Tammi-kartsi (2020)

Tiedote 6 / 15.1.2020

Tervehdys Kartsilta

Kartsin hyvinvoinnin vuosikellon teemana on nyt kevätlukukauden alussa tunnetaidot. Tämä tarkoittaa mielen hyvinvointiin, tietoisuustaitoihin ja vahvuuksiin keskittymistä. Tunne- ja tietoisuustaidot auttavaan keskittymään, rauhoittumaan sekä hallitsemaan ja säätelemään omia tunteita. Lisäksi pohdimme sitä, miten olla hyvä kaveri ja miten voisi kehittää myötätuntoa itseä sekä muita kohtaan.

Säännöllisillä tunne- ja tietoisuustaitoharjoituksilla on tutkimuksissa havaittu positiivisia vaikutuksia luokan työrauhaan ja keskittymiskykyyn sekä psyykkisen joustavuuden lisääntymiseen että vaikeiden tunteiden kanssa pärjäämiseen. Tunnetaitojen vahvistaminen kuuluu myös Vantaan perusopetuksen strategiaan.

Harjoitusten myönteiset vaikutukset on havaittu tieteellisissä tutkimuksissa. Lisätietoja Suomessa tehdystä tutkimuksesta sekä tunne-ja tietoisuustaitojen vaikutuksista: Pieni oppiva mieli -tutkimus (päiväkoti-ikäiset): https://lassotaaperot.com/pieni-oppiva-mieli-pom/ sekä Terve oppiva mieli -hanke (12-15 -vuotiaat): http://www.terveoppivamieli.fi/ .

Kartsilla muutamat opettajat ovat opiskelleet lasten ja nuorten tunne- ja tietoisuustaitojen ohjaajaksi. Kurssin suorittaneilla on oikeus käyttää UCLA:n ohjelmaa Mindful Schools https://www.mindfulschools.org/ . Nykyiset viidesluokkalaiset ovatkin kohta kaikki ”mielen mestareita”, kuten ohjelmassa näitä taitoja opiskelleita oppilaita kutsutaan. Myös ekaluokkalaiset ovat päässeet heti koulupolkunsa alussa tutustumaan mielen mestarin työkaluihin.

Rauhallista ja stressitöntä uuden vuosikymmenen alkua myös kaikkiin koteihin!

Toivottaa Kartsin väki

Latvan vanhempainilta ke 22.1. klo 18-19.30

Kaikki Latvan opettajat ovat tavattavissa ja illan aikana teillä on mahdollisuus keskustella lapsenne koulunkäynnistä ja opiskelusta eri opettajien kanssa. Jokaisella opettajalla on oma keskustelupiste koulun toisen kerroksen käytävä- ja aulatiloissa. Opettajien kanssa voi tulla keskustelemaan ”non-stoppina” ilman ajanvarausta.

TEPPO-työelämäpainotteista opetusta esitellään auditoriossa klo 18-18.20. TEPPO-opetus on tarkoitettu 8.-9. luokan oppilaille. Hakeminen ensi lukuvuoden TEPPO-opetukseen on mahdollista 8.3. saakka. TEPPO-opetusta esittelevät TEPPO-ohjaaja Maria Hohka sekä tämän lukuvuoden TEPPO-oppilaat.

Illan aikana on mahdollista ostaa kahvia/teetä. Myyntituotto kohdennetaan oppilaiden stipendirahastoon. Tervetuloa vanhempainiltaan!

