Touko-kartsi (2020)

Tiedote 10 / 13.5.2020


Tervehdys rehtorilta

Huomenna maamme kaikki peruskoulut siirtyvät takaisin lähiopetukseen. Hallituksen päätös lähiopetukseen siirtymisestä tuli tasan kaksi viikkoa sitten. Päätöksen julkitulosta lähtien kouluissa on tehty suunnitelmia lähiopetuksen järjestämiseksi parhaalla mahdollisella tavalla ottaen huomioon niin valtakunnalliset kuin paikallisetkin ohjeet ja linjaukset. Tiedotimme eilen opetusjärjestelyistä loppulukuvuoden 12 koulupäivälle. Elämme kuitenkin tilanteessa, jossa muutoksia saattaa tulla hyvinkin lyhyellä varoitusajalla. Tällä hetkellä voimme vain toivoa, että saamme lähiopetusjakson pidettyä suunnitelman mukaisesti.

Poikkeuksellisen tilanteen aikana olemme saaneet myös iloisia uutisia. Kartsi palkittiin jo neljättä kertaa Vantaan Ekoteko -kilpailussa. Kartsilaisten ympäristöteoista kerrotaan laajemmin tässä tiedotteessa. Toinen iloinen uutinen oli 9. luokan oppilaiden menestyminen TuKoKe-kilpailussa. Tästäkin voitte lukea enemmän tästä Touko-Kartsista.

Tänä keväänä piti esittää Kartsin Musikaali 2020. Se olisi ollut järjestyksessä jo kuudes musikaali. Kartsin musikaaleja tehdään yhteisöllisesti – kaikki halukkaat pääsevät mukaan ja niissä onkin ollut parhaimmillaan lähes 200 oppilasta. Pettymys musikaalin peruuntumisesta kirpaisi monia. Mutta eipä hätää – musikaali siirtyy ensi kevääseen ja siitä tulee siten Musikaali 2021.

Kiitän jo tässä vaiheessa koko kouluyhteisöä – oppilaita, henkilökuntaa ja teitä huoltajia – lukuvuoden työstä. Kaikki ovat tehneet osansa ja olemme yhdessä selvinneet tästä historiallisesta keväästä. Ehkä tämä yhteinen kokemus lisää entisestään yhteisöllisyyttä ja saattaa jopa tehdä meistä vahvempia kohtaamaan tulevaisuuden haasteet. Toivotan teille kaikille hyvää ja turvallista kesää – toivotaan, että siihen sisältyisi paljon aurinkoisia päiviä, leppoisaa yhdessäoloa ja Suomen suvesta nauttimista!

Ystävällisin terveisin,

Tuija Tammi

Tapahtumia toukokuussa

 • to 14.5. lähiopetus alkaa kunkin ryhmän aikataulun mukaisesti
 • Unicef -kävely jokaiselle luokka-asteella eri päivänä
 • to 21.5. Helatorstai (vapaa päivä)
 • to 28.5. Vantaan viihdeorkesterin päättäjäiskonsertti live-lähetyksenä Vantaa-kanavalla klo 10
 • la 30.5. todistusten jako kunkin luokka-asteen oman aikataulun mukaisesti, 9. luokan oppilaille juhlatilaisuudet ryhmittäin

Kartsi menestyi Vantaan Ekoteko -kilpailussa

Kartanonkosken koulu osallistui tänä lukuvuonna neljättä kertaa Ekoteko -kilpailuun. Teemana tällä kertaa oli Ilmastohaaste. Kilpailuaika oli 1.10.- 13.3.20, jonka aikana Kartsilla tehtiin monipuolisia ilmastotekoja. Ekoteko-kilpailussa oli tällä kertaa mukana 17 osallistujaa – peruskouluja, lukioita, päiväkoteja ja nuorisotalo. Kartsi sijoittui kilpailussa toiseksi Simpukan päiväkodin jälkeen. Mysö aikaisemmissa Ekoteko -kilpailuissa kartsilaisten ympäristöteot on palkittu:

 • Lukuvuonna 2013-2014 teema oli "Pöytä on katettu" ja Kartsi sijoittui toiseksi.
 • Lukuvuonna 2015-2016 teema oli Meidän vesi ja Kartsi sijoittui kolmanneksi.
 • Lukuvuonna 2017-2018 teema oli Arjen ympäristöteko ja silloin Kartsi voitti kilpailun. Tekojen tuli olla ympäristövastuullisia, vaikuttavia, yhteisöllisiä, pysyviä ja jaettavissa.

