19.1.2022


Syksy rinnalla kulkien


Vuosi 2022 on käynnistynyt ja on aika muistella mitä kaikkea Rinnallakulkijoiden (RK) syksy on pitänyt sisällään. Palataan siis hieman taaksepäin, alkusyksyyn.

Elokuun toisena päivänä sisään monitoimitalo Liitoon asteli yhdeksän toisilleen tuiki tuntematonta kulkijaa. Ensimmäiset viikot kuluivat perehtyen Vantaan kaupungin työkäytäntöihin sekä hanketyöskentelyyn. Kaikki odottivat jännityksellä, mitä tuleman pitää.

Kulkijoilla oli edessään haaste. Hanke käynnistettiin ilman projektipäällikköä Vantaan ja Keravan kuntakokeilun ollessa vielä alkutekijöissä. Kulkijat tukeutuivat toisiinsa ja talon esihenkilöihin sekä löysivät mahtavan yhteishengen, joka on kestänyt tähän päivään saakka.

Yhdessä suunniteltiin hankkeen palvelupolkua, tehtiin tiimisopimusta sekä muodostettiin näkemystä hankkeen tavoitteesta. Mutta mistä löytää nuoria mukaan hankkeeseen? Kulkijat aloittivat hankkeen mainostuksen niin sosiaalisessa mediassa, ammattilaisverkostoissa ja puskaradiossa. Luotiin flaijereita ja kadunvarsimainoksia sekä sovittiin lukuisia palavereita ja yhteistyötapaamisia muun muassa järjestöjen, sosiaalipalveluiden, oppilaitosten ja kaupungin eri toimijoiden kesken. Työryhmän jäsenissä tapahtui hieman muutoksia ja kaksi uutta kulkijaa toivotettiin tervetulleeksi joukkoon. Kaiken tämän keskellä tiimi sai itselleen projektipäälliköksi Kirsin, jonka rautaiseen työkokemukseen he saattoivat luottaa.

Viikot kuluivat ja ensimmäiset nuoret löysivät tiensä hankkeeseen. Yhdessä työllisyyspalveluiden kanssa alettiin järjestää infotilaisuuksia, jossa hanketta esiteltiin sekä Työnhakuklubia, jossa nuoret saivat henkilökohtaista ohjausta hakemusten ja ansioluetteloiden tekemiseen. Alettiinpa virittelemään yhteistyötä myös yritysten ja työnantajien suuntaan.

Mitä konkreettista RK:n tapaamisilla on nuorten kanssa saatu aikaan? Koko rinnallakulkijuuden ydin perustuu kahden ihmisen kohtaamiseen ja avoimeen dialogiin. Nuoret ovat laatineet työhakemuksia, ansioluetteloita sekä valmistautuneet esimerkiksi pääsykokeisiin. Mutta mikä tärkeintä, yhdessä on rakennettu näkymää ja luottoa tulevaan, jota ei koronapandemia niin vain horjuta. On hienoa nähdä kuinka nuoret oppivat luottamaan itseensä ja siihen, että siivet kantavat. Monille tapaamiset Rinnallakulkijan anssa ovat tuoneet sisältöä arkeen ja syyn lähteä kotoa pimeänäkin vuodenaikana.

Kulkijoiden tarina on vielä alussa, mutta lyhyessä ajassa tiimi on käynyt läpi jo monia vaiheita. Rinnallakulkijoita yhdistää vahva halu kehittää nuorten palveluita ja tukea nuoria kohti työ- tai opintopolkua sekä rohkeus avata keskustelua, joka parhaimmillaan voi johtaa uusien toimivampien työmallien löytymiseen ja rakentaa siltaa eri toimijoiden ja palveluiden välillä. Yksinkulkijat eivät tähän tietenkään pysty ja siksi he arvostavatkin suuresti yhteistyökumppaneitaan ja erityisesti nuoria, jotka ovat lähteneet RK:n toimintaan mukaan.

Näiden terveisten saattelemana Rinnallakulkijat toivottavat kaikille hyvää alkanutta vuotta!

