"Uskomatonta miten ryijykurssi vei mennessään!"

10.09.2020

Ryijy ommellen tai kehyskudonnalla -kurssilla valmistettiin alkuvuoden 2020 aikana toinen toistaan upeampia ryijyjä. Kurssi aloitettiin tutustumalla ryijyn kehitykseen venepeitteestä tämän päivän trendikkääksi sisustustekstiiliksi. Kurssilaiset suunnittelivat oman ryijymallin, joka toteutettiin pohjakankaalle ommellen tai kehyskudonnalla. Opettajana kurssilla oli tekstiilitaiteilija Raija Rastas. Syksyllä 2020 alkaa Opistotalolla Tikkurilassa uusi kurssi, josta löytyy tietoa www.ilmonet.fi – palvelusta.

Seuraavassa tekijät kertovat omien töidensä synnystä.

"Ryijyni idea tuli kävelylenkillä ottamastani talvimaiseman valokuvasta Lauttasaaressa. Ihastuin tähän

Elina Toompuu, talvimaisema (kuva: Raija Rastas)

valokuvaan ja ajattelin, että olisi kiva, kun sellainen olisi kotini seinällä, ihan kuin olisin aina kävelyllä lempimaisemissa. Ryijyn tekeminen kurssilla oli todella kivaa. Oli hauska tehdä yhdessä, kuulla myös muiden ideoita ja nähdä muiden töitä. Mielenkiintoista oli valita lankoja ja yhdistää sävyjä. Olin todella innoissani jo ensimmäisen rivin valmistuessa!"

"Osallistuin viime syksyn ja tämän kevään ryijykursseille. Syksyn kurssi oli uusi avaus käsityömaailmaan. Aivan

Helena Peltonen ”Auringonlasku järvellä” sekä ”Vesi ja aurinko” (kuva: Raija Rastas)

uskomatonta miten se vei mennessään! En suunnitellut valmista mallia vaan harjoittelin värien yhdistämistä. Jäin koukkuun, joten jatkoin toisen ryijyn tekoa kevään kurssilla. Nyt tuntui, että haluan kokeilla vielä värien sommittelua vähän toisella mallilla. Molemmat kurssit olivat tosi mukavia, osanottajat ja opettaja samanhenkisiä, huumorintajuisia ja iloisia. Kursseista jäi kivat muistot."

"Ryijyni on tyylitelty yksityiskohta ryijystä, joka oli lapsuudenkotini seinällä."

Tuija Merinen ”Muisto” (kuva: Raija Rastas)

"Ryijyn tekeminen on rauhoittavaa ja on hienoa, että materiaalit ovat aitoja – siinä on jotain mieltä ja sydäntä

Tiina Kaivola-Karvinen ”Elämänilo” (kuva: Raija Rastas)

lämmittävää. Omaan ryijyyni sain inspiraatiota Sirkka Könösen ryijystä Tähtipolku. Oma ryijyni voisi olla nimeltään ”Elämänilo”! Se on värikäs ja lämminsävyinen."

”Kimalainen” ryijy on saanut värityksensä ja muhkean muotonsa elintärkeistä pölyttäjähyönteisistä. Maapallon asukasmäärä on kasvanut hyvinvoinnin mukana. Sukupolvi toisensa jälkeen on syntynyt aikaisempaa

Pirjo Leskinen ”Kimalainen” (kuva: Pirjo Leskinen)

vauraampaan ja hyvinvoivempaan maailmaan. Tämän hyvinvoinnin tavoittelu on kuitenkin vahingoittanut maailmaa mitä erilaisimmin tavoin. Asiantuntijat ovat useissa yhteyksissä korostaneet hyönteisten merkitystä luonnon hyvinvoinnin mittareina. Silti me ihmiset ”ryöstämme” itsekkäästi ympärillämme olevaa luontoa. Jos pölyttävät hyönteiset häviävät kokonaan, on elämä maapallolla lähellä tuhoutumista. Muistuttakoon tämä ryijy näiden pienten siivekkäiden tärkeydestä."