Tapahtumia tammi-helmikuussa

 • ma-pe 13.-18.1. TET ja TEPPO 8.lk
 • Luottamusoppilaiden järjestäytyminen
 • ke 22.1. Latvan vanhempainilta klo 18
 • to 23.1. Lapsen haastava käyttäytyminen -ilta Juuren huoltajille klo 18-19.30
 • ma 27.1. Luottamusoppilaiden seminaari klo 10-12
 • to 30.1. Lapsen haastava käyttäytyminen -ilta 3.-5. luokkien huoltajille klo 18-19.30
 • ke 5.2. Oppilaiden koulupäivä loppuu viim klo 13.15 henkilökunnan koulutuksen vuoksi
 • ma-pe 10.-15.2. TEPPO-tet 9.lk
 • ti 11.2. Lapsen haastava käyttäytyminen -ilta 6,-9. luokkien huoltajille klo 18-19.30
 • ke 12.2. Helmi-Kartsi ilmestyy
 • to 13.2. Vanhempainyhdistyksen ystävänpäiväjuhla klo 18-20
 • ma-pe 17.-21.2. Talviloma (vko 8)
 • ke 26.2. Teatteri Taimine: Onnen manifesti – esitys Latvan oppilaille klo 12.30-13.15

Lapsen haastavan käyttäytymisen kohtaaminen – ilta huoltajille

Tervetuloa huoltajille järjestettyyn iltaan, jonka aiheena on lapsen haastava käyttäytyminen. Pohdimme yhdessä kahvi- ja teekupposten ääressä mm. seuraavaa:

 • Mitä on haastava käytös?
 • Miten käytös häiritsee lapsen elämää /perheen elämää/ luokan elämää?
 • Onko käytös lapsen ikään sopivaa?
 • Onko haastava käytös jatkuvaa?
 • Onko käytös normaali reaktio esim. kriisiin?

1.-2. luokkien huoltajille torstaina 23.1. klo 18-19.30

3.-5. luokkien huoltajille torstaina 30.1. klo 18-19.30

6.-9. luokkien huoltajille tiistaina 11.2. klo 18-19.30

Mukaan jokaiseen ryhmään mahtuu 10 ensimmäiseksi ilmoittautunutta. Ilmoittautuminen tapahtuu Wilman kautta erityisopettaja Tuija Miettiselle. Ilta järjestetään koulun henkilöstötilassa toisessa kerroksessa. Iltojen alustajina toimivat erityisopettaja Tuija Miettinen ja sairaanhoitaja Taina Kujala.

Tervetuloa mukaan!

Muutoksia henkilökunnassa

Kouluterveydenhoitaja Veera Niemi on palannut Kartsin toiseksi terveydenhoitajaksi. Hän työskentelee Kartsilla ma-ti ja hänen vastuualueenaan ovat 7.-8. luokat oppilaat. Yhteystiedot: p. 040 6326588, veera.niemi[at]vantaa.fi, Wilma

Fazer kouluravintolan ravintolapäällikkö on vaihtunut. Uusi ravintolapäällikkö on Kirsi Rimpilä.

Yhteystiedot: p. 050 517 1173, kirsi.rimpila(at)fazer.com

Kevätlukukauden 2020 kerhot

Teatterikerho goes musikaali 1.-6.lk

Tervetuloa suunnittelemaan ja toteuttamaan koulumme musikaalia sekä esiintymään varsinaiseen musikaaliin toukokuussa. Teatterikerho kokoontuu ensimmäisen kerran torstaina 27.2. klo 12-12.40 (1.- 2. luokkalaiset klo 12.15-12.40). Sovitaan kerhon tulevat kokoontumisajat ensimmäisellä tapaamiskerralla.

Tule mukaan kokemaan huikea yhteisöllinen elämys!

Katri ja Pauliina

Deutsch mit Felix und Franzi 1.-3.lk

Tervetuloa jatkamaan syksyllä alkanutta saksan kielen kerhoa ja tervetuloa mukaan, vaikka ei olisi ollutkaan vielä syksyllä mukana.

Kerho kokoontuu perjantaisin klo 12.15.-13.15 Haikossa, 5B-luokassa.

Kieltä opiskellaan leikkien ja askarrellen. Open apuna toimivat välillä kaksi hauskaa käsinukkea, sammakko nimeltä Felix Frosch ja ankka nimeltä Franzi Ente. He asuvat saksalaisessa kirjepostilaatikossa.

