Syys-kartsi (2018)

‍Terveisiä Kartsilta

Vantaan perusopetuksen strategian mukaan seuraavan kolmen lukuvuoden tavoitteina on Taitava oppilas, Hyvinvoiva oppilas sekä Oppilaan ohjaaminen ja työelämätaitojen kehittäminen. Kartanonkosken koulussa perusopetuksen strategian mukaiset tavoitteet kiteytyvät koulun omaan sloganiin Lukeva, liikkuva ja tunteva Kartsi!

Lukevaan Kartsiin liittyen tavoittelemme lasten ja nuorten lukuharrastuksen ja lukuilon kasvattamista. Jokaiselle kuukaudelle on luvassa lukemiseen tai kirjallisuuteen liittyvä pieni haaste, aamunavaus tai tapahtuma.

Liikkuva Kartsi kuuluu Liikkuva koulu -verkostoon. Liikkuvan koulun työryhmä järjestää koulussa teemapäiviä. 6.9. harrastusviikolla Juuren ja Rungon oppilaat pääsivät tutustumaan uusiin urheilulajeihin. Koko koulu liikkuu! -teemapäivänä 21.9. myös Latvan oppilaat pääsevät mukaan. Välituntiliikunta ja kerhot tuovat jokaiseen koulupäivään liikettä.

Tuntevan Kartsin teemojen käyttöön on jokaiselle lukuvuoden kuukaudelle valittu hyvinvointiin liittyvä teema.

elo-syyskuu: kaveritaidot ja hyvät tavat

lokakuu: vahvuudet

marraskuu: mielen hyvinvointi

joulukuu: uni ja lepo

tammikuu: liikunta

helmikuu: ravinto

maaliskuu: tietoisuustaidot

huhtikuu: turvallisuus

toukokuu: yhdessä retkeillen

Kartsin hyvinvoinnin vuosikellon kuukauden teemoista vastaavat yhteisöllisen hyvinvointiryhmän jäsenet yhdessä koulun eri työryhmien kanssa. Luokanopettajat ja ryhmänohjaajat käsittelevät valittuja teemoja oppilaiden kanssa. Tukioppilaat osallistuvat toimintaan järjestämällä erilaisia teemoihin liittyviä päivänavauksia tai muita tuokioita. Tervetuloa mukaan myös kotijoukot hyvinvoinnin vuosikelloa toteuttamaan!

Tulevia tapahtumia syys-lokakuussa

 • ke 12.9. Vanhempainilta 1-4lk klo 18
 • ke 19.9. Vanhempainilta 5-9lk klo 18
 • pe 21.9. Koko koulu liikkuu! -syysliikuntapäivä klo 9-12
 • ti 25.9. Kaikki 7. luokan oppilaat School Action Day -tapahtumassa
 • ma-ke 24.-26.9. koulukuvaus, ma 24.9. Tammistossa
 • pe 28.9. Kodin ja koulun päivä, avoimet ovet ja rehtorin aamukahvi klo 8.30
 • La 29.9. Ysien järjestämä Lasten taitotapahtuma klo 10-13
 • ti 2.10. Kummiaamu klo 8.30-10.00 Juuri ja Runko
 • Syysloma vko 42 15.10.-19.10.2018
 • Ke 24.10. Kansainvälisyyspäivä/YK:n päivä; oppilaiden koulupäivä päättyy klo 12 henkilökunnan koulutuksen vuoksi
 • Kekri ja Halloween ke 31.10 (tukioppilaat ja oppilaskunta)
 • TET 9.lk ma 29.10.- pe 9.11.

Tervetuloa vanhempainiltoihin syyskuussa

Syyskuussa on kaksi vanhempainiltaa:

 • Juuren ja Tuohen (1-4lk) vanhempainilta on ti 12.9. klo 18.

Ilta alkaa kunkin luokka-asteen yhteisellä tilaisuudella, jonka jälkeen on ryhmäkohtainen osuus. Yhteisen osuuden aiheena ovat luokka-asteen lukuvuoden teemat ja tavoitteet. 5B-luokka järjestää kahvion klo 17.30-18.

 • Kaarnan ja Latvan (5-9lk) vanhempainilta on ke 19.9. klo 18.

Illan aiheena ovat lapsen ja nuoren kaverisuhteet ja kuinka olla vanhempana avuksi. Janna Rantala kertoo lasten ja nuorten sosiaalisten ja tunnetaitojen vahvistamisesta. Janna Rantala on lastenpsykiatri, psykoterapeutti ja kolmen lapsen inhimillinen äiti. Vastaanottotyön lisäksi hän kouluttaa, kirjoittaa ja luennoi. Jannan ajatuksia löytyy mm. Helsingin Sanomien kolumneista sekä kirjoista ”Äiti, älä tottele” ja ”Parintaju”.

