Loka-kartsi (2019)

Tiedote 3/ 9.10.2019

Terveisiä Kartsilta

EkoTeko -kilpailun teemana ilmastohaaste

Ilmastonmuutos aiheutuu kasvihuoneilmiön voimistumisesta. Kasvihuoneilmiö syntyy liiallisesta kasvihuonekaasujen vapautumisesta ilmakehään. Kasvihuonekaasuja syntyy eniten hiilen, öljyn ja maakaasun käyttämisessä energiantuotannossa ja liikenteessä sekä maataloudesta, teollisuudesta, kaatopaikoilta ja metsäpaloissa.

Ilmastonmuutoksen seurauksena lämpötilat nousevat, kuivuudet ja rankkasateet lisääntyvät ja hirmumyrskyt voimistuvat. Lisäksi lumen ja jäätiköiden määrä vähenee ja merenpinta nousee. Luonnossa tämä merkitsee vaikeuksia monien eliölajien selviytymiselle. Ihmisille ilmastonmuutos aiheuttaa mm. ruoantuotannon vaikeutumista, sairauksien esiintymisalueiden leviämistä ja taloudellista epävakautta.

Yksilön, toiminnan tai tuotteen vaikutusta ilmastonmuutokseen mitataan hiilijalanjäljellä. Suomalaisen hiilijalanjäljen pitää vuonna 2030 olla selvästi nykyistä alhaisempi. Vantaa kaupunkina tavoittelee hiilineutraaliutta samalle vuodelle.

Koulumme osallistuu tänäkin lukuvuonna EkoTeko-kilpailuun. Kartanonkosken koulu on osallistunut EkoTeko-kilpailuun menestyksekkäästi jo kolme kertaa:

- Lv 2013-2014, aihe: Pöytä on katettu (kouluruokailun kehittäminen), 2. palkinto

- Lv 2015-2016, aihe: Meidän vesi, 3. palkinto

- Lv 2017-2018, aihe: Arjen ympäristöteot, 1. palkinto

Tänä lukuvuonna EkoTeko -kilpailun teemana on Ilmastohaaste. Kilpailu alkaa 1.10.2019 ja päättyy 13.3.2020. Tavoitteena on houkutella kaikki luokka-asteet tekemään suuria ja pieniä, uusia tai vanhoja vastuullisia ilmastotekoja yhteisöllisesti. Teemaa voi käsitellä monella tapaa, kunhan punaisena lankana on ilmastovastuu. Ilmastohaasteen tekojen tulee olla:

 • Ilmastovastuullisia: Toiminta vähentää osallistujan kasvihuonekaasupäästöjä.
 • Vaikuttavia: Toiminta näkyy yhteisössä ja kannustaa kilpailijan lähiympäristöä toimimaan ilmastovastuullisemmin.
 • Pysyviä: Toiminta luo pysyviä käytäntöjä.
 • Jaettavissa: Kilpailijan ilmastoteot voidaan ottaa muualla vastaavissa yksiköissä käyttöön.

Suunnitelmat saavat elää ja muovautua koko kilpailun ajan.

Lisätietoja https://www.sivistysvantaa.fi/ekoteko-kilpailut/index.html

Loka-marraskuun tapahtumia

 • to 10.10. Ranskan oppilaiden kahvio klo 10-11.30
 • ma-pe 14.-18.10 (vko 42) Syysloma
 • ke 23.10. koulupäivä päättyy kaikilla oppilailla klo 12 henkilökunnan koulutuksen takia
 • to 24.10. Kansainvälisyys/YK:n päivä
 • ma-pe 28.10.-8.11. (vkot 45-45) TET ja TEPPO 9lk
 • ke 30.10. Ehyt ry:n pelikasvatustunnit 3.-luokkalaisille ja vanhempainilta 3. luokan huoltajille aiheesta klo 18
 • to 31.10. Kekrin ja Halloweenin juhlintaa
 • pe 8.11. Ahtisaari -päivä (Verso)
 • ti 12.11. Ilmiöviikon suunnittelupäivä

