Maalis-kartsi (2019)

Terveisiä Kartsilta

Aurinkoisena päivänä lämpömittarin kivutessa plussan puolelle voi kevään tulon lupauksen jo aistia. Seuraavan päivän pakkasessa, tuulessa ja tuiskussa tuntee olonsa hieman huijatuksi. Näin se kevät kuitenkin hiljalleen etenee ja Kartsillakin jo mieli rientää kohti kevättä.

Huhtikuun hyvinvointiteemana on turvallisuus. Turvallisuus on sekä fyysistä että henkistä turvaa. Näitä molempia turvallisuusteemoja oppilaat pääsevät pohtimaan heti huhtikuun alussa koulussa vierailevien kouluttajien ja taiteilijoiden avulla. 1.-3. -luokkalaisille esiintyy Pellekaija Pum iskee kipinää -konsertissa ti 2.4. Lastenkonsertin laulut sisältävät tärkeää asiaa paloturvallisuudesta. Ohjelman tarkoituksena on ”iskeä kipinää” eli sytyttää kiinnostus ajatella omaa ja toisten turvallisuutta.

Seuraavana päivänä ke 3.4. Totem-teatteri esiintyy 4.-5. -luokkalaisille esityksellään Lammassaaressa. Komedia käyttäytymissäännösitä käsittelee perheen kesälomaviikon kehyksessä sääntöjä. Miten säännöt liittyvät sekä yksilön vapauteen että toisten kunnioittamiseen? Muutamat luokat myös jatkavat teemojen käsittelyä esitykseen liittyvissä työpajoissa.

MLL:n kouluttaja keskustelee 4.-9. luokan oppilaiden kanssa Mediat oppilaiden elämänmenossa -koulutuskokonaisuuksiin liittyvistä aiheista ma 8.4. Oppilaat 4.-6. -luokilla pohtivat nettikiusaamista. Kunnioittava kohtaaminen -koulutuksen on tarkoitus vahvistaa ystävällistä ja toiset huomioivaa asennetta ja käytöstä median parissa toimiessa. Erityisen tärkeää on huomioida lasten ja nuorten sosiaaliset ja tunne-elämän taidot sekä vahvistaa empatiakykyä. Media ja oma hyvinvointi on Latvan koulutuksen aiheena. Nuoret oppivat tunnistamaan mediankäytön seuraamuksia itsessään ja kykenevät tekemään tietoisesti omaa hyvinvointiaan tukevia valintoja.

Turvallista kevään odotusta toivoo Kartsin väki!

Maalis-huhtikuun tapahtumia

 • ke 13.3. Sisäänsuojautumisharjoitus klo 10.10 pääkoulu
 • to 14.3. Sisäänsuojautumisharjoitus klo 9.15 Tammisto
 • ma 18.3. Teppo-info (työelämäoppiminen) 7. ja 8. lk oppilaille klo 9.15
 • ke 20.3. oppilaiden koulupäivä loppuu viimeistään klo 13.15 henkilökunnan koulutuksen vuoksi
 • to 21.3. Rasismin vastainen päivä
 • ma 18.3. Teppo-info 7. ja 8. lk oppilaille klo 9.15

Huhtikuun hyvinvointiteema turvallisuus

 • ti 2.4. Valintojen stoori 6.lk
 • ti 2.4. Pellekaija Pum: Iloinen konsertti 1.-3.lk klo 9 ja 10 salissa
 • ke 3.4. Totem teatteri: Lammassaaressa 4.-5.lk klo 10.20 salissa + 3 työpajaa to 4.4. klo 9.15, 10.15 ja 11
 • ma 8.4. MLL:n mediakasvatustunnit 4.-9.lk oppilaille. Aiheina 4.-6.lk: Kunnioittava kohtaaminen ja 7.-9.lk: Media ja hyvinvointi
 • ke 10.4. Huhti-Kartsi
 • ke 17.4. Pääsiäishartaus ja rinnakkaistilaisuudet 1-6lk klo 9.15
 • pe-ma 19.-22.4. Pääsiäisloma
 • vko 17 Kartsin karnevaalit
 • ti 30.4. Kartsin karnevaalien finaali, koulupäivä loppuu kaikilla klo 12

Lukeva Kartsi

Juuri ja Tuohi tapasivat 7. ja 8.3. innostavan ja ihanan lastenkirjailija Veera Salmen. Hän kertoi kirjailijan työstä, kirjoittamisesta ja kirjoistaan todella mukaansatempaavilla tarinoilla. Haluatko tietää, mitä Maurin tunnelille kävi ja palaako Maurin ystävä Egyptistä? Lue Mauri ja vähä-älypuhelin, niin saat tietää vastauksen!