Esitystä ovat tervetulleita kuuntelemaan myös 1-4 -luokkien huoltajat. Esityksen jälkeen ovat ryhmäkohtaiset tapaamiset luokissa. 5D- ja 5E-luokat järjestävät kahvion klo 17.30-18.

Tervetuloa aamukahville Kodin ja Koulun Päivänä pe 28.9. klo 8.30-10!

Valtakunnallista Kodin ja Koulun Päivää vietetään vuosittain syyskuun viimeisenä perjantaina. Päivää vietetään jo kahdeksatta kertaa perjantaina 28.9. Kodin ja Koulun Päivää viettämällä vahvistetaan aikuisten yhteistyötä lasten kasvun ja oppimisen tukena.

Kartsin perinteisiin Kodin ja Koulun Päivänä kuuluu rehtorin aamukahvi. Tervetuloa aamukahville klo 8.30 – 10.00. Aamukahvitilaisuus on tarkoitettu vapaamuotoiseen keskusteluun koulun ajankohtaisista asioista. Aamukahvia on tarjolla koulun henkilöstötilassa 2. kerroksessa.

Kodin ja Koulun Päivänä Kartsissa on avoimet ovet. Tervetuloa kouluun seuraamaan opetusta ja tutustumaan koulun arkeen! Huoltajilla on mahdollisuus myös ruokailla. Koululounas on maksullinen (4,87€).

Lasten Taitopäivä la 29.9.2018 klo 10-13

Lasten Taitopäivän valmistelut ovat täydessä käynnissä. Kartanonkosken koulun ysiluokkalaiset ovat valmistelleet toimintaa mm. leikki -, satu-, askartelu-, liikunta -, musiikki- ja pelimaailmoihin. Sata yhdeksäsluokkalaista tapahtuman järjestäjää keräävät varoja ensi kevään luokkaretkeen omia taitojaan hyödyntäen. Tapahtumaan on sisäänpääsymaksu 5€/lapsi ja aikuinen ja 10€/perhelippu. Tapahtumassa on myös buffetti. Tervetuloa kokeilemaan aktiviteetteja ja saamaan uusia elämyksiä!

Lukeva Kartsi

Syyskuun lukujuttu on haaste kaikille kodeille ja luokille! Käykää yhdessä lapsenne tai nuorenne kanssa kirjastossa etsimässä kiinnostavaa kirjallisuutta - romaaneja, tietokirjoja, runokokoelmia tai sarjakuvia. Muistakaa myös äänikirjat! Myös jokainen Kartsin luokka haastetaan käymään kirjastossa retkellä.

Lokakuussa vietetään Aleksis Kiven ja suomalaisen kirjallisuuden päivää sekä mielikirjapäivää.

Lokakuun lukuhaaste kodeille ja kartsilaisille liittyykin mielikirjoihin.

Keskustelkaa kotona ja luokissa omista lempikirjoistanne ja siitä, millaisia tekstejä ja kirjoja luette mielellänne. Bonus: Lukekaa toisillenne otteita lempikirjoistanne!

Helmet-kirjastot yhteistyössä kustantajien kanssa jakavat kaikille koulunsa aloittaville ekaluokkalaisille kirjalahjan. Suomenkielinen kirjalahja on tänä vuonna Reetta Niemelän ja Katri Kirkkopellon (kuv.) Kaiken kadottajan arvoitus. Teoksen on kustantanut Lasten Keskus.

Oppilaat saavat kirjalahjan lähikirjastosta tai kirjastoautosta koulussa syyskuun aikana jaettavaa kutsukorttia vastaan.

Lukeminen kannattaa aina – ja on muuten kivaakin!

Liikkuva Kartsi

Olympiakomitean harrastuspäivä Kartsilla 6.9.2018

Järjestimme Kartsilla Olympiakomitean harrastustoiminnan teemaviikolla teemapäivän. Paikalliset yhteistyöseuramme Pakkalan Palloseura (1-3 luokat) ja Puhu Juniorit (4-6 luokat) pitivät yhdessä yläkoulun oppilaiden kanssa harjoituksia kentällä ja salissa. Olympiapikaluistelija Mika Poutala oli haastattelemassa ja innostamassa lapsia liikkumaan. Olympiakomitea kuvasi päivää, ja lopputulos on nähtävillä myöhemmin järjestön youtube-kanavalla.

Harrastusviikon tiimoilta yläkoulun tyttöjen jalkapallojoukkueen pelaajat antoivat haastattelun Ylelle. Haastattelu tehtiin Tikkurilan urheilupuistossa Vantaan koulujen alkuturnauksessa. Haastattelu on kuultavissa Radio Suomen Päivä/Liikuntaa kaikille lapsille. Suoran radiolähetyksen tekeminen oli aika jännittävää.