- Juuri ja Tuohi klo 9.15-12, Kaarna ja Latva klo 9.15-13.15

ke 13.11. nuorten ja vanhempien ilta (9.lk) klo 18

ke 20.11. Lapsen oikeuksien päivä

pe 29.11. Adventtihartaus (Tikkurilan srk) Juurelle ja Rungolle

la 30.11. Kodin ja koulun yhteistyöpäivä klo 9-12

Tervetuloa 9. luokkien vanhempien ja nuorten iltaan ke 13.11. klo 18.00

- illan aiheena yhteishaku ja toisen asteen koulutus

9. luokkien oppilaiden vanhempien ja nuorten ilta järjestetään keskiviikkona 13.11. klo 18.00 koulun auditoriossa. Illan teemana on kevään 2019 yhteishaku, joka on helmi-maaliskuussa ja jossa 9-luokkalaiset hakeutuvat peruskoulun jälkeisiin toisen asteen jatko-opintoihin.

Illassa oppilaanohjaajat Maria Hohka ja Poju Vainio kertovat yhteishausta. Lukiokoulutusta esittelee Vaskivuoren lukion opinto-ohjaaja Leeni Karosto. Ammatillista koulutusta esittelee Mercuria Kauppiaitten Kauppaoppilaitoksen edustaja.

Toisen asteen opiskelupaikan valinta on nuorelle merkittävä päätös. Kodin ja koulun yhteistyöllä tässä onnistutaan parhaiten. Tervetuloa vanhempien ja nuorten iltaan!

Lukeva Kartsi

Lokakuu on lukukuu!

Lokakuussa juhlistetaan Aleksis Kiven päivää 10.10. Päivä on myös mielikirjapäivä. Lokakuu onkin julistettu Kartsin lukukuukaudeksi eli lukulokakuuksi! Kisailemme siitä, mikä luokka lukee eniten sivuja lokakuussa. Kaikenlaisten kirjojen sivut lasketaan. Luettavaksi kelpaavat siis tietokirjat, romaanit, runokokoelmat, elämäkerrat ja niin edelleen. Eniten sivuja suhteessa oppilasmäärään lukenut luokka palkitaan Heureka-vierailulla tai elokuvaretkellä! Luvassa on myös muita palkintoja. Onnea kisaan!

Syysloma on lukuloma! Lokakuussa vietämme myös syyslomaa, joka on nimetty valtakunnalliseksi lukulomaksi. Perheitä kannustetaan lukemaan yhdessä ja matkustamaan kirjan siivin. Hankkeen takana ovat Suomen kirja-alan järjestöt. Lukuloma on osa Lukuliikettä, jossa tuetaan lasten ja nuorten sekä aikuisten lukemista ja lukuintoa. Kuinka monta sivua luet lukuloman aikana? Kuinka moneen paikkaan pääset matkustamaan erilaisten kirjojen kautta?

Syysloman jälkeen yhdeksäsluokkalaiset retkeilevät to 24.10. Helsingin Kirjamessuilla. Katso tarkemmat tiedot retkestä opettajien lähettämästä Wilma-viestistä.

Lukeminen kannattaa aina – ja on muuten kivaakin!

Liikkuva Kartsi

Liikkuvan Kartsin alkusyksy on ollut kiireinen. Pakkalan Palloseura ja Puhu juniorit ovat järjestäneet luokille lajien esittelytunteja, joita on tulossa myöhemmin vielä ainakin lentopallossa ja sisäsuunnistuksessa. Tammiston ekaluokilla ja eskareilla oli liikunnallinen tutustumispäivä, jossa apuna olivat 8.lk tytöt. Harrin pitämä kiipeilykerho on innostanut alaluokkalaisia, ja kiipeilyseinän säätö tuo jatkossa seinän käyttäjille vielä uusia reittejä koluttaviksi. Lämmin syksy on tarjonnut hyvän mahdollisuuden nauttia upeasta liikuntapuistostamme.

Syysliikuntapäivä 20.9 sujui myös hienossa säässä, eri luokka-asteet viettivät päivää mm. Haltialassa, Siltamäessä ja Kuusijärvellä.

