Kesätyö

Kesätyö 2021

Kesätyön hakeminen ensimmäistä kertaa voi olla todella hankalaa; erityisesti alle 18-vuotiaana, koska työn kautta tulleita suhteita ei työnantajiin ole vielä olemassa.

Muutama vinkki voi kuitenkin auttaa työn löytymisestä. Jos Työelämään tutustuminen tai Teppo-jakso meni hyvin, niin sinne sinun kannattaa hakea, sillä siellä sinut jo tunnetaan.

Tämän lisäksi kaupungeilla on erikseen esimerkiksi 16-17 -vuotiaille tarkoitettuja kesätyöpaikkoja, joihin pääsy on helpompaa kuin kaikille tarkoitettuihin paikkoihin. Lisäksi on hyvä tutustua Tutustu ja tienaa kesäharjoittelupaikka mahdollisuuksiin.

Jos kesätyöpaikkaan on alaikäraja niin hakijan tulee olla täyttänyt se töiden alkamiseen mennessä. Hakiessa voi siis olla vielä alle ikärajan. Samoin esimerkiksi mahdollinen ajokortti tai hygieniapassi tulee olla hankittuna töiden alkuun mennessä.

Parhaat mahdollisuudet kesätöiden saamiseksi on yleensä sellaisella, jolle työ löytyy omien vanhempien, sukulaisten, perhetuttujen tai harrastusten kautta. Kannattaa siis soitella ja pitää yhteyttä vähän kaukaisempiinkin sukulaisiin tässä asiassa, koskaan ei tiedä mitä kautta työnhaku onnistuu.

Ohjaamo Vantaa

Ohjaamon Vantaa sivustolla paljon avoimia kesätyöhakuja, kesätyöpaikkoja alle 18-vuotiaille:

https://ohjaamot.fi/web/ohjaamo-vantaa/kesatyot

Löydät sivustolta myös ohjeet CV:n ja hakemuksen tekemistä ja työhaastatteluun valmistautumista varten. Ohjaamo järjestää 8.2. klo 15-16 Hitokseen hakemuksia - Kesätöiden Q & A -tapahtuman! Lue lisää nettisivuilta!

Kaupunkien työnhakusivut‍

Vantaalla kesätyöt ovat haettavissa pääosin ma 18.1. - pe 26.2.2021.

Vantaan kaupungin työpaikat haetaan sähköisen työnhaku- eli rekrytointijärjestelmän Lauran kautta, jossa julkaistaan kaikki kaupungin avoimet työpaikat. Löydät sen sivulta Kesätöihin Vantaalle.

Muut kaupungit ja kunnat

Helsingissä käytetään Helbit Rekrytointiportaalia. Siitä ja kesätöiden hakemisesta löytyy lisätietoa Helsinkirekryn Kesätyö -sivulta. 16−17-vuotiaiden nuorten kesätyöhaku ja Siisti kesä! -hankkeen haku alkaa helmikuussaa ja päättyy maaliskuussa ((päivämääriä vuodelle 2021 ei ole vielä julkaistu).

Portaalin käytöstä löytyy opastusvideo Hakujärjestelmä haltuun minuutissa. Katso myös Siisti kesä! Kesätöissä liikuntavirastossa.

Kaupunkien järjestämiin kesätöihin voi hakea, vaikka ei olisi juuri sen kaupungin asukas eli vantaalaisena myös esimerkiksi Helsingin tai Keravan kesätöihin. Listaus muista kesätyöpaikoista löytyy Kuntarekryn kesätyösivulta. Kannattaa rajata hakua koskemaan vaikka pelkästään pääkaupunkiseudun kaupunkeja sivun oikeasta laidan kohdasta Rajaa hakua. Sen alapuolelta löytyy myös Kartta -toiminto, jolla voi tarkemmin katsoa missä työpaikka sijaitsee.

Yleiset ohjeet sekä linkki koko maan työnhakusivustolle löytyy Työ- ja elinkeinopalvelujen eli TE-palvelujen sivulta Kesätyöt. Siellä on myös paljon muita hyviä linkkejä kesätyönhakua varten.

