‍3-6-vuotiaiden Jänöjen ryhmässä tieto- ja viestintäteknologiaa käytetään osana arkea

29.05.2018

Kirsi palasi vanhaan ryhmäänsä Näätäpuiston päiväkotiin tammikuussa monta kokemusta rikkaampana ja pääsi heti hyödyntämään myös uusia ideoitaan tvt:n* käytöstä lasten kanssa. Varhaiskasvatussuunnitelman perusteiden ja sitä täydentävän Vantaan varhaiskasvatussuunnitelman (= "vasun") mukaan tieto- ja viestintäteknologisen* osaamisen kehittämisessä lasten kanssa lähtökohtana on lasten välinen tasa-arvo ja lasten osallisuuden lisääntyminen. Laitteet ovat osa oppimisympäristöä ja niitä käytetään suunnitelmallisesti ja vastuullisesti, yhdessä tutkien. Varhaiskasvatuksessa ja esiopetuksessa jokainen lapsi saa kokemuksia tvt:n käytöstä.

Jänöjen ryhmässä Näätäpuiston päiväkodissa tieto- ja viestintäteknologiaa käytetään luontevana osana arkea. Tabletti ja tykki mahdollistavat toiminnan isommankin ryhmän kanssa, mutta pääasiassa toiminnassa painottuu pienryhmätyöskentely.

Päivän varsinainen toiminta alkaa aamupiiristä, missä tabletti toimii toiminnan rikastuttajana ja oppimisen syventäjänä. Tabletin avulla voidaan tutkia esimerkiksi säätä lasten sääsovelluksen avulla. Tällöin päivän säätieteilijänä toimiva lapsi saa käydä kurkkaamassa ikkunasta, miltä ulkona näyttää, ja tämän jälkeen hän saa tulla painamaan tabletin ruudulta sellaisen säämerkin, mikä kuvaa päivän säätä. Sovelluksen avulla päästään keskustelemaan myös lämpötilasta ja vaatetuksesta. Lapsi voi myös kuvata tabletilla näkymän ikkunasta. Tällöin voidaan yhdessä tarkastella kuvaa ryhmän kanssa ja keskustella siitä, miltä ulkona näyttää.

Kielinupun lauluista (varhaiskasvatuksen käyttöön tarkoitettuja lauluja netissä) löytyy kivoja vaihtoehtoja erilaisten tuokioiden ja tilanteiden ennakointiin. Viikonpäivien harjoittelu sujuu mukavasti musiikin muodossa ja päivän seuraavaan toimintaan valmistaudutaankin usein laulun avulla.

Jänöissä aamukokoontumiseen kuuluu myös aamujumppa, jonka toteutamme välillä tanssien ja laulaen, välillä joogaten. Näissäkin tabletin sovellukset toimivat hyvänä apuna.

Kaikista innostuneimpia lapset ovat Qr-koodien etsimisestä ja avaamisesta. Qr-koodit, eli lasten kesken salakoodit, toimivat aamuisin liikkumiseen innostajina. Qr-koodeja voi käyttää todella monilla eri tavoilla, mutta yhtenä vinkkinä on piilottaa koodin taakse jonkin eläimen kuva, ja sitten liikutaan ja äännellään koodista aukeavan eläimen tavoin. Takuulla lapsille mieleistä, hauskaa ja ennen kaikkea toiminnallista!

Vantaan sivistystoimi

Vaihde: 09 83911

Silkkitehtaantie 5

Vantaa

PL 1500, 01030 Vantaan kaupunki

facebook twitter youtube