Huhti-kartsi (2020)

Tiedote 9 / 8.4.2020

Tervehdys rehtorilta

Koulua on käyty pääasiassa etäopetuksessa nyt jo kolmen viikon ajan. Lähiopetuksessa on päivittäin ollut n. 15 oppilasta vuosiluokilta 1-3. Kukapa olisi jokin aika sitten uskonut, että yhden päivän valmisteluajalla kaikki Suomen peruskoulut siirtyvät etäopetukseen. Olen valtavan ylpeä siitä, miten koulumme henkilökunta on ottanut etäopetuksen haltuun. Samoin olen ylpeä oppilaistamme, jotka ovat opetelleet uudenlaisen opiskelutavan ja selviytyneet siitä hienosti. Kiitos myös teille huoltajille, jotka olette jaksaneet tukea lapsia opiskelussa. Tilanne vaatii kaikilta paljon venymistä ja joustamista. Opetusministerin sanoin tällaisena aikana on tärkeä muistaa armollisuus niin itselleen kuin muille. Tämän hetken tiedon mukaan etäopetus jatkuu ainakin ke 13.5. saakka.

Poikkeuksellinen aika tarkoittaa sitä, että toimintoja kartoitetaan ja muutoksia niihin tulee nopealla aikataululla. Pääsiäisen jälkeen Kartanonkosken lähiopetus siirtyy Pointiin Vantaan kansainväliselle koululle. Koulun ollessa suljettuna kiinteistössä voidaan aloittaa kesän ajaksi suunnitellut korjaustyöt. NCC aloittaa työt jo ensi tiistaina. Korjaustöihin kuuluu mm. IV -kanavien nuohous ja säätö, automaation uusinta ja valojen vaihtaminen ledeiksi.

Pääsiäinen tulee tänäkin keväänä poikkeusoloista huolimatta. Toivotan kaikille hyvää ja toivottavasti aurinkoista pääsiäistä!

Ystävällisin terveisin,

Tuija Tammi

Tapahtumia huhti-toukokuussa

  • etäopetus jatkuu 13.5. saakka
  • kiirastorstaina 9.4. koulupäivä loppuu kaikilla viimeistään klo 14
  • ti 14.4. alkaen lähiopetus järjestetään Vantaan kansainvälisellä koululla
  • ti 14.4. alkaen NCC tekee koulussa korjaustöitä

Kartsin oppilaiden työt TuKoKe -finaaliin

Tutki-Kokeile-Kehitä eli TuKoKe on suunnattu 4–20-vuotiaille tieteistä ja tekniikasta kiinnostuneille lapsille ja nuorille. Tieteenaloja ei ole kilpailussa rajattu, ja osallistua voi tutkimuksella, projektilla tai keksinnöllä yksin tai ryhmässä. TuKoKea järjestävät Kehittämiskeskus Opinkirjo ja Tekniikan Akateemiset TEK. TuKoKen työtä ohjaa neuvottelukunta, jossa on eri tahojen ja yhteistyökumppaneiden edustajia. Kartsin oppilaat osallistuivat TuKoKeen nyt viidettä kertaa.

TuKoKen neuvottelukunta on valinnut finaaliin seuraavat Kartsin oppilaiden työt:

  • Tutkimus pinokkioefektistä: Eetla Immonen, Emmi Tanskanen ja Hilla-Maria Veikkola, 9A
  • Tutkimus liike-energialalaturista: Annika Heinonen, 9D

Töiden ohjaaja on matematiikan lehtori Juha Hakkarainen. TuKoKe -lopputapahtuma järjestetään virtuaalisesti viikolla 17.

Onnea ja menestystä finaaliin molemmille töille!

Lukeva Kartsi

Maaliskuu tuntuu jälkikäteen siltä, että aika halkaistiin kahtia: ennen ja jälkeen etäopiskelun ja -opetuksen. Poikkeuksellinen tilanne on vaatinut paljon sopeutumista niin oppilailta, kotiväeltä kuin koulun henkilökunnaltakin.