Kesätyöseteli

Ja jos löydät mielenkiintoisen työpaikan niin kerro pomolle, että Vantaan kaupunki kustantaa osan palkasta vantaalaisten nuorten kesätyösetelillä!

Kesätyöseteli lyhyesti: Jokainen vantaalainen 9.–luokkalainen nuori saa setelin koulunsa kautta. Seteleitä on jaossa vuonna 2003-2006 syntyneille vantaalaisille nuorille eli myös 8. luokkalaisille.

8. luokkalaiset voivat hakea seteliä 15.2. - 31.8.2021. Saat setelin kun olet saanut kesätyöpaikan ja tuleva työnantajasi on täyttänyt Kesätyöpaikan tiedot -lomakkeen. Tarkemmat tiedot löydät Vantaan Kesätyöseteli -nettisivuilta.

  • Kesätyön on oltava ajalla 1.5.2021-30.9.2021
  • Bruttopalkka on minimissään 450 euroa. Lomakorvaukset eivät saa sisältyä tähän minimibruttopalkan määrään.
  • Työpäiviä on oltava vähintään 10, joko yhtäjaksoisesti tehtynä (esim. 2 täyttä kalenteriviikkoa) tai peräkkäisiin jaksoihin sijoitettuna (esim. 2 pvä/viikko, 5 vkon ajan).

  • Työnantaja ei voi olla yksityistalous (esim. perhe, yksityinen henkilö), kunta tai valtio.‍
  • ‍Työnantaja maksaa nuorelle kesätyöstä palkan. Kaupunki korvaa 300 euroa palkasta kesätyön jälkeen työnantajalle.


Tutustu ja tienaa -malli

Todella moni on saanut ensimmäisen kesätyöpaikkansa Tutustu työelämään ja tienaa -kesäharjoittelun kautta, joka on oikeastaan palkallinen TET-jakso kesän aikana. Vinkiksi, että esimerkiksi Keskon kaupat esim. Yliveto, Lidl tai S-ryhmän kaupat tarjoavat nuorille mahdollisuuden tutustua kaupan alaan ja työtehtäviin myymälässä.

Nyt esim. Tokmannin tutustu ja tienaa kesäharjoittelun paikat ovat jo auki 14.1.2021–16.2.2021).

Alaikäraja Tutustu työelämään ja tienaa -mallissa on 14-vuotta.

Lisää paikkoja voi löytää googlettamalla yrityksiä kuten Kesko ja K-kaupat, Lidl, S-Marketit ja Prismat tai Fazer sekä Linnanmäki.

Katso Tutustu työelämään ja tienaa videot Vastuullinen kesätyö -sivulta! Tutki sielläkin koko sivuston tarjonta.

Ohjeita kesätyöhakemuksen tekemiseen

Hyviä vinkkejä tekstin tekemiseen löydät vaikkapa Kunkoululoppuu.fi -sivustolta. Samasta paikasta löytyy esimerkiksi loistava Työhakemusmalli nuorelle, jolla ei ole aiempaa työkokemusta. Voit käyttää työhakemusmallin tekstiä pohjana sähköistä työhakemuslomaketta täytettäessä.Lähes kaikkiin kesätyöpaikkoihin tehdään hakemus internetissä. Omien perustietojen lisäksi täytetään tiedot koulutuksista ja työkokemuksesta sekä mahdollisista muista taidoista, jotka voisivat auttaa työpaikan saannissa ja työtehtävien tekemisessä.Esimerkiksi lasten kesäleirille haettaessa on hyvä mainita vaikkapa omista musiikkikyvyistään tai jos on toiminut oppilaskunnassa.Tärkein kohta on vapaamuotoinen teksti, jossa omin sanoin kerrot itsestäsi ja kyvyistäsi sekä miksi juuri sinut tulisi valita kyseiseen työhön. Vapaamuotoinen teksti ratkaisee työnsaannin; pelkkien yhteystietojen ja koululuettelon kirjaamisella vain varmistat, ettei työpaikka ole sinun.

