Helmi-kartsi (2021)

Tiedote 7 / 3.2.2021

Tervehdys rehtorilta

Tämä vuosi on merkittävän koulutusuudistuksen vuosi. Uusi oppivelvollisuuslaki astuu voimaan 1.8.2021. Laki koskee ensimmäisen kerran tänä keväänä perusopetuksen päättäviä nuoria. Vantaalla on jo kauan ollut käytössä ns. koulutustakuu, jonka mukaisesti jokaiselle perusopetuksen suorittaneelle opiskelijalle on taattu jokin jatkokoulutuspaikka. Koulutustakuu ei kuitenkaan ole tarkoittanut sitä, että opiskelija olisi ollut velvoitettu ottamaan paikan vastaan. Uusi laki edellyttää, että oppivelvollisen on hakeuduttava toisen asteen koulutukseen ennen perusopetuksen viimeisen vuosiluokan päättymistä. Hakeutumisvelvollisuus jatkuu niin kauan, kunnes oppivelvollinen saa koulutuspaikan. Pääsääntöisesti koulutukseen hakeudutaan 9. luokan keväällä yhteishaussa. Jos oppivelvollinen ei saa paikkaa yhteishaussa, hänen tulee hakeutua toisen asteen koulutukseen jatkuvassa haussa. Tänä keväänä yhteishaku on 17.2.-31.3.

Perusopetuksen järjestäjällä on velvollisuus ohjata ja valvoa oppivelvollisen hakeutumisen toisen asteen koulutukseen. Ohjaus- ja valvontavastuu jatkuu siihen saakka, kunnes oppivelvollinen on aloittanut opinnot toisessa oppilaitoksessa. Jos oppivelvollinen nuori lopettaa aloittamansa opinnot, viimesijainen ohjaus- ja valvontavastuu on oppivelvollisen asuinkunnalla. Asuinkunnan tehtävänä on selvittää oppivelvollisen nuoren kokonaistilanne ja mahdollinen tuen tarve yhdessä oppivelvollisen ja tämän huoltajan kanssa. Oppivelvollisuus päättyy, kun oppivelvollinen täyttää 18 vuotta tai kun oppivelvollinen on hyväksytysti suorittanut ylioppilastutkinnon tai ammatillisen tutkinnon tai niitä vastaavan ulkomaisen koulutuksen.

Oppivelvollisuuden pidennys tarkoittaa myös opintojen maksuttomuutta. Koulutus on opiskelijalle maksutonta, kun opiskelija suorittaa ensimmäistä toisen asteen tutkintoaan ja on aloittanut opintonsa ennen 18 vuoden ikää. Maksuttomuus jatkuu enintään sen kalenterivuoden loppuun saakka, jolloin opiskelija täyttää 20 vuotta. Osaamisen hankkimiseksi tarvittavat oppimateriaalit sekä työvälineet, työasut ja työaineet ovat maksuttomia.

Kasvatuksen ja oppimisen toimiala järjestää tänään klo 17-18 etäinfon oppivelvollisuuden laajenemisesta. Tilaisuuden linkki ja lisätietoa siitä on alla.

Ensi lukuvuoden suunnittelu on jo täydessä vauhdissa. 3. luokan oppilaat ovat jo tehneet A2-kielivalinnan. Vapaaehtoisena kielinä opiskellaan tulevalla 4. luokalla espanjaa ja ruotsia. Valinnaisten opintojen oppaat vuosiluokille 4-9 löytyvät Wilman tiedotteista ja valinnat tehdään 15.2.-2.3. välisenä aikana.

Myös työelämäpainotteisen TEPPO-opetuksen haku on ajankohtainen. Siihen voivat hakea kaikki 7. ja 8. luokan oppilaat. Lisäinfoa TEPPO-opetuksesta löytyy Wilman tiedotteesta. La 13.2. on myös mahdollisuus osallistua etäinfoon. Hakuaika TEPPO-opetukseen on 8.-21.3.

