Ryijyjä on ihana tehdä!

13.08.2021

”Ryijy ommellen tai kehyskudonnalla” kurssi toteutettiin keväällä 2021 etänä koronarajoitusten vuoksi. Ryijykurssin opettajana toimi tekstiilitaiteilija Raija Rastas, jolle tämä kurssi oli ensimmäinen etänä toteutettu ryijykurssi.

Syksyn 2021 ryijykurssi löytyy Ilmonet.fi palvelusta tunnuksella V211336. Lämpimästi tervetuloa kurssille!

Lue kuinka opiskelijat kertovat itse omista töistään ja niiden valmistuksesta.

Opiskelijan tekemä ryijy
Koko kurssi toteutettiin etäopetuksena. Kuva: Eva

"Lähdin suunnittelemaan ryijyä niin, että se sopisi olohuoneen sisustukseemme ja toimisi myös taideteoksena seinällä. Ensiksi suunnittelin toisia värejä, mutta kun näin nämä värit livenä, päädyin sittenkin niihin. Piirsin kuvan vihkoon ja harsin sen vapaalla kädellä pohjakankaaseen.

Opiskelijan tekemä ryijy
Evan ryijy, Kuva: Eva

Käytin nukissa Taito Pirkanmaan ohutta Pirkka-lankaa ja ”täytteenä” 7 -veljestä villalankaa. Tuli mielestäni hyvä sekoitus.

Pohja on Sudania ja kastelin/pesin sen alkuun, että se ei olisi niin kova. Meni melkein jopa liian pehmeäksi, mutta näin sitä oli kyllä helpompi työstää. Alkuun tuntui, että nyt olen haukannut liian suuren palan ja työ on aivan liian suuri ensimmäiseksi työksi. Työ on kooltaan noin 80x 100 cm. Mutta kun työ pääsi alkuun ja oppi tekemään nukat, alkoi myös työnteko luistamaan ja aina kun työtä teki, niin siihen ikään kuin jäi hieman koukkuun eikä edes meinannut malttaa lopettaa. Aina vaan tuli aloitettua uusi rivi. Teen ryijyä aina kun katselen tv:tä ja nyt kesäaikaan sitä on mukava tehdä myös terassilla auringossa.

Ryijyllä ei ole vielä nimeä, mutta se saattaa olla jokin hyvin yksinkertainen, kuten Mustavalkoinen pallo tai Raitapallo. Minulla on jo suunnitteilla uusia hieman pienempiä ryijyjä, joita ajattelin antaa lahjoiksi. Mutta ensin teen tämän ryijyn valmiiksi, että se saadaan seinälle kunniapaikalle." (Eva)

"Olin jo vuosia halunnut päästä ryijykurssille, mutta sen opetus tiistai-iltaisin oli aina päällekkäin omien töideni kanssa. Kun kurssi nyt toteutettiin etäopetuksena ja eri päivinä, koin tilaisuuteni koittaneen.

Ryijyn suunnittelua
”Reidarin viereen”-ryijyn suunnittelua. Kuva: Ulla Särkinen

Minulle tuotti eniten iloa oman ryijyn suunnittelu. Taustalla oli ajatus siitä, että ryijy tullaan ripustamaan Reidar Särestöniemen ”Kevään kukka suopursu tuoksuu” -teoksesta tehdyn taidejulisteen viereen. Tuo teos on vahvan punainen, rytmitettynä valkoisella, vihreillä ja ruskeilla. Päädyin hakemaan voimakkaalle punaiselle pinnalle vastaväriparia, joten ryijystäni tuli vihreävoittoinen. Leikkiminen väreillä ja niiden eri sävyillä, kuvion suunnittelu ja kokonaisuuden tasapainon hakeminen veivät mennessään. Suunnitellessa pää tyhjenee kaikesta ja toisaalta täyttyy ideoista ja niiden variaatioista.

Yhdessä ryijynukassa on neljä lankaa. Niistä jokainen voi olla samaa väriä, ne voivat olla kaikki eri värisiä tai jotain siltä väliltä. Muutamalla vihreänsävyisellä langalla pääsin siis sävyttämään työtäni ja hakemaan siihen erilaisia väripintoja. Niiden lisänä on vain pari ruskeaa, hippunen mustaa ja turkoosia. Opettajamme Raija korosti valon tärkeyttä, jotta vältytään tunkkaiselta lopputulokselta. Valo tehdään mukaan työhön vaaleampina, monesti hyvinkin paljon vaaleampina, kohtina. Sen oivaltaminen oli avartavaa. Muitakin ryijyjä katsellessani havaitsen nyt sen, miten hienosti valoisat kohdat on niissä toteutettu ja kuinka ne ilman niitä totisesti olisivat latteita ja tunkkaisia. Vaikka ryijystäni tulee pieni, matala ja leveä, se on silti vielä tätä kirjoittaessani kesken. Kesäloma on nurkan takana ja sitä odotamme molemmat, ryijyni ja minä." (Ulla Särkinen)