Koko koulu liikkuu! -päivä pe 21.9. klo 9-12

Kartsissa vietetään ensimmäistä kertaa koko koulun yhteistä syysliikuntapäivää. Päivän ohjelma eri vuosiluokilla on seuraava:

 • 1-2 luokat: Vantaan Salamat – yleisurheilu
 • 3-4 luokat: Luokkien välinen turnaus kolmessa eri lajissa
 • 6. luokat: Retki Siltamäen liikuntapuistoon
 • 5. ja 8. luokat: MOVE -testi
 • 7. luokat: Makkararetki Haltialaan
 • 9. luokat: Ysit mukana MOVE:ssa toimitsijoina ja Tuohen turnauksessa tuomareina

Tunteva Kartsi

Tuntevan Kartsin syyskuun teemana jatkuvat kaveritaidot ja hyvät tavat. Luokissa on tehty aiheeseen liittyen ryhmäytymisharjoituksia. Esimerkiksi Empatian supersankarit -materiaalipaketti on ollut käytössä. Myös Vaikuttajapäivän teemat liittyvät aiheeseen ja välkkärit ovat pitämässä pihaleikkejä kaveritaitojen kehittämiseksi.

4. luokissa tutor-opettaja Päivi Pitkäranta on koulun omien opettajien kanssa pitänyt ryhmille työpajaa tunne-, vuorovaikutus- ja yhteistyötaidoista. Työpajoja ollaan järjestämässä myös 5. ja 6. luokille.

Kaveritaidot ovat aiheena myös syyskuun vanhempainillassa.

9. luokkien työelämään tutustuminen 29.10 - 9.11.2018

9-luokkalaisten työelämään tutustuminen eli TET-jakso järjestetään loka-marraskuussa. Kaksiviikkoisen TET-jakson ajankohta on 29.10 – 9.11. 2018.

Monet oppilaat ovat jo TET-paikkansa hankkineet. Oppilaita, joilla paikkaa ei vielä ole, kehotetaan kääntymään opinto-ohjaajan puoleen, jotta paikka saadaan hyvissä ajoin järjestetyksi.

TET-jakso on opetussuunnitelman mukaista toimintaa. TET-päivän pituus on kuusi tuntia, mikä aika sisältää lounastauon. Osa työantajista tarjoaa lounaan. Ellei työnantaja tarjoa lounasta, voi oppilas käydä ruokailemassa lähimmällä peruskoululla. (Opinto-ohjaaja sopii asiasta tarvittaessa eri kouluravintoloiden päälliköiden kanssa.) Jos oppilas huolehtii itse lounaastaan ns. omin eväin, saa hän TET-jakson jälkeen ateriakorvauksen, joka on n. viisi euroa päivältä.

Mikäli matka TET-paikalle on enemmän kuin viisi kilometriä yhteen suuntaan, saa oppilas bussikortin koululta. Jos TET-paikka on pääkaupunkiseudulla Vantaan ulkopuolella, saa koululta seutulipun. Pääkaupunkiseudun ulkopuolisille paikkakunnille ei matkoja korvata.

TET-jakson aikana oppilaitten vakuutusturva on sama kuin koulupäivinäkin. Jakson päätteeksi antaa työnantaja TET-todistuksen, jonka arvosanat ovat asteikolla kiitettävä-hyvä-tyydyttävä. Arvioinnin kohteina ovat esim. oma-aloitteisuus, täsmällisyys, ahkeruus. Hyvästä TET-todistuksesta on ollut monille oppilaille hyötyä mm. kesätyöpaikkaa haettaessa. Kannattaa siis valmistautua tosimielellä!

Tarkempaa tietoa TET-jaksosta tulee koteihin syyskuun lopulla Wilman välityksellä.

Terveisin,

Poju Vainio, opinto-ohjaaja, 050 30 38 295

VANHEMPAINYHDISTYS TIEDOTTAA

Kiitos pihahulinoista!

Kartsin pihahulinoissa tiistaina 28.8. väkeä oli paikalla satamäärin, tapahtuma onnistui yli odotusten. Kiitos kaikille tapahtumaan osallistuneille! Vanhempainyhdistys kiittää yhteistyöstä MLL Aviapolista, Pakkalan Palloseuraa, Pyörähuoltoovelle.fi -fillarihuoltoa, koulun tukioppilaita sekä 7 C:n kepparityttöjä. Kiitämme myös Vantaan kaupunkia, joka tuki tapahtumaa avustuksella, ja heijastimet saatiin lahjoituksena LähiTapiolasta. Tapahtuma oli sellainen yleisömenestys, että ensi syksynä otetaan varmasti uusiksi!

Kiitos myös suojatiepäivystyksestä!

