmille oppilaille myös asiasisällöllisesti paljon.

Helmi-maaliskuun tapahtumia

 • to 14.2. Vanhempainyhdistyksen ystävänpäiväjuhla klo 18
 • pe 15.2. Koulupäivä loppuu klo 12 koulun lattiaremontin takia.
 • ma-pe 18.-22.2. Talviloma
 • Maaliskuun hyvinvointiteema Tietoisuustaidot
 • ke 6.3. Srk:n aamunavaus ja rinnakkaistilaisuudet klo 9.15. (1-2lk) klo 10.15 (5-6lk)
 • to 7.3. Srk:n aamunavaus ja rinnakkaistilaisuudet klo 9.15 (3-4lk)
 • to 7.3. Kirjailija Veera Salmen vierailu, Juuri ja Tuohi
 • pe 8.3. Kirjailija Veeran Salmen vierailu, Juuri ja Tuohi
 • ke 13.3. Maalis-Kartsi
 • Ke 13.3. Sisääntuloharjoitus klo 9.15 Tammisto, klo 10.10 pääkoulu
 • ke 20.3. oppilaiden koulupäivä loppuu viimeistään klo 13.15 henkilökunnan koulutuksen vuoksi
 • to 21.3. Rasismin vastainen päivä

Kouluisäntä Jarmo Perttunen eläkkeelle

Kouluisäntä Jarmo Perttunen jää eläkkeelle helmikuun lopussa. Hän ehti työskennellä Kartanonkoskella lähes kahdeksan vuotta. Kiitämme lämpimästi Jarmoa työstä koko kouluyhteisön hyväksi! Jarmon työn jatkajana aloittaa 1.3. lähtien Nelli Haapaniemi. Sivistystoimen linjauksen mukaisesti kaikissa Vantaan kouluissa kiinteistöstä ja turvallisuudesta vastaavat Vantin vartijat.

Oppilasryhmien matkat HSL:n joukkoliikenteessä

Tämän vuoden alusta lähtien HSL-kuntien koululaisryhmien matkoista ei peritä maksua, kun opettaja tekee oppilaittensa kanssa koulun retkiä HSL:n joukkoliikenteessä. Matkoja voi tehdä lukuvuosien aikana arkisin klo 9-15.

Lukeva Kartsi

Tapasimme tammikuussa kirjailija Magdalena Hain ja tubettaja Miklun Lukuliike koulussa -tapahtuman myötä. Kaarnan ja Latvan oppilaat kuuntelivat haltioissaan, kun Magdalena Hai luki kirjoittamaansa koulumaailmaan sijoittuvaa novellia ääneen. Mitä koulussa oikein tapahtuu? Se selviää, kun luette luokassanne kokoelmaa Haiseva käsi ja muita kauheita tarinoita Uhriniitun takaisesta.

Juuri ja Tuohi pääsevät tutustumaan kirjailija Veera Salmeen ja tämän teoksiin to 7.3. ja pe 8.3. On varmasti mielenkiintoista kuulla kirjailijan työstä ja siitä, mistä vaikkapa ajatukset Puluboin tai Maurin seikkailuihin ovat syntyneet.

Magdalena Hain innostavan vierailun myötä maaliskuun lukuhaasteena on tarttua novelli-, satu- tai lyhytproosakokoelmaan. Kokoelmien hienous piilee siinä, että aina on aikaa yhdelle. Lue vaikka novelli päivässä tai satu viikossa!

Vielä ehdit osallistua myös helmikuun lukuhaasteeseen:

Valitse runohyllystä runokokoelma, joka vaikuttaa kiinnostavalta. Lue runoja sieltä täältä tai haukkaa koko kokoelma kannesta kanteen.

Lukeminen kannattaa aina – ja on muuten kivaakin!

Liikkuva Kartsi

Tammikuussa etsittiin Kartsin Liikkuvia Luokkia. Kisan tarkoituksena oli aktivoida välituntiliikuntaa ja lisätä liikuntaa koulupäivien aikana. Luokat osallistuivat kisaan aktiivisesta ja oppilaat keräsivät innokkaasti merkkejä omalle luokalle. Merkkejä sai kiertämällä koulun pihalla olevan alueen tai tekemällä lihaskuntohaasteen. 1-2 -luokkien sarjassa eniten merkkejä keräsi 2C -luokka. 3-4 -luokissa 4B keräsi huikeat 1196 merkkiä viikon aikana ja 5-6 -luokkien sarjassa 5B -luokka keräsi eniten merkkejä. 4C palkittiin lisäksi aktiivisesta osallistumisesta ja hyvästä asenteesta. Haasteessa kaikki luokkamme osoittivat hyvää yhteishenkeä ja liikunnan riemua.