Juuren kirjaston avajaisia vietetään 28.3. Samalla paljastetaan nimikilpailun voittaja ja kirjastotilan nimi! Myös Juuren kirjastovalikoimissa on sekä kauno- että tietokirjallisuutta. Avajaisten kunniaksi huhtikuun lukuhaaste on tutustua kiinnostavaan tietokirjaan. Haluatko oppia lisää majan rakentamisesta? Ehkä jonkin pelin kikat kiinnostavat? Etsi kiinnostava tietokirja ja lue siitä parhaat palat – tai vaikka koko kirja!

Vielä ehdit osallistua myös maaliskuun lukuhaasteeseen:

Tartu novelli-, satu- tai lyhytproosakokoelmaan. Kokoelmien hienous piilee siinä, että aina on aikaa yhdelle. Lue vaikka novelli päivässä tai satu viikossa!

Lukeminen kannattaa aina – ja on muuten kivaakin!

Liikkuva Kartsi

VOITTO NOU HÄTÄ-KILPAILUSSA

Kartanonkosken koulun joukkue voitti Vantaan Nou Hätä aluekilpailun ensiapu- ja turvataidoissa. Joukkueeseen kuuluivat 8A luokan oppilaat Siiri, Maija ja Mea sekä varalla Eeva. Joukkue jatkaa kisan seuraavaan vaiheeseen.

Tunteva Kartsi

Maaliskuun hyvinvoinnin teemana on tunne- ja tietoisuustaidot.

Maaliskuun aikana tietoisuustaidot näkyvät koulumme arjessa. Oppilaat harjoittelevat tietoisuustaitoja omissa luokissaan ikätason huomioiden. Yhteisesti teema näkyy aamunavauksissa, pienissä tuokioissa ja keskusteluissa. Kasvatamme myös yhdessä kiitollisuuden puuta, johon kaikki koulumme ihmiset voivat merkitä asioita, joista kokevat kiitollisuutta. Rentoutumiseen ja rauhoittumiseen varataan aikaa. Välitunnille rakennetaan tila rauhoittumista varten, jossa oppilailla on mahdollisuus hengähtää ja rauhoittua kesken kiireisen päivän.

8. luokan oppilaiden työ TuKoKe 2019 -kilpailun finaalissa

8A -luokan oppilaiden Mea Mehtosen ja Siiri Pitkäsen työ ”Tutkimus henkisestä paineesta ja sen aiheuttajista koulusuorituksissa” on valittu TutkKokeileKehitä -kilpailun finaaliin, joka järjestetään 4.-5.4. Onnea Mealle ja Siirille!

Tutki-Kokeile-Kehitä (TuKoKe) -kilpailun tavoitteena on kannustaa ja innostaa lapsia ja nuoria tiede- ja teknologiaharrastukseen. Vuodesta 1979 järjestetty kilpailu on Suomen pitkäaikaisin lasten ja nuorten tiede- ja teknologiakilpailu. Se on suunnattu 4-20 -vuotiaille tieteistä ja tekniikasta kiinnostuneille lapsille ja nuorille. Tieteenaloja ei ole kilpailussa rajattu, ja osallistua voi tutkimuksella, projektilla tai keksinnöllä yksin tai ryhmässä. Kilpailu käydään kolmessa sarjassa: alku- ja esiopetus, peruskoulu ja toinen aste. Kilpailun järjestelyistä vastaavat Kehittämiskeskus Opinkirjo ja Tekniikan Akateemiset TEK.

Kartsin oppilaat ovat menestyneet TuKoKe-kilpailussa aiemminkin.