Jalkapallosyksy on vienyt joukkueitamme Vantaan finaaliturnauksiin asti. Yläkoulun tytöt sijoittuivat hopealle Peltolan koulun jälkeen. Tähtipelaajamme Aino joutui valitsemaan U15 maajoukkuematkan Malesiaan koulun pelien sijaan, mutta muu joukkue nosti hienosti tasoaan peli peliltä. Edes pieni räntäsade ei pelaajia haitannut. Yläkoulun pojat pelaavat finaaliturnauksen syysloman jälkeen.

Koulun hyvinvointikalenterissa on syysloman jälkeen teemana arjen taidot, joista yksi on liikunta. Silloin toivotaan, että keksimme hyviä ideoita liikunnallistaa koulupäivää kaikilla ikätasoilla. Sellaisia ideoita saattaa olla jo takataskussa koulumme Urhea-oppilailla, joista 9-luokkalaiset olivat jo kahden päivän leirillä Kisakalliossa 2-3.10, 7-luokkalaisten päiväleiri on Tikkurilassa ti 8.10 ja 8-luokkalaisten leiri on niin ikään Tikkurilassa 10.10.

Liikkuva koulu-tiimi toivottaa kaikille liikunnallista ja aktiivista syyslomaa!

Tunteva Kartsi

Kartsin hyvinvoinnin vuosikellon teemana syyslomaan saakka ovat sosiaaliset taidot. Tuntevassa Kartsissa harjoittelemme tällöin kaveritaitoja ja hyviä tapoja. Syyslomasta jouluun teemana ovat arjen taidot. Loppuvuoden ajan kiinnitämme huomiota liikuntaan, ravintoon, lepoon ja uneen.

TET-jakso 9-luokkalaisille 28.10 – 8.11. 2019

Työvaatetus:

Työ asettaa usein pukeutumisvaatimuksia tai rajoituksia korujen, lävistysten ym. käyttöön. Mikäli työpaikan toimintoihin kuuluu pukeutua suoja- tai työasuun, niin tällöin tulee noudattaa työpaikan pukeutumissääntöä.

Ruokailu:

Maksuton ateria kuuluu koululaiselle joka päivä perusopetuslain mukaan. Jos työnantaja ei tarjoa oppilaalle ateriaa, oppilas ruokailee lähikoululla tai ruokailu järjestetään muulla tavoin.

Poissaolot:

Ennakkoon tiedossa olevat poissaolot työstä tulee ilmoittaa työnantajalle ajoissa. Poissaolot ovat koulusta poissaoloja, joten ne merkitään koulun poissaolokirjaan TET -jakson päätyttyä.

Tapaturmat:

TET on koulun opetussuunnitelman mukaista toimintaa, jolloin kaupungin oppilaalle ottama tapaturmavakuutus on voimassa. Tapaturmavakuutus korvaa oppilaalle TET-paikalla ja –matkalla sattuneen tapaturman.

Vahingonkorvaus:

Tapaturmavakuutus ei sisällä vastuuvakuutusta. Vahingonkorvauslaissa ei ole alaikärajaa. Alle kahdeksantoistavuotiaat korvaavat tahallisesti tai tuottamuksesta (esim. varomattomuudesta) aiheuttamansa vahingon itse. Rikosoikeudellinen vastuu koskee vasta 15-vuotiaita. Jos oppilas aiheuttaa vahingon työpaikalla, työnantajaa pyydetään tiedottamaan asiasta koulun vastuuhenkilölle (yleensä oppilaanohjaaja).

Työtodistus:

Todistus työelämään tutustumisesta kelpaa kesätyöpaikkaa tai muuta tehtävää myöhemmin haettaessa. Työelämään tutustumisjakson todistus palautetaan oppilaanohjaajalle heti TET -jakson päätyttyä.

Oppilaan muistilista:

 • Työpaikoilla on aina omia tapoja, joita tulee noudattaa
 • Kysy rohkeasti neuvoja jollet osaa, tiedä tai ymmärrä jotakin asiaa. Tutustumispaikanaikuiset ovat valmistautuneet sinun tuloosi ja he neuvovat mielellään
 • Ole täsmällinen ja ajoissa paikalla
 • Ole kiinnostunut, huolellinen ja oma-aloitteinen
 • Toimi avoimesti ja rehellisesti
 • Työpaikan vaitiolovelvollisuuden piirissä olevat asiat koskevat myös sinua
 • Esiinny luontevasti, kohteliaasti ja asiallisesti itsesi, kotisi ja koulusi edustajana

Mukavia hetkiä työpaikalla toivovat opettajat ja oppilaanohjaajat!