"Ryijyni ”Irtautuminen” sijoitetaan makuuhuoneeseen tuomaan mieleen tyyneyttä huolia pysäyttämällä. Sen

Maritta Siikanen ”Irtautuminen” (kuva: Raija Rastas)

suunnittelu on ollut samalla sekä inspiroivaa että työlästä."

"Ryijyni kuvastaa merta ja aaltoja. Pikku hiljaa tumma sävy muuttuu vaaleammaksi. Tekeminen rauhoittaa ja on

Katja Ihamäki, ryijyssä meren värejä (kuva: Raija Rastas)

mukavaa, samalla mietin mitkä ovat seuraavan nukkarivin värit. Nyt ryijyni on jo valmis ja kaunis."

"Suomen Käsityön Ystävien Kukka- ryijytarvikepakkaus oli odottanut vuosia kaapissa, kunnes vihdoin halusin

Mervi, Suomen Käsityön Ystävät ”Kukka” ryijy (kuva: Raija Rastas)

ryhtyä tuumasta toimeen. Kurssilla oli tekniikan oppimisen lisäksi ihana nähdä, kun muut suunnittelivat ja valmistivat omia mallejaan. Nyt minullakin on oma ryijy suunniteltuna ja sen toteutus alkaa toivottavasti syksyn ryijykurssilla."

"Ryijyni nimi on ”Pieni salaisuus”. Kurssi oli minulle tosi positiivinen ja mieluisa kokemus. Olin kauan haaveillut ryijyn teosta. Tein 22 vuotiaana kansallispuvun ja silloin ajattelin, että joskus vielä tahtoisin tehdä ryijyn.

Saila Vainikka ”Pieni Salaisuus” (kuva: Saila Vainikka)

Ajatusta kesti kypsytellä melkein 30 vuotta. Jostain syystä nyt joulun jälkeen päätin, että se on nyt. Minua jännitti kovasti, kun siitä on kauan, kun viimeksi olin kurssilla, mutta oli kiva olla ja tutustua ihmisiin, jutella, nauraa, tehdä yhdessä. Vaikka kurssi oli lyhyt minusta meistä tuli porukka! Suunnitteluvaihe jännitti ja mietin että osaanko, mutta apua sai, kun sitä pyysi sekä opettajalta että kurssikavereilta.

Itse ryijyn tekeminen oli minusta helppoa ja luontevaa. Olen luontoihminen, joten aihe luonnosta oli minulle selkeä. Edesmennyt äitini istutti minuun rakkauden kukkiin. Usein lauloimme yhdessä ”Tuoksut vanamon ja varjot veen, niistä sydämeni laulun teen”. Halusin tehdä tyttärelleni Tuulille muiston, josta hän muistaisi sekä minut että ”mömmön”, joksi hän äitiäni kutsui. Ryijy ei ole vielä aivan valmis."

Teksti ja kuvat töiden tekijät sekä Raija Rastas

Asiakaspalvelu

puh. 09 8392 4342, aikuisopisto@vantaa.fi

Asiakaspalvelu avoinna: ma–to klo 9–15 ja pe 9–14

Vantaan opistotalo, Lummetie 5

PL 4506

01030 Vantaan kaupunki

Vantaan opistotalon vahtimestari:
040 561 7125

Opiston taidekeskuksen vahtimestari:
043 827 1254

Myyringin vahtimestari:
043 825 0873

Seuraa meitä somessa!

FACEBOOK:
@vantaan.aikuisopisto

INSTAGRAM:
@vantaanaikuisopisto #vantaanaikuisopisto

Pisto-gallerian aukioloajat: ma 14-20, ti-to 10-20, pe 10-13, la 10-14 ja su silloin kun taidekeskuksessa on opetusta.

facebook instagram youtube