Lohdullista ja arvokasta on, että lukeminen on ja pysyy. Tällaisena aikana tarttuminen kirjaan voi tuoda suurta turvallisuuden tunnetta. Pakeneminen toiseen aikaan, paikkaan, toisen henkilön elämään tai toiseen ympäristöön voi olla rentouttavaa ja ihanaa. Lukeva Kartsi kannustaa kaikkia lukemaan omaksi iloksi, ajankuluksi, miksi vain!

Huhtikuun lukuhaaste on tutkia omiaa kirjahyllyään uusin silmin. Nyt on erinomainen aika lukea ns. hyllynlämmittäjiä tai palata vaikkapa lapsuuden suosikkikirjan pariin. Kirjastojen ollessa kiinni verkosta löytyy luettavaa esimerkisi Elisan ilmaiset klassikot -palvelusta, Helmetin E-kirjastosta ja Yle Areenan äänikirjoista. Lukeva Kartsi vinkkaa myös siitä, että monet äänikirjapalvelut tarjoavat ilmaisia kokeilujaksoja. Kokeile vaikka kaikkia!

Vielä ehdit osallistua myös maaliskuun eli Lastenkirjainstituutin lukuhaasteeseen:

Lukukuntoon kesäksi

Onko sinulle kertynyt ylimääräisiä kiloja lukemattomia kirjoja? Hengästytkö jo muutaman sivun jälkeen? Kaipaatko lukemiseesi lisää haastetta?

Kevään lasten ja nuorten Lukukuntoon kesäksi -haasteessa treenataan lukuvoimaa ja -kestävyyttä. Rakenna oma treeniohjelma pohjakuntosi mukaisilla harjoituksilla ja täytä edetessäsi treenipassia. Haasteen materiaalit ovat osoitteessa lukemo.fi/lukuhaaste.

Lukeminen kannattaa aina – ja on muuten kivaakin!

Liikkuva Kartsi

Elämme myös liikunnallisten haasteiden aikaa. Kartanonkosken koulu toteuttaa etäliikunnan opetusta eri ikäluokilla hiukan eri tavalla. Suurena tavoitteena on aktivoida lapset ja nuoret, mutta myös perheet, liikkumaan päivittäin riittävästi.

Liikuntasuositusten mukaan peruskoululaisen pitäisi liikkua 1,5-2h/päivä. Kun arjen perusliikunta mm. koulumatkat ja liikkuminen koulupäivän aikana, puuttuu, pitäisi liikkuminen rytmittää päivään. Onneksi ilmat ovat suosineet, ja vaikka ulkoiluunkin liittyy noudatettavia etikettejä, niin siitä huolimatta ulkoilemalla suositusten mukainen aktiivisuus on mahdollista yksinkertaisimmin saada aikaan.

Koulun liikuntavarastosta on siirretty pieni määrä liikuntavälineistöä Kartanonkosken liikuntapuistoon vahtimestareiden huostaan. Välineet ovat käytettävissä arkisin klo 8.30-15.30. Ne ovat pysyneet hyvin tallessa tähän saakka ja toivotaan, että käyttäjät palauttavat välineet takaisin tästä eteenpäinkin.

Liikkuva koulu-työryhmä ja koulun liikuntaa opettavat opettajat muistuttavat, että riittävä liikunta auttaa lapsia ja nuoria jaksamaan opiskelussa ja nukkumaan riittävästi. Perheillä tuntuu olevan tiukkoja sääntöjä myös tietokonepelaamiseen ja kännykän käyttöön liittyen - pitäkää niistä kiinni!

Linkki liikkuvakoulun vinkkeihin

https://www.anpdm.com/newsletterweb/4646504A7247435D4B79434359/434759407341465E47744844504671

Tunteva Kartsi

Turvataidot ja turvallinen Kartsi

Kartsin hyvinvoinnin vuosikellon teemana 16.3.-30.5. ovat turvataidot. Etäopiskelu ja kauniit keväiset päivät ovat nostaneet tärkeät turvataidot entistäkin merkittävämpään asemaan: ulkona ollaan ja liikutaan paljon, ja liikenneturvallisuus mm. pyöräillessä on tärkeä osata ja muistaa.

