Vauva-arki koronan keskellä ja sen jälkeen

20.10.2021

Ah, ihana vauva-arki. Pieni käärö on kainalossa ja elämä on seesteistä. On ihana seurata lapsensa kasvavan ja oppivan uutta joka ikinen päivä. Ensimmäiset kuukaudet kuluvat kuin siivillä vauvakuplassa ja yllättäen huomaat, ettei vauva olekaan enää niin vauva. Se liikkuu, kaipaa seuraa ja uutta ihmeteltävää joka päivä.

Lapsi on osa laumaa ja yhteiskuntaa

Pienikin lapsi kaipaa olla osa laumaa, omaa perhettään. Kasvaessaan lapsi liittyy osaksi yhteiskuntaa muskarissa, pihalla tai avoimen varhaiskasvatuksen paikoissa. Jotta lapsi oppii sosiaalista kanssakäymistä ja näkee erilaisia ihmisiä, on häntä hyvä totuttaa kontakteihin muiden ihmisten kanssa. Korona-aika on haastanut pienten lasten sosiaalistumista ja osallistumista sekä osallistamista kaikenlaiseen toimintaan.

Ylen tekemässä jutussa varhaiskasvatuksen professori Mirjam Kalland pohtii pienten lasten tulevaisuutta korona-aikana, joka ei tietenkään ole synkkä ja yksinäinen, mutta kaipaa varmasti erilaisia lähestymistapoja tulevaisuuden varhaiskasvatuksessa. Erityisesti Kalland nostaa esille lasten ja perheen riittävän tuen koronan keskellä.

Tästä linkistä pääset lukemaan jutun: https://yle.fi/uutiset/3-11815844

Mistä tekemistä pienelle lapselle?

Lapsi kaipaa tekemistä ja uusien asioiden opettelua kehittyessään. Korona on rajoittanut meitä hyvin paljon monellakin eri elämän osa-alueella. Pienille lapsille suunnattua, ohjattua tekemistä on vain vähän tarjolla.

Kun omat lapseni olivat pieniä, en tiennyt muusta kuin seurakunnan kerhosta. Siellä oli aivan ihania kasvattajia töissä ja se oli muutenkin mainio paikka tutustua muihin äiteihin ja lapsiin. Haasteena oli kuitenkin se, että kerhon toiminta ei ollut aina omien arvojeni mukaista.

Avoimen varhaiskasvatuksen palvelut tarjoavat iloa ja vertaistukea

Avoin varhaiskasvatus kuulostaa jäykältä kerho-sanan rinnalla. Mitä se sitten todellisuudessa on? Se on laulua, naurua, teatteria, jumppaa, yhdessäoloa, leikkiä, retkiä, ”kolmen tähden autolaa” ja jopa yhdessä grillausta! Se on vertaistukea ja ammattitukea – ohjausta ja kuuntelevia korvia.

Avoimen varhaiskasvatuksen kaikki toiminta on suunnitelmallista, pedagogisia aktiviteetteja lempeällä ja ikätasoisella otteella. Avoimessa toiminnassa työskentelee varhaiskasvatuksen opettajia ja lastenhoitajia, ja lisäksi toimipisteissä vierailee eri terveys- ja hyvinvointialojen ammattilaisia, kaikki matalalla kynnyksellä perheiden ulottuvilla. Avoin varhaiskasvatus on maksuton palvelu kaikille alle kouluikäisten lasten vanhemmille. Avoimeen varhaiskasvatukseen ei tarvitse varata aikaa eikä odottaa mukaanpääsyä.

Vantaan alueella toimii 11 avointa päiväkotia: Aviapoliksessa, Hakunilassa, Kivistössä, Koivukylässä, Korsossa, Myyrmäessä sekä Tikkurilassa. Asukaspuistoja on kolme: Vihertien-, Korson- ja Nissaksen asukaspuisto. Näiden lisäksi on vielä kolme avointa kohtaamispaikkaa: Pakkalan Olkkari, Koivukylän avoin kohtaamispaikka ja Tikkurilan nuorisotoimen tiloissa toimiva Pikku Liito.

Katso Vantaan kaupungin sivuilta tarkemmat yhteystiedot: https://www.vantaa.fi/varhaiskasvatus_ja_koulutus/varhaiskasvatus/palvelut/asukaspuistot_ja_avoimet_paivakodit

Löydät (meidät) kaikki myös Facebookista, jossa toimipisteet ilmoittavat viikko-ohjelmistaan! Tule käymään ja löytämään uusia ystäviä niin lapselle kuin sinullekin <3

Facebook-sivut:

Pikku- Liito

Pakkalan olkkari

Koivukylän avoin kohtaamispaikka

Kirjoittaja: Anna Nieminen, varhaiskasvatuksen sosionomiopiskelija, Laurea Tikkurila

Vantaan kasvatus ja oppiminen

Vaihde: 09 83911

Silkkitehtaantie 5

Vantaa

PL 1500, 01030 Vantaan kaupunki

facebook twitter youtube