Ensi viikolla koko koulu työskentelee monialaisen oppimiskokonaisuuden äärellä. Kutsumme tätä kokonaisuutta ilmiöviikoksi ja tänä lukuvuonna teemana on monilukutaito. Se on yksi opetussuunnitelman laaja-alaisen osaamisen alueista (L4). Ilmiöviikon työskentelyn ja toteutuksen suunnittelua on tehty yhdessä oppilaiden kanssa. Jokainen luokka-aste työskentelee ensi viikolla oman aiheensa ja oman työjärjestyksensä mukaisesti.

Ystävällisin terveisin,

Tuija Tammi

Tapahtumia helmi-maaliskuussa

 • ma-la 8.- la 13.2. Ilmiöviikko, teemana monilukutaito (vko 6). Ilmiöviikon työjärjestys on luokka-astekohtainen
 • la 13.2. koulupäivä klo 9-12
 • la 13.2. TEPPO-info etänä klo 10.30-11, oppilaanohjaaja Maria Hohka, linkki tilaisuuteen lähetään myöhemmin
 • ma 8.2.-pe 19.2. TEPPO-tet 9.lk (vkot 6-7)
 • ma 15.2.-ti 2.3. Valinnaisten opintojen valinta Wilmassa
 • ke 17.2. - ke 31.3. Yhteishaku (9.lk)
 • ma-pe 22. – 26.2. Talviloma (vko 8)
 • ma-pe 1.-5.3. TET ja TEPPO 8.lk
 • ti 2.3. Kaarnan ja Latvan oppilaiden koulupäivä alkaa klo 10 henkilökunnan koulutuksen vuoksi
 • ma 8.3. - su 21.3. Haku työelämäpainotteiseen TEPPO-opetukseen (7.-8.lk)
 • ti 9.3. Juuren ja Tuohen oppilaiden koulupäivä alkaa klo 10 henkilökunnan koulutuksen vuoksi
 • ma 10.3. Maalis-Kartsi ilmestyy
 • ma 15.3.-la 5.6. Hyvinvoinnin vuosikello: Turvataidot
 • pe 19.3. Rasismin vastainen päivä

Info oppivelvollisuuden laajenemisesta 3.2. klo 17-18 etänä

Oppivelvollisuuden laajenemisesta kiinnostuneille järjestetään avoin infotilaisuus 3.2.2021 klo 17‒18 etäyhteydellä. Aiheesta ovat keskustelemassa kasvatuksen ja oppimisen apulaiskaupunginjohtaja Katri Kalske, toisen asteen koulutuksen johtaja Ari Ranki ja toisen asteen koulutuksen opetustoimen asiantuntija Eeva Ahtee.

Lisätietoja: https://www.sivistysvantaa.fi/yhteishaku/artikkelit/ajankohtaista/uutiset/oppivelvollisuuslaajeneekoskemaankaikkiaalle18-vuotiaita-tervetuloakuulemaanuudistuksestavirtuaaliseeninfotilaisuuteen.html

Juuren ja Rungon oppilaiden läksyparkit

Toiminta jatkuu kevätlukukauden aikana. Ohjaajana toimii tuttuun tapaan kouluavustaja Suvi Miettinen.

Läksyparkit pidetään Mustion 5C-luokkassa ma, ti ja to -päivinä klo 12.30-14.00 (5. ja 6. tunti)

Läksyparkkiin voi mennä tekemään läksyt koulupäivän jälkeen ja siellä saa apua läksyjen tekemiseen.

Läksyparkkiin mennessä pitää olla läksyt tiedossa ja opiskeluvälineet mukana, sekä ajoissa paikalla. Jos kukaan ei tule läksyparkkiin, Suvi siirtyy muualle lopputunniksi.

Suville voi lähettää Wilmassa viestin läksykerhoon tulijasta myös etukäteen.

