Nyt versoo!

28.04.2020

Eri kasvien syötäviä versoja saa nykyään ostaa kaupasta valmiiksi rasiaan pakattuna, mutta versoja, varsinaisia superfoodeja, voi helposti kasvattaa myös itse. Erilaisten siementen versotus kotioloissa onnistuu ympäri vuoden. Parhaiten ja helpoiten se onnistuu keväällä ja kesällä, kun luonnonvaloa on riittävästi, mutta ympäri vuoden voi kasvattaa versoja keinovalon avulla. Ravinto-opillisesti versot ovat erittäin terveellisiä, ne sisältävät runsaasti entsyymejä, vitamiineja, kivennäisaineita ja lehtivihreää. Pimeänä vuodenaikana niistä saa voimaa ja piristystä jaksamiseen, pienten siementen kasvun seuraaminen on aina yhtä ihmeellistä; ne ovat kauniita katsella ja makoisia maistella!

Näin kasvatat versoja

Tarvikkeet

Tarvitset hyvälaatuista, puhdasta multaa, mieluiten luonnonmukaisesti tuotettua. Myös kalkittua turvetta voi käyttää, samoin erilaisia taimimultaseoksia. Kasvatusalustaksi käy reunallinen laakea astia, esim. lautanen, tarjotin tms. Mustaa muovia tarvitaan kylvöksen peittämiseen ja sen kastelu onnistuu parhaiten suihkepullon avulla. Ja tietenkin tarvitaan idätettäviä siemeniä: kuivattuja ruokaherneitä saa kaupasta, (osta ehdottomasti luomulaatuisia, jos niitä on saatavilla), samoin monia muita versotukseen sopivia siemeniä on tarjolla ihan lähikaupoissa.

Kasvatus

Parsakaalin ja sangoretikan siemeniä versotusastioissaan.

Isokokoisia siemeniä kannattaa liottaa väljässä vedessä noin vuorokausi ennen kylvöä. Liotusveden ja siemenien suhde on siemeniä yksi osa, vettä neljä osaa. Tämän jälkeen siemenet kylvetään astiaan, johon on laitettu kosteaa multaa parin senttimetrin verran tasaiseksi kerrokseksi. Kastele suihkepullon avulla kylvös perusteellisesti.

Peitä kylvös mustalla muovilla.

Siementen päälle ei laiteta multaa, vaan kylvös peitetään pimeäksi mustan, rei’itetyn muovin avulla ja pidetään lämpimässä paikassa. Ilmanvaihto muovin alla on tärkeää, ettei kylvös homehdu! Noin 2-3 vuorokauden kuluttua versot itävät ja nousevat pintaan.

Itäneitä rohtosarviapilan siemeniä.

Poista muovipeite ja nosta viljelmä valoon. Tasainen kosteus takaa onnistuneen kasvun, älä kuitenkaan kastele liikaa, jotta juuristo saa happea. Noin viikon sisällä (usein jo muutamassa päivässä, olosuhteista ja lajista riippuen) versot ovat syöntikelpoisia.

Käyttö

Leikkaa versot saksilla ja huuhtele ne tarvittaessa. Voit syödä versot sellaisenaan, lisätä erilaisiin ruokiin, salaatteihin tai voileivän päälle ja niistä saa myös upeita koristeita ruoka-annoksiin ja vaikkapa voileipäkakkuun. Versot ovat parhaimmillaan nuorina, sirkkalehtiasteella, sillä alkaessaan kasvattaa varsinaisia lehtiä maku heikkenee. Ei siis kannata kasvattaa liian suuria määriä kerrallaan, vaan kylvää tasaisin väliajoin uusi kylvös, jotta saat myös satoa tasaisesti ja pidempään. Leikkaamisen jälkeen versot eivät enää jaksa kasvattaa uutta satoa, vaan kasvusto multineen heitetään kompostiin tai biojätteeseen.

Sangoretikka versoo

Versokasvatukseen soveltuvat esimerkiksi

  • HERNE mieto, mehukas ja koristeellinen
  • PARSAKAALI JA PUNAJUURI tutut ja terveelliset
  • AURINGONKUKKA mieto ja rapea
  • RETIISI ja RETIKKA kirpakan mausteisia
  • SINAPPIKAALI ELI RUCOLA mukavan pähkinäinen
  • VIHANNESKRASSI mausteinen luonnon antibiootti
  • MANGOLDI punertavan kaunis, maistuu punajuurelta
  • SANGORETIKKA punavioletti ja kirpeä

Asiakaspalvelu

puh. 09 8392 4342, aikuisopisto@vantaa.fi

Asiakaspalvelu avoinna: ma–to klo 12–15 ja pe 12–14

Vantaan opistotalo, Lummetie 5

PL 4506

01030 Vantaan kaupunki

Vantaan opistotalon vahtimestari:
040 561 7125

Opiston taidekeskuksen vahtimestari:
043 827 1254

Myyringin vahtimestari:
043 825 0873

Seuraa meitä somessa!

FACEBOOK:
@vantaan.aikuisopisto

INSTAGRAM:
@vantaanaikuisopisto #vantaanaikuisopisto

Pisto-gallerian aukioloajat: ma 14-20, ti-to 10-20, pe 10-13, la 10-14 ja su silloin kun taidekeskuksessa on opetusta.

facebook instagram youtube