Tämän lukuvuoden ilmastohaastekilpailun aikana ja sen jälkeen eri luokka-asteet kokeilivat ja toteuttivat erilaisia toimintatapoja (esim. ruokailu ilman tarjotinta, oppilaiden ilmastotekosopimukset) tai osallistuivat erilaisiin projekteihin (esim. ystävänpäivätapahtuman järjestäminen kierrätysmateriaaleja hyödyntäen, ilmiöviikolla ilmastotekojen liittäminen omiin projekteihin) tai luentoihin (esim. roskapoliisi-vierailut, Jukka Metsälän biokaasu-luento) tai opettelivat uusia tapoja ( esim. chromebookien näppäimistön korjaaminen, vanhojen tavaroiden tuunaaminen uuteen käyttöön). Ilmastohaasteteot olivat mukana monien eri oppiaineiden tunneilla. Luokka-asteet toteuttivat tekoja joko yhdessä tai yksittäisinä luokkina. Luokkien ja ryhmien teot koottiin koulumme sähköiseen ekotekokalenteriin. Toisten luokkien ideoista otettiin mallia ja kokeiltiin oman luokan kohdalla toimivuutta. Teot olivat lyhytkestoisia tai pidempiä projekteja sekä uusia että vanhoja ilmastotekoja.

Kilpailuraati kommentoi koulumme ekotekoja seuraavasti:

Kilpailutekonne olivat todella monipuolisia ja käsittelivät useita vaikuttavia ympäristöteemoja. Toteutuksessa toteutuu innovatiivisuus ja opetussuunnitelmien sisältöjen toteuttaminen ympäristövastuu painotuksella. Teoista kuvastuu koulussa vallitseva tekemisen meininki ja koko kouluyhteisön mukana olo. Raati on mykistynyt tekojen määrän edessä.

Alla olevasta linkistä voit käydä katsomassa apulaiskaupunginjohtaja Katri Kalskeen voittajien julistuksen ja palkintotöiden perustelut.

https://youtu.be/YIa5msGQTqg

Kiitos kaikille ekotekoihin osallistuneille!

Kartsin oppilaita palkittiin TuKoKe -finaalissa

Huhti-Kartsissa kerrottiin Tutki-Kokeile-Kehitä eli TuKoKe kilpailusta, johon Kartsin oppilaat osallistuivat viidettä kertaa. TuKoKen neuvottelukunta kutsui finaaliin seuraavat Kartsin oppilaiden työt:

 • Tutkimus pinokkioefektistä: Eetla Immonen, Emmi Tanskanen ja Hilla-Maria Veikkola, 9A
 • Tutkimus liike-energialalaturista: Annika Heinonen, 9D

TuKoKe-finaali järjestettiin viikolla 17 ja palkintojen jako oli 24.4. Finaalin 2. sarjassa molemmat työt palkittiin tunnustuspalkinnolla. Lisäksi Annikan työ voitti Stekin sähkökisan ensimmäisen palkinnon sekä Keksintösäätiön erityispalkinnon. Töiden ohjaaja oli matematiikan lehtori Juha Hakkarainen. Paljon onnea Annikalle, Eetlalle, Emmille ja Hillalle!

Muutoksia henkilökunnassa

Apulaisrehtori Iira-Maria Ullgren siirtyy Lehtikuusen koulun virka-apulaisrehtorin vakinaiseen virkaan elokuusta lähtien. Iira-Maria toimi kolmen vuoden ajan Latvan erityisopettajana ja on hoitanut kaksi viimeistä lukuvuotta apulaisrehtorin tehtävää. Lämmin kiitos Iira-Marialle työstä Kartsin oppilaiden ja koko kouluyhteisön hyväksi!