Läksyparkit on tarkoitettu Juuren ja Rungon oppilaille.

Kannattaa hyödyntää läksyparkkia!

Latvan oppilaille läksyvälkkiä

Latvan oppilaiden on mahdollista saada ohjausta läksyihin Latvan erityisopettajilta läksyvälkillä, jotka alkavat viikolla 7. Läksyvälkät ovat seuraavina ajankohtina:

7. luokan oppilaat: ti klo 11.45, Ella-Maria Ahtiaisen opetustila, Karuna

8. luokan oppilaat: to klo 12, Silja Vanhatalon opetustila, Mustio

9. luokan oppilaat: ke klo 12, Sari Lahtisen opetustila, Mustio

Lukeva Kartsi

Kevät keikkuen tulevi? Tämä Kalevalasta peräisin oleva sananlasku ei ehkä ihan vielä pidä paikkaansa, sillä tänä vuonna saimmekin iloksemme runsaslumisen talven. Myös maaliskuun lukuhaaste liittyy helmikuun 28. päivänä juhlittavaan Kalevalan ja suomalaisen kulttuurin merkkipäivään: Palauttele Kalevalaa mieleesi esimerkiksi katsomalla Kalevala kolmessa minuutissa -video tai lukemalla Lasten Kalevalaa tai Mauri Kunnaksen Koirien Kalevalaa.

Vielä ehdit toteuttaa myös helmikuun Runebergin päivän ja Kalevalan päivän innoittaman lukuhaasteen:

Lue runoja. Valitse runo, joka on esimerkiksi hauska, mukava, yllättävä tai ihana. Lähetä ystävällesi ystävänpäiväksi kortti, jossa valitsemasi runo on. Voit myös tehdä oman runon.

Lukeminen kannattaa aina – ja on muuten kivaakin!

Liikkuva Kartsi

Upea talvisää jatkuu ja koulumme hiihtolatukin on kunnossa! Viikolla 5 saamme kaupungin välineistä lainaksi lumikengät. Talviliikuntaan saadaan näin lisää valikoimaa pulkkailun, luistelun ja hiihdon lisäksi.

Alakoulun luokat pitävät kevään aikana liikuntapäiviä oman aikataulun mukaan, ja esimerkiksi kuutoset menevät hiihto- ja makkararetkelle Haltialaan.

Lopuksi muistutamme, että heti talviloman jälkeen viikolla 9 on jälleen tekojäävuoro, joten luistimet kannattaa edelleen pitää teroitettuina.

Kerhotoiminta käynnistyy ohjelman mukaisesti. Välituntiliikuntavälineet eivät ole käytössä.

Nautitaan talvesta!

Tunteva Kartsi

Kartsin hyvinvoinnin vuosikellon teemana 7.1.-12.3. ovat tunnetaidot. Tuntevassa Kartsissa keskitymme tällöin mielen hyvinvointiin, tietoisuustaitoihin ja vahvuuksiin. Oppilaat harjoittelevat tunnistamaan ja nimeämään omia ja kavereiden vahvuuksia sekä tunteita. Harjoituksia tehdään sekä toiminnallisesti, että yhdessä keskustellen.

Juuren ja Tuohen oppilaille on tehty esimerkiksi omat tunnetaitojen tehtävävihkot. Kaarnan ja Latvan oppilaat tekevät teemaan liittyviä harjoituksia ryhmänohjaajan ja luokanopettajan johdolla.

Oppilaskunnan kuulumisia

Vuoden 2021 luottamusoppilaiden kausi käynnistyi pe 22.1. aloitusseminaarissa, jossa tutustuimme toisiimme, kävimme läpi luottamusoppilaiden tehtäviä ja pidimme erittäin jännittävät puheenjohtajavaalit. Ehdolle asettui seitsemän innokasta ja vaikuttavaa oppilasta, joista kaikki saivat ääniä.