Kerhoon pääsee ilmoittautumalla Wilman kautta.

Terveisin: Heli Sahlstedt

Juuren ja Rungon kuoro

Kuoro jatkuu keväällä. Harjoitusaika on sama kuin syksyllä eli tiistaisin klo 14.00-15.00 Laukko-solussa 6C-luokassa. Kuoroa johtaa Aija.

Katutanssikerho 3.-6.lk

Maanantaisin klo 14.00-15.00 (paikkana liikuntasalin lava, jos ei toisin ilmoiteta)

Kerhossa tutustutaan eri katutanssilajeihin, muun muassa hip hop ja house. Harjoittelemme tekniikkaa ja omaa tanssillista ilmaisua. Harjoittelemme myös erilaisia koreografioita ja ryhmä tulee esiintymään koulun musikaalissa keväällä. Kerhossa pidetään hauskaa tanssien! :) Mukaan tarvitsee hyvää mieltä ja liikunnalliset vaatteet, toivomuksena myös sisälle sopivat tennarit.

Ryhmä kokontuu ensimmäisen kerran maanantaina 13.1.2020 klo 14.00 auditorion edessä.

t.Sari

Kiipeilykerho 3.-6. luokkalaisille

Keväällä periodiluonteisesti 2h x 4 kertaa, kun liikuntaryhmät pääsevät ulos, eli kun salissa on tilaa. Ilmoitan kerhon ajankohdan erikseen Wilmassa 3.-6. luokille kun se pidetään. Kerhoon on ilmoittautuminen. 12 ilmoittautunutta mahtuu mukaan. Terveisin Harri.

Robotiikkakerho 5. -luokkalaisille

Microbit ja WeDo -roboteilla rakentelua ja ohjelmointia. Toteutetaan periodina 4x ( 13.1., 20.1., 27.1., ja 3.2.) kello 13.20-15.20 Harrin luokassa Kuitia-solussa. Kerhoon mahtuu 12 kerholaista.

Taktiikkapelikerho 6.-luokkalaisille

perjantaisin klo 12-12.30 Laukko-solussa 6A-luokassa. Kerhoa vetää Erkki.

Harry Potter -kerho

Tiistaisin klo 14.15-15.15 Kuitia-solussa 6E-luokassa Oden kanssa

KUVATAIDEkerhot

Teijo-solun kuvataideluokassa

4.-6. luokkalaisten kerho tiistaina 14.15-15.45 (sama kerho jatkuu)

6.-9.luokkalaisten välituntikerho keskiviikkona klo 12-12.30 (päivä siirtyy)

Liisa

Sporttikerhot

Rungon sporttikerho 3.-6.lk maanantaisin klo 15.45-16.45

Latvan sporttikerho 7.-9.lk tiistaisin klo 15.45-16.45

Liikuntasali, Tuomas

Lauluyhtye 5.-9.lk

Lauluyhtye jatkaa keväällä toimintaansa ja harjoittelee musikaalia varten. Kiinnostuneet voivat ilmoittautua Annelle! Harjoitusten aikataulu sovitaan ryhmän kanssa.

Latvan kerhoja 7.-9.lk

Musikaalinäytteleminen

Torstaisin klo 14.10 Gurussa 27.2. alkaen. Kerhossa harjoitellaan kevään musikaalia varten. Ohjaajina Elsi ja Iina

Kirjastokummit

Kerhotoiminta jatkuu maanantaisin 12-12.30 Gurussa. Ohjaajina Elsi ja Iina

Blogi- ja instakerho

Tervetuloa mukaan uudet ja vanhat kerholaiset! Kerho on keskiviikkoisin klo 12–12.30 Gurussa. Ohjaajana Elsi

Luonto-Liiton luontokerho

Kerho kokoontuu samaan aikaan kuin syyskaudella, eli keskiviikkoisin klo 14.15-15.45 Laukko-solun 6A-luokassa. Syksyllä mukana olleista moni jatkaa kerhossa myös keväällä, joten meillä onkin jo ryhmä kasassa. Muutama paikka on vielä vapaana!

