Valokuvasta voimaa

08.09.2020

Sain kunnian toimia Moodi-hankkeessa ryhmänohjaajana voimauttavan valokuvan teemalla heinäkuussa 2020. Ryhmän osallistujina olivat hankkeen nuoret aikuiset sekä heidän ohjaajansa.

Ryhmän kokoontui viisi kertaa. Tapaamissa pohdimme, miten voisimme tulla nähdyksi valokuvan kautta sellaisena kuin olemme, ilman ulkopuolisia määritteitä niin, että saamme itse määritellä itsemme ja elämäntarinamme. Valokuva tarjoaisi välineen, jonka avulla määrittelemisestä tulee voimauttavaa, valoisaa ja positiivista.

Tänä päivänä kuvamateriaalia on joka puolella ja sosiaalinen media luo kaikille mahdollisuuden jakaa kuvia itsestään ja omasta elämästään. Tämä ilmiö on joillekin rohkaiseva ja voimauttava, kun taas toisille se voi lisätä ahdistusta, yksinäisyyttä sekä vertailua muihin. Valokuvasta voi olla myös monenlaisia muistoja – toisten perheissä on otettu paljon kuvia ja se on ollut luontevaa ja positiivista, kun taas toisella saattaa olla erilainen tarina.

Voimauttavan valokuvan kautta voimme oppia määrittelemään elämämme itse haluamallamme tavalla huolimatta siitä, minkälaisia kuvia meistä tai elämästämme on otettu. Elämänkokemuksia voi jopa kuvata eheyttävästi uudelleen.

Ryhmässä valokuvasimme omaa voimauttavaa elämäntarinaa mm. päiväkirjan, voimakuvan ja omakuvan kautta. Prosessin aikana oli myös mahdollisuus tarkastella jo olemassaolevia kuvia uusin silmin, sekä otattaa voimauttavan omakuvan ohjaajan ottamana.

Valokuvan käyttö on terapeuttisista menetelmistä itselleni mieluisin ja se myös puhuttelee jollain tavalla lähes kaikkia ihmisiä. Valokuva on peili, jolla on muisti, ja siihen sisältyy aina enemmänkin tarinaa kuin vain näkyvä kuva. On hyvä pohtia, miten näemme kuvat ja mihin niissä kiinnitämme huomion!

Taru Keskinen, terapeutti

facebook instagram youtube