Kartanonkosken koulun virka-apulaisrehtorin vakinaiseen virkaan on valittu Marle Himberg 1.8.20 alkaen.

Koulupsykologi Anniina Suni on siirtynyt muihin tehtäviin. Anniina ehti työskennellä Kartsilla viiden vuoden ajan. Lämmin kiitos Anniinalle työstä Kartsilla! Uutena koulupsykologina elokuussa aloittaa Aino Puomila. Hän siirtyy Kartsille toisesta vantaalaisesta koulusta.

Kartsi on saamassa toisen vakinaisen kouluterveydenhoitajan. Tehtävä on yhteinen Veromäen koulun kanssa. Uutena kouluterveydenhoitajana aloittaa Ina Räsänen 1.6. alkaen. Inan vastuualueena on Latvan oppilaiden terveydenhoito.

Yhteishaun 2020 tulokset

Ammatillisen koulutuksen ja lukiokoulutuksen yhteishaku

Hakuaika oli 18.2.–10.3.2020

Saat tiedon yhteishaun tuloksista aikaisintaan 11.6.2020. Jos olet antanut sähköpostiosoitteesi hakemuksella, saat tulokset sähköpostiisi.

Tieto valinnasta tulee myös perinteisessä postissa.

Opiskelupaikka otettava vastaan viimeistään 25.6.2020.

10. luokan, LUVA:n ja VALMA:n yhteishaku

Hakuaika on 19.5.-21.7.2020

Haku päättyy 21.7.2020 klo 15.00

Saat tiedon valinnoista aikaisintaan 31.7.2020. Jos olet antanut s-postiosoitteesi hakulomakkeella, saat tulokset s-postiisi.

Tieto valinnasta tulee myös perinteisessä postissa.

Opiskelupaikka otettava vastaan viimeistään 14.8.2020.

Lisätiedot:

Maria Hohka 050 30 33 092

Poju Vainio 050 30 38 295

Lukeva Kartsi

Toukokuu tuo tullessaan kesän. Vaikka kesä olisikin tänä vuonna erilainen, on monia kivoja asioita, joita voit tehdä. Lukeminen on yksi niistä! Toukokuun lukuhaasteena onkin suunnitella ikioma lukemiseen liittyvä “bucket list” kesäkaudeksi! Tee A4-kokoiselle paperille erilaisia lukutehtäviä. Laita lista näkyville ja merkitse aina tehtävän perään rasti, kun olet suorittanut tehtävän.

Esimerkiksi:

 1. Lue viisi minuuttia muurahaisille tai muille öttiäisille. ___
 2. Lue makuupussissa. ___
 3. Lue nurmikolla pötkötellen. ___
 4. Rakenna lukumaja ja kuuntele majassa äänikirjaa. ___
 5. Lue kirja, jonka kannessa on kesäinen tunnelma. ___

jne.

Kuinka monta kohtaa omalla listallasi on? Aloita keksimiesi lukutehtävien suorittaminen heti, kun saat listasi valmiiksi.

Lukeminen kannattaa aina – ja on muuten kivaakin!

Liikkuva Kartsi

Ilmat ovat suosineet etäliikuntajaksoamme. Oppilaiden palautteen mukaan kestävyyskuntoa on kehitetty lenkkeilemällä, kilometrihaaste vei osallistuneet oppilaat Napapiiriltä Keski-Eurooppaan. Kuntopiirejä ja tanssiharjoituksia on tehty kotona internetin tarjoamia ohjelmia hyväksikäyttäen. Ulkoilua ja kävelyä on harrastettu ystävien ja perheen kanssa. Pyöräilemällä on päässyt hiukan Kartsia pidemmälle. Monet ovat kivunneet myös Paloheinän portaita. Raporttien mukaan on näyttänyt ihan hyvältä. Yläkoulun valinnaisliikunnassa oppilaat ovat kirjoittaneet upeita liikuntapäiväkirjoja kuvaillen myös omia tuntojaan etäjakson aikana. Nämä kirjoitukset ovat hieno muisto tästä omituisesta keväästä myöhempään elämään. Uusi normaali tulee, miltä se sitten näyttää? Se jää nähtäväksi.