Liikkuvan teema -tammikuun jälkeen odottelemme kevättä ja koripalloturnausten alkua. Lasketteluretki yläkoululaisille järjestetään Talmaan keskiviikkona 6.3 klo 12-18 välisenä aikana. Retkelle ilmoittaudutaan alustavasti perjantaihin 15.2 mennessä Tuomakselle tai Elinalle, ja sitova ilmoittautuminen tapahtuu maksamalla retkimaksu keskiviikkona 27.2. Yläkoulun oppilaille suunnatussa Wilma-viestissä on tarkemmat ohjeet kiinnostuneille.

Koulumme opettajat ovat suorittaneet yläköysivarmistuksen alkeiskurssin, joka mahdollistaa entistä paremmin koulun oman kiipeilyseinän käytön esim. tapahtumapäivinä.

Ilmiöviikon huipennus viidensillä luokilla oli päivä Super Parkissa.

Tunteva Kartsi

Maaliskuun hyvinvoinnin teemana on tunne- ja tietoisuustaidot.

Säännöllisillä tunne- ja tietoisuustaitoharjoituksilla on tutkimuksissa havaittu positiivisia vaikutuksia luokan työrauhaan ja keskittymiskykyyn sekä psyykkisen joustavuuden lisääntymiseen, että vaikeiden tunteiden kanssa pärjäämiseen. Hyvät tunne- ja tietoisuustaidot auttavat meitä vuorovaikutustilanteissa, sekä lisäävät empatiakykyä itseämme ja muita kohtaan.

Tunnetaitojen vahvistaminen kuuluu myös Vantaan perusopetuksen strategiaan.

Maaliskuun aikana tietoisuustaidot näkyvät koulumme arjessa. Oppilaat harjoittelevat tietoisuustaitoja omissa luokissaan ikätason huomioiden. Yhteisesti teema näkyy aamunavauksissa, pienissä tuokioissa ja keskusteluissa. Kasvatamme myös yhdessä kiitollisuuden puuta, johon kaikki koulumme ihmiset voivat merkitä asioita, joista kokevat kiitollisuutta. Rentoutumiseen ja rauhoittumiseen varataan aikaa. Välitunnille rakennetaan tila rauhoittumista varten, jossa oppilailla on mahdollisuus hengähtää ja rauhoittua kesken kiireisen päivän.

Oppilaskunnan kuulumisia

Vuoden 2019 luottamusoppilaiden kausi käynnistyi avajaisseminaarissa. Luottikset valitsivat puheenjohtajaehdokkaista suljetulla lippuäänestyksellä uudeksi puheenjohtajaksi Athena Vlachoksen 8A:lta ja varapuheenjohtajaksi Anni Salmen 7C:ltä. Seminaarissa valittiin myös Kartsin näkökulma vuoden 2019 Vaikuttaja-päivään. Vantaan Vaikuttaja-päivän teemana on tänä vuonna ekologsuus ja ympäristövastuullinen toiminta, ja kartsilaiset pohtivat teemaa vastuullisen vantaalaisen näkökulmasta. Athena ja Anni lähtevät edustamaan kouluamme Vaikuttaja-päivään ke 17.4. Heurekaan.

Luottikset luokilta 5.–9. valmistelevat koulumme esitystä pohtimalla muun muassa, millaisia ilmastoystävällisiä tapoja koulussa voi omaksua, kuinka koulussa pitäisi käsitellä ilmastonmuutoksen hillintää ja muutokseen sopeutumista sekä millaisia ilmastoystävällisiä tekoja kukin voisi tehdä.

Viikkokokoukset ovat kevätlukukauden aikana Guru-luokassa seuraavasti:

 • 1.–4.-luokkalaiset tiistaisin klo 10 (Tuija Laine)
 • 5.–9.-luokkalaiset perjantaisin klo 10 (Elsi Santala)

Lisäksi luokkien 5.–9. luottiksilla on Vaikuttaja-päivään liittyvä kokous to 7.3. klo 11–11.45.

