Uuden kotimme seinä kaipasi – ryijyä!

23.05.2019

Kevään ”Ryijy ommellen tai kehyskudonnalla” kurssilla valmistui hienoja ryijyjä, jotka olivat esillä Tikkurilassa Opistotalon vitriininäyttelyssä 12.4 – 26.4.2019. Ryijyt on valmistettu pohjakankaalle ompelemalla tai kehyskudonnalla. Kurssin opettajana on tekstiilitaiteilija Raija Rastas. Syksyn kurssi löytyy Ilmonetista tunnuksella: V191255. Tervetuloa!

‍Ryijyni nimi on Villapalloja. Uuden kotimme olohuoneen seinä kaipasi väriä, pehmeyttä ja lämpöä – sanalla sanoen ryijyä. Värit valikoituivat ihanan mohairhuovan mukaan, joka oli jo aiemmin löytänyt tiensä ahvenanmaalaisen suunnittelijan ja kutojan kangaspuista talvisten lukuhetkieni lämmikkeeksi. Kaipasin myös itse uutta harrastusta: jotain käsillä tehtävää ja konkreettista työn vastapainoksi. Ryijykurssi osui silmiin kuin tilauksesta. Ensikertalaisena en osannut ollenkaan arvioida työn kestoa ja olinkin hämmästynyt ja iloisesti yllättynyt siitä, että ryijy valmistui. Uusi idea muhii jo mielessä. Tämä taitaakin olla koukuttavaa! (< Tuula)


Vaikka en ole koskaan pitänyt erityisesti käsitöistä, niin ryijyn parissa puuhailu sopii minulle. Varmaan geeniperimälläkin on jotain osuutta, sillä äitini aikoinaan kutoi verhoja, kankaita, mattoja, poppanoita, kuultokudoksia, täkänöitä, raanuja ja 5 ryijyä. Opettelin nukkien solmimista ensi kerran hänen apunaan 1950-luvulla, sitten vierähtikin lähes 60 vuotta, mutta yhtä hauskaa edelleen. Kun vuonna 2010 innostuin tekemään Picu-ryijyn, niin osittain siitä jääneistä tähdelangoista on syntynyt jo kaksi pienempää ryijyä. Hyvin ryijyt ovat löytäneet paikkansa kodissani. Tekeminen on ollut mukavaa. (Pirkko >)


Olen ollut monella Raija ryijykurssilla ja jälleen löysin itseni uudelta kurssilta. Tällä kerralla olin suunnitellut tekeväni hyvälle ystävälleni pienen ryijyn syntymäpäivälahjaksi, joten ei muuta kuin tuumasta toimeen. Ryijyn saaja on itse värien ammattilainen ja sainkin mukavan idean Raijan esitellessä meille väriympyrää ja värien maailmaa. Lisäksi muiden osallistujien työt ja taidot ovat inspiroivia, joka kerta. (< Jaana)


Oli ajatuksen lepoa kun sai tehdä ryijyjä vapaasti oman mielen mukaan. Hyödynsin olemassa olevia perittyjä ryijypohjia ja lankoja. Olen oikeastaan kasvanut ryijyjen maailmaan: äitini ja tätini ovat tehneet kutomalla ryijyjä ja äitini kutoi ryijypohjia Neoviukselle. Ryijyni nimi on Kimara. (Sirpa >)


Ryijyn nimi on Kettu, se on toteutettu kolmen sukupolven yhteisenä työnä. Suunnitelman on laatinut lapsenlapseni Enni 10 vuotiaana, ryijyn solmimisen aloitti tyttäreni Maija ja lopputoteutus on sitten minun. Siinä auttoi Raijan ryijykurssi nyt keväällä, sain paljon kannustusta Raijalta ja muilta kurssilaisilta. Tämä on minun neljäs ryijyni ja sen lopullinen sijoituspaikka on kesäpaikkamme vierasmökissä. (< Helena)


‍Tulin kurssille oppiakseni uuden ryijyilyyn liittyvän käsityötekniikan ja oppiakseni muutenkin ryijyistä enemmän. En halunnut tehdä aikapulan vuoksi isoa työtä ja ryijysolmun harjoittelun jälkeen päätyökseni tuli pieni Mansikka-ryijy. Sille on paikka pienellä Mansikka- mökillämme. Tulevana kesänä sen saa nähdä myös mökin entinen omistaja, jolla on uusi Mansikka-mökki mansikkasisustuksineen lähistöllä. Kurssi oli yksi hauskimmista, jolla olen ollut. Ehkä syynä on se, että ajatukseni päästyä ryijykanavalle alkoi uusia ideoita syntyä solkenaan. Opettaja oli ammattitaitoinen ja mukava. Sain apua ideointiin ja toteutukseen. Mikään idea ei tuntunut liian hölmöltä toteutettavaksi. Kurssilla oli mukava ja rento ilmapiiri. (Leena >)

‍Ilmoittauduin kurssille oppiakseni luomaan loimen omaan kudontakehykseeni. Kudoin kehykseen kuvakudosta, jossa kokeilin erilaisia pujotus- ja poimintatekniikoita. (< Pirjo)

Kuvat: Raija Rastas
Kurssikoodi: V191255

Asiakaspalvelu

puh. 09 8392 4342, aikuisopisto@vantaa.fi

Asiakaspalvelu avoinna: ma–to klo 9–15 ja pe 9–14

Vantaan opistotalo, Lummetie 5

PL 4506

01030 Vantaan kaupunki

Vantaan opistotalon vahtimestari:
040 561 7125

Opiston taidekeskuksen vahtimestari:
043 827 1254

Myyringin vahtimestari:
043 825 0873

Seuraa meitä somessa!

FACEBOOK:
@vantaan.aikuisopisto

INSTAGRAM:
@vantaanaikuisopisto #vantaanaikuisopisto

Pisto-gallerian aukioloajat: ma 14-20, ti-to 10-20, pe 10-13, la 10-14 ja su silloin kun taidekeskuksessa on opetusta.

facebook instagram youtube