Sini Lindberg, työllisyyskoordinaattori


19.11.2021

Heijastellen


Syksy on jo pitkällä ja hanketyö päässyt mukavasti vauhtiin. Pimeyden lisääntyminen tuntuu varmasti meidän jokaisen arjessa tavalla tai toisella. Keskusteluissa valon vähäisyydestä mainitaan usein matkat töihin tai opiskeluihin - päivä alkaa ja loppuu pimeässä! Autoilijatkin kiroavat jalankulkijoiden havainnoinnin vaikeutta, ja jalankulkijat varovat tarkkaan ylittäessään pimeitä teitä ja muistavat taas, että heijastinostokset on vielä tekemättä.Yhdistimme viisaat päämme jakaaksemme turvaa, iloa ja rinnallakulkijuutta vantaalaisille synkän vuodenajan keskelle.

Ripustimme heijastimia ympäri Vantaata, jotta kuka tahansa ohikulkija voi napata itselleen oman heijastimen. Heijastinpuut sijaitsevat Korsossa kirjaston takaa, Myyrmäessä Paalukylänpuistossa lähellä juna-asemaa sekä Tikkurilan kirjastopuistossa. Yksi bonuspaikka, josta ohikulkijat myös voivat ottaa heijastimen mukaansa, löytyy Tikkurilasta Kipinätalolta, jossa Vantaan etsivä nuorisotyö pitää tukikohtaansa.

Heijastinpuiden suunnittelu ja toteuttaminen olivat hauskaa puuhaa. Suunnittelimme heijastimen itse ja kaupungin graafikkojen avulla saimme sen painoon. Oon sun rinnallakulkija -teksti heijastimessa oli osuva, sillä sitä heijastin jalankulkijalle on. Samalla kampanja levittää tietoa hankkeestamme. Puut tietenkin valikoitiin tarkoin, ja kun lupa-asiat saatiin kuntoon, pääsimme itse toteutukseen. Kuva- ja videomateriaalia heijastinpuista löytyy Vantaan kaupungin Facebookista sekä hankkeemme Instagram-tililtä. Käy tsekkaamassa ja nappaa itsellesi myös oma heijastin!Hanne Mällinen, rinnallakulkija


28.10.2021

Rinnallakulkijuus on ottanut ensiaskeleensa


Tervetuloa seuraamaan upouutta blogiamme! Jaamme ajatuksia, tunnelmia ja ajankohtaisia asioita Rinnalla kulkien nuorisotyöttömyys laskuun -hankkeesta. Tässä Vantaan nuorisopalveluiden sekä työllisyyspalveluiden yhteishankkeessa pyrimme siihen, että vantaalaiset työttömät nuoret löytäisivät juuri heille sopivan polun työ- tai opiskeluelämään. Superinnostuneeseen ja osaavaan tiimiimme kuuluu projektipäällikkö, kaksi työllisyyskoordinaattoria sekä seitsemän rinnallakulkijaa.

Erityistä hankkeessa on intensiivisen tuen mahdollisuudet. Jokainen nuori saa oman rinnallakulkijan, joka tukee häntä tarvittaessa montakin kertaa viikossa. Rinnallakulkijan kanssa keskitytään niihin asioihin, joita nuori itse toivoo ja myös sopivat tapaamispaikat valitaan yhdessä. Rinnallakulkijan kanssa voi esimerkiksi valmistautua työhaastatteluun, tehdä CV:tä tai vaikkapa pohtia mikä ala olisi itselle sopiva ja kiinnostava. Rinnallakulkijan kanssa voi keskustella myös mahdollisista esteistä ja siitä, miten ne ylitetään. Tuki voi jatkua työ- tai opiskelupaikan saamisen jälkeenkin, jolloin nuori ei jää yksin mahdollisten uusien haasteiden noustessa esiin.

Juuri aloittaneena hankkeena asiakkaiden eli nuorten määrä on vielä kasvamassa, mutta jokainen rinnallakulkija on kuitenkin jo päässyt työn makuun. Onpahan ensimmäinen nuori saanut jo työpaikankin! Me emme jätä nuoria yksin ja toivomme sydämestämme, että mahdollisimman moni nuori löytäisi elämäänsä heille sopivan suunnan ja saisi meiltä työkaluja, jotka kantavat pitkälle.

facebook instagram youtube