Kevään 2019 yhteishaku 9-luokkalaisille

Haku ammatilliseen koulutukseen ja lukiokoulutukseen:

 • Hakuaika on 19.2.–12.3.2019
 • Hakuaika päättyy 12.3. klo 15.00
 • Mahdolliset pääsykokeet järjestetään huhti-toukokuussa
 • Saat tiedon yhteishaun tuloksista aikaisintaan 13.6.2019. Jos olet antanut sähköpostiosoitteesi hakemuksella, saat tulokset myös sähköpostiisi.
 • Opiskelupaikka otettava vastaan viimeistään 27.6.2019.

Haku erityisammattioppilaitoksiin:

 • Hakuaika on 13.3.-3.4.2019

Haku 10. luokille ja valmentavaan koulutukseen:

 • Hakuaika on 21.5.-23.7.2019

Yhteishaun sähköinen hakulomake 9-luokkalaisille ammatilliseen ja lukiokoulutukseen avautuu osoitteessa www.opintopolku.fi talvilomaviikolla ti 19.2. Hakulomake on lähetettävä viimeistään 12.3. klo 15.00 mennessä. Koululla hakuja voi tehdä talviloman jälkeen viikkojen 9 ja 10 aikana opinto-ohjauksen tunneilla. Oppilas voi myös varata opinto-ohjaajalta henkilökohtaisen ajan haun tekemiseen.

Erityisammattioppilaitosten haku järjestetään 13.3. -3.4. 2019.

Edellä mainittujen hakujen tulokset julkistetaan 13.6.2019. Ellei oppilas tuolloin saa opiskelupaikkaa, on 10. luokan, LUVA:n (lukioon valmentavan) ja VALMA:n (ammatilliseen koulutukseen valmentavan koulutuksen) haku avoinna 23.7.2019 saakka.

Yhteishaussa oppilaat valitaan jatko-opintoihin peruskoulun päättötodistusten perusteella. Nyt on loppukirin aika, sillä päättöarvosanat annetaan vasta kevään lopulla. Toivotaan parasta menestystä edettäessä kohti Ruusujuhlaa ja jatko-opintoja!

Lisätiedot: Poju Vainio, opinto-ohjaaja, poju.vainio[at]vantaa.fi, 050 30 38 295

VANHEMPAINYHDISTYS TIEDOTTAA

Ystävänpäiväjuhla 14.2. Kartsilla klo 18.00 - 20.00

Olette kaikki ystävällisesti tervetulleita!

Ennakkolippuja saa vielä ostettua 5 E luokalta (2 euroa per hlö). Siitä Wilmassa tiedotettu tarkemmat myyntiajankohdat.

Sisäänpääsylippuja on myynnissä myös tapahtumassa, eli kaikki pääsee mukaan.

Liittyminen yhdistykseen

Rohkeasti mukaan. Vuosimaksu 10 euroa ei velvoita osallistumaan mihinkään.

Kaikki vanhempainyhdistykselle kerätyt tuotot menevät 100 %:sti koulumme oppilaiden hyvinvoinnin tukemiseen.

Liittymisestä tarkemmat ohjeet aiemmissa Kartseissa.

Kartanonkosken koulu

OSOITE: Tilkuntie 5, 01520 Vantaa
040 356 2893

Tammiston opetuspiste: Kaurapellonkatu 3, 01520 Vantaa 050 304 1894

Rehtori:
Tuija Tammi (Latva),
040 060 4363, tuija.tammi@vantaa.fi


Virka-apulaisrehtori:

Ella Väinölä (Juuri ja Runko),
050 312 1706, ella.vainola@vantaa.fi


Vararehtori:

Maria Hohka,
050 303 3092, maria.hohka@vantaa.fi

Koulusihteeri:
Leila Pitkonen 040 356 2893


Koulusihteeri:
Katariina Välilä (ma ja ti)
040 5729105


Vartija:
Nelli Haapaniemi 040 838 0780

Oppilashuolto

Kuraattori: Suvi Uuttu
040 584 9286


Kuraattori:
Sini Laitinen

Terveydenhoitaja
(1 - 6 lk):

Laura Mäkinen
(ma-to, ja parittomat perjantait),
040 632 6588, laura.makinen@vantaa.fi


Terveydenhoitaja
(7 - 9 lk):

Janica Helaskoski
(ti, to, parilliset perjantait),
040 516 0560, janica.helaskoski@vantaa.fi

Koululääkäri:
Kristina Wallenberg (torstaisin)
kristina.wallenberg@vantaa.fi


Oppilaanohjaaja:
Poju Vainio
050 303 8295
poju.vainio@vantaa.fi


Oppilaanohjaaja:
Maria Hohka
050 303 3092
maria.hohka@vantaa.fi

instagram