Ryijyn ompelua
”Reidarin viereen”-ryijyn ompelua. Kuva: Ulla Särkinen

"Olen tehnyt aikaisemmin kaksi ryijyä ja niistä oli jäänyt ryijylankoja. En halunnut ostaa uusia lankoja, vaan halusin käyttää vanhat langat pois komerosta lojumasta. Ryijyn suunnittelu oli itselleni helppoa, mutta vanhojen lankojen käyttö olikin yllättävän haastavaa. Värit ovat itselleni tärkeitä ja eri värit eri vuodenaikoina. Tein ryijyn keväällä ja olisin halunnut käyttää valoisia heleitä kevätvärejä. Jouduinkin käyttämään tummia ja murrettuja värejä, jotka kuuluvat syksyyn. Tämän huomion tein, kun mietin, että miksi tämä on nyt niin takkuista ja miksi mikään väri ei oikein tunnu kivalta. Kaikkea sitä oivaltaakin! Ryijy onnistui suhteellisen hyvin kuitenkin ja sille on paikka portaikossa." (Kirsi Airinen)

Opiskelijan tekemä ryijy
”Kestävän kehityksen syysryijy” Kuva: Kirsi Airinen

Opiskelijan tekemä ryijy
”Runon vene”, yksityiskohta Elodie Nouhenin teoksesta Poetic boat. Kuva: Nina

"Ryijyjä on ihana tehdä! Työhön uppoutuu ja huomaa että nukkia on tullut pitkät pätkät! Aloitin varovasti pienillä ryijyillä. Opettajallamme Raijalla oli hyvät ohjeet ryijyjen valmistuksesta ja oli tosi helppo aloittaa ryijyn ompelu. Löysin kotoa kaiken tarvittavan materiaalin: vohvelikangasta pohjaksi, villalankoja nukiksi ja muovinen lista lastaksi nukan teon avuksi, kanavaneulakin löytyi. Suunnittelin innoissani ruutupaperille erilaisia 20 x 20 ruutuisia kuvioita, sitten pohjapalan reunojen huolittelu ja pääsin heti ryijynukkia tekemään. Työn jälki näkyy heti ja työtä voi suunnitella myös ryijyä valmistaessa.

Ryijyn tekeminen oli todella innostavaa ja meditatiivista. Voin suositella lämpimästi ryijykurssia kaikille käsitöistä innostuneille, eikä edes tarvita erityisiä ennakkotietoja vaan ryijyjen valmistus on helppoa ja sopii kaikille ja kurssilta saa kaiken tarvittavan tiedon ihanalta Raija-opettajaltamme! Kiitos Raija ja kurssilaiset!" (Nina)

Opiskelijan tekemä ryijy
”Cubics”, ”Mosaic”, ”Square” ja ”Tangent” Kuva: Nina

"Minulle sopi ryijyetäily, sillä työpäivän jälkeen oli mukava työskennellä kotoa käsin. Langat, neulat ja muut ryijytarpeet olivat heti saatavilla. Olohuoneen matto, sohva ja lattia olivat tosin muutaman viikon ajan vuorattu pienillä, värikkäillä langanpätkillä.

Opiskelijan tekemä ryijy
Ryijytyyny Kuva: Janette

Oman ryijytyynyn ja sen mallin suunnitteleminen oli palkitsevaa, vaikkakin itselleni vähän vaikeaa. Tuskailin ja tein useita luonnoksia vesiväreillä. ”Epätäydellinen” luonnos näytti onneksi karvaisena versiona huomattavasti paremmalta! Ryijyn tekeminen sopi myös kaltaiselleni improvisoijalle. Vaikka olin tehnyt tarkan työpiirroksen, en toteuttanut sitä sellaisenaan. Itse ryijyn tekeminen oli koukuttavaa. Vielä yksi nukka, vielä yksi rivi. Ryijytyynyni valmistui samalla kun romaani äänikirjana eteni kuulokkeissa. Ja humpsis, kohta se olikin valmis. Lopputulos oli lopulta yllätys." (Janette)