VANHEMPAINYHDISTYS TIEDOTTAA

Tule mukaan tukemaan tärkeää toimintaa!

Vanhempainyhdistyksen jäseneksi voivat liittyä Kartanonkosken koulun oppilaiden huoltajat sekä koulun henkilökunta. Kannattajajäseniksi voivat liittyä myös muut koulun ja kodin yhteistyön tukemisesta kiinnostuneet tahot. Vanhempainyhdistys tiedottaa toiminnastaan mm. Facebookissa, https://www.facebook.com/Kartanonkoskenkoulunvanhempainyhdistys/

Yhdistyksen jäsenmaksu on 10 euroa lukukaudelta (1.8.–31.7.). Jos haluat liittyä jäseneksi, laita meille sähköpostia osoitteeseen kartsin.vanhempainyhdistys[at]gmail.com ja saat ohjeet liittymiseen.

Jäsenmaksutulot ovat merkittävä osa toimintamme rahoitusta. Varainhankinnasta saatavat eurot käytämme koulun ja oppilaiden arjen tukemiseen, kuten välituntivälineiden, kirjojen ja pelien hankkimiseen sekä stipendeihin ja luokkaretkiavustuksiin.

Vanhempainyhdistyksellä uusi hallitus

Yhdistykselle valittiin uusi hallitus syyskuussa pidetyssä vuosikokouksessa. Hallitukseen valittiin uusina jäseninä Jarkko Laine, Mari Laine ja Pasi Moisio, ja hallituksessa jatkavat edelleen Henna Lilja, Anna Niemelä, Sanna Paananen, Henna Purmonen ja Minna Ukkonen. Uudeksi puheenjohtajaksi valittiin Tanja Rantanen. Hallitukselle voi lähettää sähköpostia osoitteeseen kartsin.vanhempainyhdistys[at]gmail.com.

Artikkeli

Syys-kartsi (2019)

Tiedote 2 / 11.9.2019 Terveisiä rehtorilta Olin aikanaan perustamassa englanninkielistä päiväkotia Vantaalle. Meitä oli muutaman äidin ryhmä, joka halusi edistää lasten kielitaitoa. Perustimme yhdistyksen ja aloitimme päiväkodin 20...

Lue Lisää

Kartanonkosken koulu

OSOITE: Tilkuntie 5, 01520 Vantaa
040 356 2893

Tammiston opetuspiste: Kaurapellonkatu 3, 01520 Vantaa 050 304 1894

Rehtori:
Tuija Tammi (Latva),
040 060 4363, tuija.tammi@vantaa.fi


Virka-apulaisrehtori:

Ella Väinölä (Juuri ja Runko),
050 312 1706, ella.vainola@vantaa.fi


Vararehtori:

Maria Hohka,
050 303 3092, maria.hohka@vantaa.fi

Koulusihteeri:
Leila Pitkonen 040 356 2893


Koulusihteeri:
Katariina Välilä (ma ja ti)
040 5729105


Vartija:
Nelli Haapaniemi 040 838 0780

Oppilashuolto

Kuraattori: Suvi Uuttu
040 584 9286


Kuraattori:
Sini Laitinen

Terveydenhoitaja
(1 - 6 lk):

Laura Mäkinen
(ma-to, ja parittomat perjantait),
040 632 6588, laura.makinen@vantaa.fi


Terveydenhoitaja
(7 - 9 lk):

Janica Helaskoski
(ti, to, parilliset perjantait),
040 516 0560, janica.helaskoski@vantaa.fi

Koululääkäri:
Kristina Wallenberg (torstaisin)
kristina.wallenberg@vantaa.fi


Oppilaanohjaaja:
Poju Vainio
050 303 8295
poju.vainio@vantaa.fi


Oppilaanohjaaja:
Maria Hohka
050 303 3092
maria.hohka@vantaa.fi

instagram