Liikenneturvan Turvapupu etenkin Juuren oppilaille:

Turvapupusivusto on ennen kaikkea toiminnallinen. Pelien ja piirustustehtävien kautta Turvapupu haastaa lapsia käymään läpi liikennemerkkejä, turvallista tien ylittämistä sekä liikenteen eri kulkijoita ja rohkaisee vinkeillä ja ohjeilla turvalliseen käyttäytymiseen liikenteessä.

Liikenneturvan Filla&Rilla etenkin Rungon oppilaille:

Vanhemmilla on tärkeä rooli lapsen liikennekasvattajana ja turvallisen pyöräilyn edistäjänä! Liikenneturvan Filla&Rilla on digitaalinen oppimisympäristö turvallisen pyöräilyn oppimiseen 3. – 6. luokkien oppilaille. Filla&Rillaa kannattaa hyödyntää myös kotona!

Vanhempien kannattaa pyöräillä mahdollisimman paljon lastensa kanssa. Näin lapsi saa turvallisesti kokemusta liikenteestä. Lisäksi vanhemmalla on tällöin mahdollisuus arvioida, mitä kaikkea lapsi jo osaa ja mitä hänen olisi hyvä vielä harjoitella. Vanhemman on myös tärkeää toimia itse hyvänä mallina liikenteessä ja turvavarusteiden käytön suhteen.

Etäopiskelun myötä lapset ja nuoret viettävät enemmän aikaa verkossa ja ruutujen äärellä. Nettiturvallisuus on hyvä muistaa.

Video nettiturvallisuudesta, uusista nettitutuista ja yksityisyysasetuksista 5. – 6. luokan sekä Latvan oppilaille

Video (liiallisesta) pelaamisesta 5. – 6. luokan sekä Latvan oppilaille

Netari - digitaalinen nuorisotalo netissä etenkin Latvan oppilaille

Sivusto ohjaa turvalliseen toimintaan netissä ja tarjoaa paljon hyödyllistä tietoa nuorille. Sivustolla on myös linkkejä useisiin eri chateihin, jotka tukevat nuoren hyvinvointia. Netari on Pelastakaa Lapset ry:n ylläpitämä.

Artikkeli

Maalis-kartsi (2020)

Tiedote 8 / 11.3.2020 Terveisiä Kartsilta Musikaali 2020 - Erilaisia Unelmia Kartsilla kuhisee jälleen, kun koulumme kuudes musikaali odottaa toukokuisia estradeja. Luvassa on episodimaisia kohtauksia, kullan...

Lue Lisää

Kartanonkosken koulu

OSOITE: Tilkuntie 5, 01520 Vantaa
040 356 2893

Tammiston opetuspiste: Kaurapellonkatu 3, 01520 Vantaa 050 304 1894

Rehtori:
Tuija Tammi (Latva),
040 060 4363, tuija.tammi@vantaa.fi


Virka-apulaisrehtori:

Ella Väinölä (Juuri ja Runko),
050 312 1706, ella.vainola@vantaa.fi


Vararehtori:

Maria Hohka,
050 303 3092, maria.hohka@vantaa.fi

Koulusihteeri:
Leila Pitkonen 040 356 2893


Koulusihteeri:
Katariina Välilä (ma ja ti)
040 5729105


Vartija:
Nelli Haapaniemi 040 838 0780

Oppilashuolto

Kuraattori: Suvi Uuttu
040 584 9286


Kuraattori:
Sini Laitinen

Terveydenhoitaja
(1 - 6 lk):

Laura Mäkinen
(ma-to, ja parittomat perjantait),
040 632 6588, laura.makinen@vantaa.fi


Terveydenhoitaja
(7 - 9 lk):

Janica Helaskoski
(ti, to, parilliset perjantait),
040 516 0560, janica.helaskoski@vantaa.fi

Koululääkäri:
Kristina Wallenberg (torstaisin)
kristina.wallenberg@vantaa.fi


Oppilaanohjaaja:
Poju Vainio
050 303 8295
poju.vainio@vantaa.fi


Oppilaanohjaaja:
Maria Hohka
050 303 3092
maria.hohka@vantaa.fi

instagram