Ystävällisin terveisin, Kaija Mäkelä, kerhon ohjaaja

Kartanonkosken sarjakuvakerho 1.-9. -luokkalaisille

Torstaisin klo 15-16.15 alkaen 23.1.Laukko-solussa 5A-luokassa

Sarjakuvakeskuksen iltapäiväkerhossa tutustutaan sarjakuvan suunnitteluun ja piirtämiseen. Kevään aikana suunnitellaan hahmoja ja ympäristöjä sekä kehitellään niistä tarinoita. Samalla tutustutaan erilaisiin välineisiin ja tekniikoihin. Kevään lopuksi teemme yhteisen kerholehden kaikkien sarjakuvista. Opettajana toimii kuvataiteilija, kuvittaja ja sarjakuvaopettaja Stina Riikonen. Kerhomaksu on 40 euroa / lukukausi, kauteen kuuluu 12 opetuskertaa. Maksusta saa vapautuksen pyytämällä (valinta nettilomakkeella). Osallistumismaksu sisältää materiaalit, omia lempivälineitä saa myös ottaa mukaan. Kerholaiset vakuutetaan Suomen Sarjakuvaseura ry: toimesta.

Linkki ilmoittautumiseen: https://forms.gle/EggpuRd2xvC1Ki828 Lisätiedot ja kysymykset: opetus[at]sarjakuvakeskus.fi Tervetuloa mukaan!

Lukeva Kartsi

Helmikuussa vietetään 5.2. Runebergin päivää ja 28.2. Kalevalan päivää sekä suomalaisen kulttuurin päivää. Lisäksi viikolla 8 on mahdollisuus viettää lukuvuoden toista lukulomaa erilaisten kirjojen maisemissa. Mutta mitä hakea? Mahdollisuuksia on valtavasti!

Helmikuun lukuhaasteena onkin tutustua lukemo-fi-sivustoon ja etsiä sieltä sopiva lasten- tai nuortenkirja luettavaksi. Voit etsiä kirjaa lajin, aiheen, kielen ja ilmestymisvuoden perusteella. Esimerkiksi lastenkirjojen Matkat ja maantiede -aihe ja julkaisuvuodet 2018–2019 vinkkaavat lumista seikkailua, karkumatkaa, hattumatkaa ja vaikka mitä muuta!

Vielä ehdit osallistua myös tammikuun lukuhaasteeseen:

Pääkaupunkiseudulla on valtava määrä ihania kirjastoja, joista kaikista pääsee kätevästi lainaamaan itselleen luettavaa Helmet-kortilla tai Taskukirjasto-sovelluksella. Käy seikkailulla itsellesi uudessa kirjastossa ja lainaa itsellesi heti vuoden 2020 alkuun innostavaa luettavaa! Vuoden alussa lanseerataan myös kirjaston oma Helmet-lukuhaastee, johon Lukeva Kartsi kannustaa kaikkia osallistumaan.

Lukeminen kannattaa aina – ja on muuten kivaakin!

Liikkuva Kartsi

Talviliikuntajaksomme on alkanut lämpimissä merkeissä. Suomen ampumahiihtoliiton kouluttaja kävi kouluttamassa liikuntasalissa osaa Rungon ja Latvan oppilaita, ja innosti meitä kaikkia kehittämään erilaisia ampumahiihtosovelluksia liikuntatunneille. Toinen koulutuspäivä on 29.1, jolloin Rungon ryhmät pääsevät kokeilemaan ammuntaa harjoitusaseilla oikean kokoisiin kohteisiin. Tiesitkö muuten, että seisoma-ammunnassa kohde on 50m päässä ja koko taulun koko on vessapaperirullan kokoinen?

