Nyt tykitetään - testissä kaksi projektoria!

28.03.2019

Fyysiset oppimisympäristöt ja niissä käytettävä esitystekniikka ovat muodostaneet ison osan työnkuvastani, minkä ansiosta olen päässyt tutustumaan erilaisiin, modernin oppimisympäristön esitysteknisiin ratkaisuihin. Isot, tabletmaiset kosketusnäytöt ovat kovaa vauhtia tulossa luonnolliseksi osaksi avoimia, muuntojoustavia oppimisympäristöjä. On kuitenkin tilanteita, joissa projektori esitysteknisenä ratkaisuna menee kosketusnäytön ohi. Maaliskuun aikana pääsin testaamaan kahta erilaista projektoria, jotka vastaavat tulevaisuuden oppimisympäristön esitysteknisiin vaatimuksiin: toinen testatuista laitteista on täysin mobiili ja kokonaisvaltainen esitystekninen ratkaisu niin oppimisympäristöön kuin isompiinkin yleisötilaisuuksiin, toinen kiinteästi asennettava, yli 100” kuvan heijastava lähiprojektori, joka tukee niin sormi- kuin kynäkosketusta.

Artome Movea

Kun esitystekniikalta vaaditaan liikuteltavuutta, kompaktia kokoa, laatua niin kuvan kuin äänen suhteen sekä ennen kaikkea helppokäyttöisyyttä – visuaalista ilmettä unohtamatta – on Artomen Movea ratkaisu, johon kannattaa tutustua. (Linkki: http://artome.fi/movea/) Kalusteeseen integroitu lasertykki hyvän äänentoiston kera mahdollistaa esityksen pitämisen niin tavallisessa opetustilanteessa kuin isommankin joukon edessä. Kuvakokoa (max. 130”) ja sen tarkkuutta on helppo säätää. Näppärän kokonsa ansiosta laitteen säilyttäminen on myös helppoa.

Se, että Artomen Movea on helppokäyttöinen ja nopeasti toimintavalmis, on havainnollistettu kuvaamallamme videolla. Aikaa laitteen tuomisesta tilaan siihen, että haluamani esitys näkyi yleisölle ja pääsin aloittamaan esityksen pitämisen, kului vajaa 1,5 minuuttia. Esitystilalta tämä mobiili esitystekninen ratkaisu vaatii yhden pistorasian ja tasaisen vaalean seinän.

Muutamia pieniä puutteita kalusteessa oli havaittavissa: klaffipöytä tietokonetta varten (jos ei ole mahdollisuutta langattomaan esitykseen), lukko laatikkoon ja oveen sekä päällä olevan lasilevyn hieman kätevämpi irrottamistapa projektorin säätöjä varten. Kalustetta ja sen varustelua voidaan räätälöidä omien tarpeiden mukaiseksi. Jopa kalusteen väri on mahdollista valita tilan värimaailman mukaiseksi

Epson EB 1470Ui

Tarpeeksi kirjoituspinta-alaa, kiitos. Oppimisympäristöissä kaivataan edelleen kirjoituspinta-alaa seinille, mikä joskus saattaa tuottaa haasteita varsinkin avoimissa ja kovin lasisissa tiloissa: esitystekniikkaa varten tulee seinäpinnoilta varata tarpeeksi tilaa heijastuspinnalle ja toisaalta, jos heijastuspinnaksi valitaan perinteinen tussitaulu, voi tussin piirtojälki puhdistamisesta huolimatta jäädä tauluun näkyville, mikä saattaa häiritä tarkkasilmäisiä. Jos taululle kirjoitetaan paljon, voi ongelmaksi silti tulla tilanpuute tai se, kuinka tussilla kirjoitetut asiat otetaan talteen. Jos käytössä olisi rajaton, digitaalinen valkotaulu, niin äskeiset ongelmat voisivat poistua. (Toki heijastuspinta tilassa olisi edelleen oltava, mutta tähän kelpaisi tasainen vaalea seinä.)

Tutustuin jo viime syksynä Epsonin interaktiiviseen lähitykkiin, mutta vasta ITK-messuilla pääsin kunnolla testailemaan sitä. (Linkki: https://www.epson.fi/products/projectors/ultra-short-distance/eb-1470ui-projektori) Ja kuten osasin odottaa: digitaalinen tussitaulu ja esitystekniikka samassa paketissa! Niin kuin millä tahansa projektorilla, tällä ITK-messuillakin esittelyssä olleella projektorilla voidaan aivan tavallisen projektorin tapaan esittää mitä tahansa materiaalia tietokoneelta (tai mobiililaitteesta) niin perinteisesti kytkemällä kone piuhalla kiinni projektoriin kuin myös langattomasti esim. Miracastin avulla. Tässä projektorissa minuun teki vaikutuksen se, että kaiken esitettävän materiaalin päälle pystyi piirtämään joko kynillä tai sormella – wau! Piirtojälki oli tarkkaa ja oikeastaan täysin viiveetöntä.

Projektorin avulla seinäpinnalle voidaan heijastaa myös digitaalinen valkotaulu monine (helppokäyttöisine) ominaisuuksineen ja mikä parasta, kaikki tämä voidaan tallentaa vaivatta joko pilveen tai usb-tikulle. Opin myös, että tämän projektorin lähettämä kuva voidaan jakaa reaaliajassa useammalle samanlaiselle tykille. Alla ITK-messuilta kuvattu lyhyt demo siitä, kuinka tämä interaktiivinen tykki toimii.

Testaajana Petra

P.S. Sivi testaa -blogi siirtyy intraan mahdollisimman pian! Tervetuloa seuraamaan! Löydät Sivi testaa -blogin opetuksen työkalut ja ohjelmistot työtilasta.

O‍nko sinulla mielessä jotain, mitä haluaisit sivin testaavan puolestasi? Laita pyyntö sähköpostilla suke@vantaa.fi.‍

Vantaan kasvatus ja oppiminen

Vaihde: 09 83911

Silkkitehtaantie 5

Vantaa

PL 1500, 01030 Vantaan kaupunki

facebook twitter youtube