Ensimmäinen äänestyskierros päättyi kolmen ehdokkaan yhtäläiseen äänimäärään. Myös toisella kierroksella ehdokkaat olivat hyvin tasavahvoja, joten päädyimme historialliseen ratkaisuun: tänä vuonna koulumme oppilaskuntaa johtaa yksi puheenjohtaja ja kaksi varapuheenjohtajaa!

Oppilaskunnan vuoden 2021 puheenjohtajaksi äänestettiin Veera 8B:ltä. Varapuheenjohtajiksi nousivat Jole 8A:lta ja Seth 6B:ltä. Lämpimät onnittelut!

Viikkokokoukset alkavat Guru-luokassa seminaarin jälkeen:

 • 1.–4.-luokkalaiset: tiistaisin klo 10.00-10.15 (Tuija)
 • 5.–9.-luokkalaiset: torstaisin klo 10–10.15 (Elsi)

Koulujen kerhot alkavat Vantaalla uudestaan tauon jälkeen

Kerhotoiminta Vantaan kouluilla alkaa uudestaan oman koulun oppilaille. Kerhoihin voi osallistua oppilaita eri luokilta ja luokka-asteilta. Kerhojen vetäjät käyttävät kasvomaskia. Tervetuloa harrastusten pariin!

Kartsin kerhoista jatkavat ainakin seuraavat:

Maanantaina 8.2. aloittavat:

UUTUUS: Shakkikerho 3.-luokkalaisille Ohjaajana: Erkki Savolainen

Tervetuloa pelaamaan shakkia! Pelaamme pääsääntöisesti shakkia, mutta toki voimme kokeilla myös muita taktisia lautapelejä. Pelejä pelataan koulun tableteilla ja vastustajana voi kaveri tai tietokone. Ryhmän koko enintään 20 oppilasta. Ilmoittatumislistat kiertävät kuukauden välein eri luokissa, jotta mahdollisimman moni pääsisi kerhoon ja kerhot olisivat täynnä.

Kerho kokoontuu Laukko-solun, 3A-luokassa keskiviikkoisin klo 12-12.30 (pitkä välkkä)

Espanjan kerho 2.-3. luokkalaisille. Ohjaajana Andrea Aalto.

¡Hola! Tervetuloa oppimaan espanjaa ja tutustumaan espanjankielisten maiden kulttuuriin.

Kerhossa leikitään, lauletaan ja opitaan sekä sanoja että lauseita.

Kerho on tarkoitettu 2. ja 3. -luokkalaisille.

Espanjan kerho kokoontuu maanantaisin kello 12.00-12.30. Laukko (espanjan luokassa)

¡Bienvenidos!

LAULUYHTYE 6.-9. -luokkalaisille. Ohjaajana Anne Tanskanen.

Tervetuloa laulamaan iloiseen porukkaan! Harjoittelemme monipuolista ohjelmistoa niin yksi- kuin moniäänisesti. Valmistamme kappaleita koulun eri tilaisuuksiin kuten joulujuhliin, kevätjuhliin sekä musikaaliin.

Lauluyhtye harjoittelee musiikinluokassa, Karuna-solussa maanantaisin klo 15.00-16.00. Tervetuloa!

Joogaa yseille. Ohjaajana Elina Piispanen.

Kerhossa harjoitellaan joogan perusasanoita, rentoutumista ja keskittymistä. Lempeä jooga sopii kaikille. Kerho kokoontuu tiistaisin klo 15.50 Gymillä. Ota mukaan oma pyyhe. Tervetuloa!

Maanantaina 15.2. lähtien aloittavat kerhot:

Sporttikerho 3.-6. lk. Ohjaajana Tuomas Muhonen.