Tunteva Kartsi

Kouluun paluu pitkän poikkeustilanteen jälkeen herättää monenlaisia tunteita ja se vaatii henkistä valmistautumista meiltä kaikilta. Kouluun palaamisesta kannattaa keskustella kotona koko perheen voimin ja muistaa, että tilanne saattaa jännittää koululaista paljonkin. Jännittäminen on hyvä tunne, koska se kertoo, että asia on jännittäjälle tärkeä. On myös hyvä muistaa, että meidän kotona ja koulussa olevien aikuisten tehtävänä on auttaa ja tukea koululaista tässä tilanteessa, koska yksi tärkeimmistä jännitystä laukaisevista tekijöistä on ympäristön positiivinen tuki.

Alle on koottu muutamia yksinkertaisia vinkkejä, joilla jännitystä voi helpottaa kotioloissa.

On hyvä muistaa, ettei kenenkään jännitys helpotu sillä, että hänelle sanotaan “rauhoitu” tai ”ei kouluunmenoa tarvitse jännittää” — vaikutus on vähän sama kuin sanoisi “älä ajattele vaaleanpunaisia elefantteja”. Jännitykseen auttavat paremmin erilaiset mielikuvat ja se, että aikuinen opastaa koululaista ajattelemaan: kuvittele, että jännittävät ajatukset ovat pilviä, jotka leijuvat ilmassa, tai juna, joka puksuttaa ohi. Kuvittele, että puhallat huoliajatukset yksitellen saippuakupliin ja katsot, kun ne leijuvat pois.

Juuren oppilaat:

Parasympaattisen hermoston rauhoittavaa osaa eli vagushermoa aktivoivat esimerkiksi pitkät ja rauhalliset hengitykset sekä puhalteluleikit. Lapsen kanssa voi esim. pitää höyhentä ilmassa puhaltamalla tai kokeilla, miten onnistuu puhaltaa omaan nenään ylöspäin. Tällainen hassuttelu saa myös aikaan hymyjä ja nauramista, jotka omalta osaltaan laukaisevat jännitystä. Myös laulaminen ja hyräily rauhoittavat.

Juuren ja Rungon oppilaat:

Hieronta ja kosketus rauhoittavat. Piirrä lapsen selkään kirjaimia ja pyydä lasta tunnistamaan ne ja niistä muodostuvat sanat. Selkään ja kämmeniin voi myös piirtää erilaisia kuvia.

Jännitystä voi myös helpottaa pysähtymällä hetkeksi ja havainnoimalla omaa kehoaan: miten sisäänhengitys liikuttaa vatsaa ja kuvittelemalla, minkä värisenä hengitys tulee ulos nenästä tai suusta.

Latvan oppilaat:

OIVAn harjoitusten avulla voi lievittää stressiä ja ahdistusta. Harjoituksia on monenlaisia ja eri pituisia, ja ne on kaikki helppo toteuttaa kotioloissa. Tutustu OIVAn harjoituksiin täällä.

Oppilaskunnan kuulumisia

Kevätlukukausi on lähestymässä loppuaan poikkeuksellisissa merkeissä. Saimme alkuvuodesta rutistettua hienoja parannusehdotuksia koulumme ja lähialueemme kehittämiseksi. Sekä Vaikuttaja-päivä että äänestykset osallistavan budjetoinnin hankkeista jouduttiin valitettavasti perumaan. Perusopetuksen ja toisen asteen oppilaitosten sekä esiopetuksen tekemiä parannusehdotuksia ja saatuja toiveita hyödynnetään myöhemmin mahdollisuuksien mukaan. Työmme ei kuitenkaan ole mennyt hukkaan. Pääsimme harjoittelemaan vaikuttamista ja välittämään eteenpäin parannusehdotuksen koulumme tiettyjen kalusteiden uusimiseksi.

Lämmin kiitos kaikille luottamusoppilaille kuluneesta kevätlukukaudesta! Emme kokoonnu toukokuussa, mutta jatkamme taas elokuussa vaikuttavaa työtä koulumme hyväksi samalla porukalla.