Yksityiset työnhakusivustot

Netistä löytyy myös tukku yksityisten toimijoiden kesätyösivustoja. Ne ovat suunnattu yleensä täysikäisille kesätyöhakijoille tai ainakin ammattitutkintoa opiskeleville.

Työpaikkoja tutkimalla voi kuitenkin tuurilla löytää kesätyöpaikkoja nuoremmille tai Tutustu työelämään ja tienaa -paikkoja.

Hyödyllisiä linkkejä


Kun saat työpaikan :)

Tee työnantajan kanssa AINA kirjallinen työsopimus. Suullinen sopimus kannattaa tehdä vain siinä tapauksessa, että on menossa omalle mummulle ruohoa leikkaamaan tai vastaavaa. 15 vuotta täyttänyt voi tehdä sopimuksen ja päättää kesätyöpalkkansa käytöstä itse; alle 15 vuotiaan työsopimuksen tekee huoltaja, joka myös päättää kuinka paljon palkasta menee tuhlattavaksi ja kuinka paljon jää säästöön.

Alle 18 vuotiaan työntekijän työtehtävistä määräävät valtion asetukset tarkasti. Et voi esimerkiksi tehdä yötyötä tai vaarallisia töitä. Kaikesta tästä löytyy kattavasti tietoa Työsuojeluhallinnon verkkopalvelusta.

Ja kesätöitä voi alle 18 vuotias koululainen tai opiskelija tehdä enintään puolet kesäloman ajasta eli noin viisi viikkoa.

Maksetusta palkasta työnantajan pitää aina antaa kirjallinen palkkalaskelma. Tarkista joka kerta, että saat peruspalkan ja mahdolliset palkkalisät oikein sekä että veron ennakkopidätys on tehty oikean suuruisena. Veronpidätystä varten tarvitset verokortin, joka 16-20 vuotiaille lähetetään vuoden alussa, ja joka muussa tapauksessa pitää tilata Verottajalta.

Ilman verokorttia ennakkopidätys palkastasi on 60 %, kun enintään 13.489,14 euron palkasta (koko vuoden 2020 ajalta) ennakkoveroprosentti on 0 %. Jos verokortti jää työnantajalle kuitenkin toimittamatta, saat palkastasi liikaa veroa perityn osuuden takaisin seuraavana vuonna 2021 veronpalautuksena.

Lisätietoa verotuksesta saat myös Verokampus -sivustolta.

Palkan suuruudesta määrää työskentelemäsi alan työehtosopimus. Työehtosopimuksen voi etsiä verkosta tai käydä katsomassa löytyisikö oikea sopimus Suomen Ammattiliittojen Keskusjärjestön SAK:n listauksesta heidän sopimistaan työehtosopimuksista.

Kesäduunari-info on ammattiliittojen ylläpitämä sivusto, josta kesätyöntekijä löytää perustiedot esimerkiksi työsopimuksen tekemisestä. Ongelmatilanteessa voi soittaa Kesäduunari-infon puhelinpalveluun, josta saa asiantuntevaa ohjeistusta vaikkapa pulmiin palkanmaksussa.

Ja jos kesätyöpaikkaa ei ole, tai se on päättynyt, niin tekemistä kesällä löytyy Nuorten Vantaa -sivustolta.

Peltolan koulu

opehuone 043 825 3685

opettajien sähköpostit muotoa etunimi.sukunimi@eduvantaa.fi

Käyntiosoite: Lummetie 27 B 01300 Vantaa

Postiosoite: PL 4505

01030 Vantaan kaupunki

koulusihteeri: Outi Pouhula,
050 303 2493, outi.pouhula(at)vantaa.fi

vartija: Kristina Gastol,
050 312 2019, kristina.gastol(at)vantti.fi

kouluruokala:
keittio.peltola(at)vantti.fi

rehtori: Tiina Relander,
043 8269312, tiina.relander(at)vantaa.fi

apulaisrehtori: Elina Kojo,
050 3124526, elina.kojo(at)vantaa.fi

vararehtori: Ville-Veikko Torniainen,
043 8258421, ville-veikko.torniainen(at)eduvantaa.fi

facebook instagram