Syksyn kahden ensimmäisen kouluaamun aikana vanhempainyhdistys ja MLL Aviapolis sekä koulun tukioppilaat turvasivat koululaisten koulutietä ja tekivät liikenneturvallisuutta näkyväksi koulun välittömässä läheisyydessä. Kiitos kaikille tärkeässä asiassa mukana olleille!

Juuren kirjastokampanja

Juuren eli koulun eka- ja tokaluokkalaisten käyttöön on perustettu oma kirjasto, jonka hyllyt valitettavasti vielä ammottavat tyhjyyttään. Onko teillä kotona turhaksi käyneitä, pienille koululaisille soveltuvia lastenkirjoja? Kirjat voivat olla kuvakirjoja tai helppolukuisia lukukirjoja. Lahjoituksia voi toimittaa koulun vahtimestarille, josta vanhempainyhdistys toimittaa ne eteenpäin. Kirjojen keruu jatkuu aina syyslomaan eli lokakuun puoliväliin asti. Vanhempainyhdistys selvittää myöhemmin luokkien erityisiä toiveita ja voi ostaa kokoelman täydennykseksi joitakin kokonaisia kirjasarjoja.

Mitä toivot vanhempainyhdistykseltä?

Vanhempainyhdistyksen hallitus kartoittaa oppilaiden perheiden toiveita vanhempainyhdistyksen suhteen. Kerro sähköpostitse (kartsin.vanhempainyhdistys[at]gmail.com) minkälaisissa kouluasioissa toivot vanhempainyhdistyksen tänä lukuvuonna erityisesti aktivoituvan ja kiinnittävän huomiota.

Vuosikokous

Kartanonkosken koulun vanhempainyhdistys ry:n sääntömääräinen vuosikokous on maanantaina 1.10.2018 klo 18 koululla. Tervetuloa!

Mukaan toimintaan?

Vanhempainyhdistyksen jäseneksi voivat liittyä Kartanonkosken koulun oppilaiden huoltajat sekä koulun henkilökunta. Kannattajajäseniksi voivat liittyä myös muut koulun ja kodin yhteistyön tukemisesta kiinnostuneet tahot.

Yhdistyksen jäsenmaksu on 10 euroa lukukaudelta (1.8.–31.7.). Jos haluat liittyä jäseneksi, laita meille sähköpostia osoitteeseen kartsin.vanhempainyhdistys[at]gmail.com ja kerro viestissä nimesi, osoitteesi, puhelinnumerosi ja millä luokalla lapsesi on/ovat. Jäsenmaksu maksetaan yhdistyksen tilille FI65 4055 0010 5557 00; merkitse viestikenttään, kenen maksusta on kyse. Saaja: Kartanonkosken koulun vanhempainyhdistys ry.

Jäsenmaksutulot ovat merkittävä tulonlähde vanhempainyhdistykselle. Sen lisäksi kerätään varoja järjestämällä erilaisia tapahtumia. Varainkeruutapahtumien lisäksi yhdistys järjestää ohjelmaa niin koululaisille kuin heidän vanhemmilleenkin. Jokainen osallistuu toimintaan omien voimavarojensa mukaan, eikä jäsenyys edellytä aktiivista toimintaa.

Kartanonkosken koulu

OSOITE: Tilkuntie 5, 01520 Vantaa
040 356 2893

Tammiston opetuspiste: Kaurapellonkatu 3, 01520 Vantaa 050 304 1894

Rehtori:
Tuija Tammi (Latva),
040 060 4363, tuija.tammi@vantaa.fi


Virka-apulaisrehtori:

Ella Väinölä (Juuri ja Runko),
050 312 1706, ella.vainola@vantaa.fi


Vararehtori:

Maria Hohka,
050 303 3092, maria.hohka@vantaa.fi

Koulusihteeri:
Leila Pitkonen 040 356 2893


Koulusihteeri:
Katariina Välilä (ma ja ti)
040 5729105


Vartija:
Nelli Haapaniemi 040 838 0780

Oppilashuolto

Kuraattori: Suvi Uuttu
040 584 9286


Kuraattori:
Sini Laitinen

Terveydenhoitaja
(1 - 6 lk):

Laura Mäkinen
(ma-to, ja parittomat perjantait),
040 632 6588, laura.makinen@vantaa.fi


Terveydenhoitaja
(7 - 9 lk):

Janica Helaskoski
(ti, to, parilliset perjantait),
040 516 0560, janica.helaskoski@vantaa.fi

Koululääkäri:
Kristina Wallenberg (torstaisin)
kristina.wallenberg@vantaa.fi


Oppilaanohjaaja:
Poju Vainio
050 303 8295
poju.vainio@vantaa.fi


Oppilaanohjaaja:
Maria Hohka
050 303 3092
maria.hohka@vantaa.fi

instagram