Vuoden 2016 TuKoKe-kilpailun finaalissa palkittiin Kartsin 9. luokan oppilaiden työ:

 • Soittoharrastuksen vaikutus muistiin: Ilona Heinonen ja Ella Partio. Tuomariston erityismaininta ja tunnustuspalkinto

Vuoden 2017 TuKoKe-kilpailun finaalissa palkittiin seuraavat Kartsin 9. luokan oppilaiden työt:

 • Tutkimus työmuistista: Julia Johansson, Emma Lehtikallio, Emmi Pouhula ja Iiris Sipari. 3. palkinto sekä palkinto parhaasta suullisesta esityksestä
 • Huulipunien käyttöominaiasuuksien optimointi: Jenna Jyrkiäinen, Riikka Meriläinen ja Nea Polttila. Kemiran erikoispalkinto sekä palkinto työstä, jossa korostuu luovuus

Kaikkien töiden ohjaajana on toiminut matematiikan lehtori Juha Hakkarainen.

Oppilaskunnan kuulumisia

Vantaan Vaikuttaja-päivän teemana on tänä vuonna ekologisuus ja ympäristövastuullinen toiminta. Luottamusoppilaat luokilta 5.–9. valmistelivat päivän ennakkotehtävää vastuullisen vantaalaisen näkökulmasta. Seitsemäsluokkalaiset olivat jo ilmiöviikolla pohtineet paljon ilmastoystävällisiä tekoja, joista saimmekin ammennettua ajatuksia ennakkotehtäväämme. Luottamusoppilailla oli paljon hyviä ehdotuksia siitä, kuinka voisimme edistää kestävää kehitystä koulussamme. Ehdotukset toimitetaan myös koulumme johtoryhmään. Tässä muutama esimerkki:

 • Kouluruoka: Ota ruokaa sen verran kuin syöt. Kokeile rohkeasti myös kasvisruokavaihtoehtoja!
 • Energiankulutus: Huolehditaan yhdessä siitä, ettei missään olisi turhia valoja päällä. Laita välitunneille lähtiessä luokasta valot pois! Muista aina sammuttaa myös vessojen valot pois lähtiessäsi.

Luottamusoppilaat luokilta 1.–4. ovat käyneet ahkerasti viikkokokouksissa ja harjoitelleet kuuluttamista ja muita kokouskäytänteitä. Nyt suunnitteilla on muun muassa kaveritaitoyhteistyötä neljäsluokkalaisten luottamusoppilaiden ja 2. luokkien oppilaiden kesken.

Kartanonkosken koulu

OSOITE: Tilkuntie 5, 01520 Vantaa
040 356 2893

Tammiston opetuspiste: Kaurapellonkatu 3, 01520 Vantaa 050 304 1894

Rehtori:
Tuija Tammi (Latva),
040 060 4363, tuija.tammi@vantaa.fi


Virka-apulaisrehtori:

Ella Väinölä (Juuri ja Runko),
050 312 1706, ella.vainola@vantaa.fi


Vararehtori:

Maria Hohka,
050 303 3092, maria.hohka@vantaa.fi

Koulusihteeri:
Leila Pitkonen 040 356 2893


Koulusihteeri:
Katariina Välilä (ma ja ti)
040 5729105


Vartija:
Nelli Haapaniemi 040 838 0780

Oppilashuolto

Kuraattori: Suvi Uuttu
040 584 9286


Kuraattori:
Sini Laitinen

Terveydenhoitaja
(1 - 6 lk):

Laura Mäkinen
(ma-to, ja parittomat perjantait),
040 632 6588, laura.makinen@vantaa.fi


Terveydenhoitaja
(7 - 9 lk):

Janica Helaskoski
(ti, to, parilliset perjantait),
040 516 0560, janica.helaskoski@vantaa.fi

Koululääkäri:
Kristina Wallenberg (torstaisin)
kristina.wallenberg@vantaa.fi


Oppilaanohjaaja:
Poju Vainio
050 303 8295
poju.vainio@vantaa.fi


Oppilaanohjaaja:
Maria Hohka
050 303 3092
maria.hohka@vantaa.fi

instagram