Sisäsuunnistusta on jälleen tiedossa, kun Helsingin suunnistajien mahtavat veteraanit saapuvat tammikuun loppupuolella jälleen saliimme.

Tekojäävuorot on jaettu koulujen kesken siten, että Kartsi pääsee varmasti jäille viikoilla 4-5 ja 9- 10. Luistimia kannattaa hankkia alennusmyynneistä tai kirppareilta.

Tunteva Kartsi

Kartsin hyvinvoinnin vuosikellon teemana 7.1.-13.3. ovat tunnetaidot. Tuntevassa Kartsissa keskitymme tällöin mielen hyvinvointiin, tietoisuustaitoihin ja vahvuuksiin. Oppilaat harjoittelevat tunnistamaan ja nimeämään omia ja kavereiden vahvuuksia sekä tunteita. Harjoituksia tehdään sekä toiminnallisesti, että yhdessä keskustellen.

Juuren ja Rungon oppilaille on tehty esimerkiksi oma tehtävämateriaali. Latvan oppilaiden harjoituksia tullaan työstämään yhdessä tuki- ja luottamusoppilaiden kanssa.

Oppilaskunnan kuulumisia

Uusi vuosi, uusi kausi ja uudet luottamusoppilaat – tervetuloa! Aloitamme vuoden vaikuttamistyön kaikkien luottamusoppilaiden yhteisellä avajaisseminaarilla maanantaina 27.1.2020 klo 10–12 auditoriossa. Seminaarissa tutustumme toisiimme ja luottamusoppilaan tehtäviin, valitsemme puheenjohtajan ja varapuheenjohtajan sekä katsomme, mitä tuleva vuosi tuo tullessaan.

Viikkokokoukset alkavat Guru-luokassa seminaarin jälkeen:

 • 1.–4.-luokkalaiset: torstaisin klo 10.00-10.15 (Tuija)
 • 5.–9.-luokkalaiset: keskiviikkoisin klo 10–10.15 (Elsi); keskiviikkona 29.1. poikkeuksellisesti klo 10.15–11.

Vaikuttavaa vuotta 2020 toivottaen

oppilaskunnan ohjaavat opet Tuija Laine ja Elsi Santala

Kouluruokakilpailu

Kartanonkosken kouluravintola osallistuu valtakunnalliseen Kouluruokakilpailuun kolmen hengen joukkueella https://www.kouluruokakilpailu.fi/, ja kilpailun esikarsinnat järjestetään Kartsilla ti - to 21.- 23.1.2020. Esikarsinta suoritetaan siten, että kilpailuruokaa tarjotaan tavallisen koululounaan tavoin, kolmena peräkkäisenä päivänä. Jokaisena päivänä on tarjolla eri ruoka (liha-, kala- tai kasvisruoka), jonka oppilaat arvioivat. Karsinnan raatina toimivat koulun oppilaat, ja äänestys tapahtuu luokissa ruokailun jälkeen.

Esikarsinnoista kuusi eniten pisteitä saanutta koulua pääsee finaaliin, joka pidetään Gastro-messujen yhteydessä 11.3.2020. Vastanneiden kesken on jaossa myös palkintoja.

Kisaruokalista

Ti 21.1.2020

Hauki-kalamurekepihvi

Perunasose

Tartar-majoneesi

Marinoitu punasipuli

Mummonkurkku

Luomu-pannuleipä

Ke.22.1.2020

Kurpitsakeitto

Linssisalsa

Ranskankerma

Yrttipaahdettu ruisleipä

Amerikan-kurkku-paprikasalaatti

TO.23.1.2020

Sticky broileria ja paahdettuja kasvisnuudeleita

Vesimeloni, lime-minttu

Luomu-pannuleipä

Erityisruokavaliot huomioidaan myös kisapäivinä.