Opiskelijan tekemä ryijy
Hannan ryijy, Kuva: Hanna

"Olen pitkään haaveillut, että tekisin ryijyn. Uuteen asuntoon muuttamisen ja remontin myötä asia tuli entistä ajankohtaisemmaksi, koska seinille tarvittiin jotain, joka estää kaikumista. Vantaan aikuisopiston kurssilla oli yksi paikka vapaana, ja ilmoittauduin mukaan. Koronan takia kurssi pidettiin etänä, ja jännitin vähän, miten pärjään kurssilla, sillä minulla ei ole aiempaa kokemusta ryijyn teosta. Opettaja oli kuitenkin tehnyt selkeät videot, joiden avulla opin ompelutekniikan ja paljon muutakin. Ensimmäisen kerran luento historiasta ja ryijytaiteesta muutti käsitykseni ryijystä kokonaan. Kurssikerrat sujuivat Teamsin välityksellä, ja oli kiva jutella ja nähdä muiden kurssilaisten töitä: kaikki upean persoonallisia ja oman näköisiä. Oma työni ei valmistunut kurssin aikana, mitä vähän pelkäsinkin. Tavoitteeni kuitenkin toteutui, sillä opin tekniikan ja sain evästyksiä jatkoa varten. Kivaa kurssilla oli myös, että sain suunnitella oman ryijyn, sillä muuten en sellaiseen olisi uskaltanut ryhtyä. Aion tehdä ryijyjä tulevaisuudessakin." (Hanna)

"Osallistuminen kurssille oli hyvin antoisaa ja mukavaa. Kurssi suoritettiin etänä, mutta hyvät opastevideot, ammattitaitoinen opetus ja useat etätapaamiset varmistivat sen, että tarvittavat taidot ryijyn tekemiseen oppi hyvin kurssin aikana.

Opiskelijan tekemä ryijy
”Kiven yhtä” -ryijy, Antti Väisänen Kuva: Antti Väisänen

Etätoteutus myös mahdollisti osallistumiseni kurssille ylipäänsä, koska asun eri paikkakunnalla ja keväällä minulla oli paljon kiireitä opintojeni kanssa. Ryijyn tekeminen osoittautui hyvin terapeuttiseksi tuokioksi ja hyväksi syyksi pysähtyä muilta kiireiltä. Kurssikaverit olivat todella mukavia ja tapaamisissa jaettiin erilaisia oivalluksia omista työskentelytavoista. Ryijyni jäi kesken ja viimeistelemättä, mutta en epäile hetkeäkään, ettenkö saisi sitä valmiiksi.

Ajatus ryijyn kuvioon lähti tussiluonnostelmista. Sommittelin paperille kolme asetelmaa tummanharmaista soikioista ja geometrisistä korallinvärisistä muodoista. Käytin aksenttina osalle tummanharmaista ”kivistä” mustia lankatupsuja. Asetelmista muodostui mielenkiintoinen kokonaisuus ja päätin toteuttaa kurssin aikana yhden näistä kolmesta luonnoksesta.

Ryijy on tehty Wetterhoffin 54 cm levyiselle pohjakankaalle ja siinä on käytetty sekä Tuukka-karstavillalankaa että 7 veljestä -lankaa. Jotta ryijyn pinta olisi eläväinen, on siinä käytetty sekä laaka- että pystynukkaa ja tussiluonnoksen läpikuultavuus on toteutettu työssä erilaisin nukkasekottein. Harmaissa osissa on käytetty kahta eri harmaansävyä ja valkoisissa osissa kahta eri valkoista. Korallinoranssi tehosteväri on alueittain sekoitettu valkoisten tai harmaiden lankojen kanssa. Sekä pysty- että laakanukka ovat 3 cm pitkiä ja nukat ovat joka lankaparissa. Laakanukka on toteutettu samanpituisena jättäen joka toinen rivi tyhjäksi." (Antti Väisänen)

Teksti ja kuvat töiden tekijät sekä Raija Rastas

Asiakaspalvelu

puh. 09 8392 4342, aikuisopisto@vantaa.fi

Asiakaspalvelu avoinna: ma–to klo 12–15 ja pe 12–14

Vantaan opistotalo, Lummetie 5

PL 4506

01030 Vantaan kaupunki

Vantaan opistotalon vahtimestari:
040 561 7125

Opiston taidekeskuksen vahtimestari:
043 827 1254

Myyringin vahtimestari:
043 825 0873

Seuraa meitä somessa!

FACEBOOK:
@vantaan.aikuisopisto

INSTAGRAM:
@vantaanaikuisopisto #vantaanaikuisopisto

Pisto-gallerian aukioloajat: ma 14-20, ti-to 10-20, pe 10-13, la 10-14 ja su silloin kun taidekeskuksessa on opetusta.

facebook instagram youtube