Sporttikerho on avoin kerho 3.-6. luokkien oppilaille sisältäen pelejä, leikkejä ja temppuja ryhmän mielenkiinnonkohteiden mukaan salissa ja/tai ulkona. Ei ilmoittautumista. Ensimmäinen kokoontuminen liikuntasalissa ma klo 15.45

Sporttikerho 7.-9. lk. Ohjaajana Tuomas Muhonen

Pelaamista, temppuilua ja mukavaa liikkumista ryhmän mielenkiinnonkohteiden mukaan salissa ja/tai ulkona. Ei ilmoittautumista. Ensimmäinen kokoontuminen liikuntasalissa ti klo 15.45

Yhteistyökumppaneiden kerhot koulumme oppilaille:

Sporttia kouluille toiminta on koulupäivän jälkeen järjestettävää, maksutonta liikuntakerhotoimintaa oman koulun oppilaille. Kerhojen ajatuksena on tarjota hauskaa yhdessäoloa liikunnan parissa ilman kilpailua ja vertailua varsinkin niille lapsille, joilla ei vielä ole

harrastusta. Huomioittehan, että kerhoissa on ehdoton ennakkoilmoittautuminen koronarajoitusten vuoksi!

Keskiviikko (ajalla 3.2.-12.5.2021)

14.00-15.00 Kerho 1.-2.lk. Ilmoittautuminen https://sporttiakaikille.fi/sportti/

--> Sporttia kouluille --> Kartanonkosken koulu

15.00-16.00 Kerho 3.-4.lk. Ilmoittautuminen https://sporttiakaikille.fi/sportti/

--> Sporttia kouluille --> Kartanonkosken koulu

Lukuvuoden 2021- 2022 työajat

Lukuvuonna 2021–2022 perusopetuksessa noudatetaan seuraavaa työaikaa:

 • syyslukukausi ke 11.8.–ke 22.12.2021
 • syysloma ma 18.10.–pe 22.10.2021 (viikko 42)
 • joululoma to 23.12.2021–pe 7.1.2022
 • kevätlukukausi ma 10.1.–la 4.6.2022
 • talviloma ma 21.2.–pe 25.2.2022 (viikko 8)

Lisäksi yksi lauantaikoulupäivä kodin ja koulun yhteistyöhön sekä sitä korvaava lomapäivä

Syyslukukaudella on 90 ja kevätlukukaudella 98 työpäivää, yhteensä 188.

Kartanonkosken koulu

OSOITE: Tilkuntie 5, 01520 Vantaa
040 356 2893

Tammiston opetuspiste: Kaurapellonkatu 3, 01520 Vantaa 050 304 1894

Rehtori:
Tuija Tammi (Latva),
040 060 4363, tuija.tammi@vantaa.fi


Virka-apulaisrehtori:

Marle Himberg (Juuri ja Runko),
050 312 1705, marle.himberg@vantaa.fi


Vararehtori:

Ella Väinölä,
050 312 1706, ella.vainola@eduvantaa.fi

Koulusihteeri:
Leila Pitkonen 040 356 2893


Koulusihteeri:
Susanna Heinström (ma, ti)
040 5729 105


Vartija:
Nelli Haapaniemi 040 838 0780

Oppilashuolto

Kuraattori: Suvi Uuttu

Terveydenhoitaja
(1 - 6 lk):

Carolina Heinonen
(ma-to, ja parittomat perjantait),
040 632 6588, carolina.heinonen@vantaa.fi

Terveydenhoitaja
(7 - 9 lk):

Janica Helaskoski
(ti, to, parilliset perjantait),
040 516 0560, janica.helaskoski@vantaa.fi


Koululääkäri:

Kristina Wallenberg (torstaisin), kristina.wallenberg@vantaa.fi

Koulupsykologi:
Annika Gaiani
040 847 0907


Oppilaanohjaaja:
Poju Vainio
050 303 8295
poju.vainio@vantaa.fi


Oppilaanohjaaja:
Maria Hohka
050 303 3092
maria.hohka@vantaa.fi

instagram