Kevätlukukauden aikataulu

Kevätlukukausi ti 7.1. – la 30.5.2020

 • ma 17.2. – pe 21.2.2020 (viikko 8) talviloma
 • pe 10.4. – ma 13.4. pääsiäisloma
 • pe 1.5. Vappu, vapaapäivä
 • to 21.5. Helatorstai, vapaapäivä
 • Kevätlukukaudella 96 työpäivää.

Lukuvuoden 2020 - 2021 työaika

 • syyslukukausi to 13.8. – ti 22.12.2020
 • syysloma ma 12.10. – pe 16.10.2020 (viikko 42)
 • joululoma ke 23.12.2020 – ke 6.1.2021
 • kevätlukukausi to 7.1. – la 5.6.2021
 • talviloma ma 22.2. – pe 26.2.2021 (viikko 8)
 • pääsiäinen pe 2.4. – ma 5.4.
 • helatorstai 13.5. vapaa

Syyslukukaudella on 89 ja kevätlukukaudella 100 työpäivää, yhteensä 189.

Lisäksi on yksi kodin ja koulun yhteistyöpäivä, joka on lauantaipäivä ja sitä korvaava lomapäivä.

VANHEMPAINYHDISTYS TIEDOTTAA

Torstai 13.2. klo 18-20 kannattaa merkitä kalenteriin. Vanhempainyhdistys järjestää nimittäin tuolloin koululla jo perinteeksi muodostuneen ystävänpäiväjuhlan. Juhla järjestetään yhdessä luokkaretki-/leirikouluvaroja keräävien luokkien kanssa. Ohjelmassa on muun muassa disko, luokkien kahviloita ja monenlaista aktiviteettia eri-ikäisille lapsille.

Tervetuloa mukaan vanhempainyhdistyksen toimintaan! Mikäli haluat liittyä jäseneksi, sinulla on ehdotuksia toiminnan suhteen tai mielessäsi on kouluun liittyvä asia, jossa toivoisit vanhempainyhdistyksen olevan aktiivinen, laita sähköpostia osoitteeseen kartsin.vanhempainyhdistys[at]gmail.com.

Artikkeli

Joulu-kartsi (2019)

Joulutervehdys rehtorilta Syyslukukausi on kohta päättymässä ja hiljennymme joulun viettoon. On aika kiittää teitä vanhempia sekä vanhempainyhdistystä yhteistyöstä. Syyslukukausi huipentuu ensi viikolla vietettäviin joulujuhliin....

Lue Lisää

Kartanonkosken koulu

OSOITE: Tilkuntie 5, 01520 Vantaa
040 356 2893

Tammiston opetuspiste: Kaurapellonkatu 3, 01520 Vantaa 050 304 1894

Rehtori:
Tuija Tammi (Latva),
040 060 4363, tuija.tammi@vantaa.fi


Virka-apulaisrehtori:

Ella Väinölä (Juuri ja Runko),
050 312 1706, ella.vainola@vantaa.fi


Vararehtori:

Maria Hohka,
050 303 3092, maria.hohka@vantaa.fi

Koulusihteeri:
Leila Pitkonen 040 356 2893


Koulusihteeri:
Katariina Välilä (ma ja ti)
040 5729105


Vartija:
Nelli Haapaniemi 040 838 0780

Oppilashuolto

Kuraattori: Suvi Uuttu
040 584 9286


Kuraattori:
Sini Laitinen

Terveydenhoitaja
(1 - 6 lk):

Laura Mäkinen
(ma-to, ja parittomat perjantait),
040 632 6588, laura.makinen@vantaa.fi


Terveydenhoitaja
(7 - 9 lk):

Janica Helaskoski
(ti, to, parilliset perjantait),
040 516 0560, janica.helaskoski@vantaa.fi

Koululääkäri:
Kristina Wallenberg (torstaisin)
kristina.wallenberg@vantaa.fi


Oppilaanohjaaja:
Poju Vainio
050 303 8295
poju.vainio@vantaa.fi


Oppilaanohjaaja:
Maria Hohka
050 303 3092
maria.hohka@vantaa.fi

instagram