Lukuvuoden 2020 - 2021 työaika

syyslukukausi to 13.8. – ti 22.12.2020

 • syysloma ma 12.10. – pe 16.10.2020 (viikko 42)
 • joululoma ke 23.12.2020 – ke 6.1.2021
 • kevätlukukausi to 7.1. – la 5.6.2021
 • kodin ja koulun yhteistyöpäivä la 13.2.
 • talviloma ma 22.2. – pe 26.2.2021 (viikko 8)
 • pääsiäinen pe 2.4. – ma 5.4.
 • helatorstai 13.5. vapaapäivä
 • lomapäivä pe 14.5. (kodin ja koulun yhteistyöpäivää korvaava lomapäivä)

Syyslukukaudella on 89 ja kevätlukukaudella 100 työpäivää, yhteensä 189.

VANHEMPAINYHDISTYS TIEDOTTAA

Vanhempainyhdistyksen toiminta on kokoontumisrajoitusten ja etäkoulun aikana ollut hiljaista. Olemme itse kukin sopeutuneet uudenlaiseen arkeen näissä poikkeuksellisissa oloissa. Tässä tilanteessa myös ensin syksyn toiminnan suunnitteluun liittyy epävarmuutta. Mikäli kokoontumisrajoitukset ovat voimassa, yleisötapahtumien kuten fillarihulinoiden järjestäminen ei ole mahdollista. Toimintamme tulee tässä tapauksessa painottumaan enemmän edunvalvontaan ja ehkäpä kokonaan uusiin toimintamuotoihin etäyhteyksien välityksellä.

Vanhempainyhdistyksen tehtävänä on edistää kotien ja koulun yhteistyötä ja tuoda oppilaiden ja huoltajien ääntä kuuluviin. Kuulemme mielellään kokemuksia etäkoulun toimivuudesta ja muusta kouluarkeen liittyvistä asioista ja viemme niitä tarvittaessa eteenpäin. On hyvin mahdollista, että etäopetukseen joudutaan palaamaan myös ensi lukuvuonna. Meihin voi olla yhteydessä sähköpostilla: kartsin.vanhempainyhdistys(at)gmail.com.

Vanhempainyhdistys toivottaa koko kouluyhteisölle hyvää loppukevättä ja mukavaa kesälomaa! Erityinen kiitos kaikille jäsenmaksun maksaneille ja tapahtumiimme osallistuneille - yhdessä olemme enemmän!

Kartanonkosken koulu

OSOITE: Tilkuntie 5, 01520 Vantaa
040 356 2893

Tammiston opetuspiste: Kaurapellonkatu 3, 01520 Vantaa 050 304 1894

Rehtori:
Tuija Tammi (Latva),
040 060 4363, tuija.tammi@vantaa.fi


Virka-apulaisrehtori:

Ella Väinölä (Juuri ja Runko),
050 312 1706, ella.vainola@vantaa.fi


Vararehtori:

Maria Hohka,
050 303 3092, maria.hohka@vantaa.fi

Koulusihteeri:
Leila Pitkonen 040 356 2893


Koulusihteeri:
Katariina Välilä (ma ja ti)
040 5729105


Vartija:
Nelli Haapaniemi 040 838 0780

Oppilashuolto

Kuraattori: Suvi Uuttu
040 584 9286


Kuraattori:
Sini Laitinen

Terveydenhoitaja
(1 - 6 lk):

Laura Mäkinen
(ma-to, ja parittomat perjantait),
040 632 6588, laura.makinen@vantaa.fi


Terveydenhoitaja
(7 - 9 lk):

Janica Helaskoski
(ti, to, parilliset perjantait),
040 516 0560, janica.helaskoski@vantaa.fi

Koululääkäri:
Kristina Wallenberg (torstaisin)
kristina.wallenberg@vantaa.fi


Oppilaanohjaaja:
Poju Vainio
050 303 8295
poju.vainio@vantaa.fi


Oppilaanohjaaja:
Maria Hohka
050 303 3092
maria.hohka@vantaa.fi

instagram