Lähtölaukaus uudenlaiselle yhteistyölle kaupungin ja yrittäjien välillä

Yritykset ja ympäristöt -seminaari järjestettiin 4.9. osana Euroopan kulttuuriympäristöpäivien ohjelmaa Vantaan Kulttuuritehdas Vernissalla. Järjestäjätahoina toimivat Vantaan kaupunginmuseo, Vantaan elinkeinopalvelut sekä Vantaan kulttuuriympäristölinjaukset -hanke. Seminaarissa käsiteltiin kulttuuriympäristökohteita, siis rakennusperintöä, kulttuurimaisemia ja muinaisjäännöksiä, yrittämisen ja toiminnan tiloina sekä historiaa brändin rakennusaineena.

Iltapäivän aikana kuultiin siitä, millaista toimintaa vanhoihin rakennuksiin ja ympäristöihin on kehitetty niin Vantaalla kuin muuallakin Suomessa. Paikalla oli kolmisenkymmentä yrittäjää, kaupungin maankäytön edustajaa sekä museoväkeä. Yleisössä ehdittiin tuhdin tietopaketin omaksumisen lisäksi innostua ja verkostoitua hyvin poikkitieteellisesti. Hyvät verkostot ovatkin tärkeitä, kun kyseessä on suojelukohde: helpottaa tietää, milloin yhteydenotto tehdään tila- tai kuntatekniikan keskukselle, milloin viheralueyksikölle tai kaupunginmuseolle.

Yhdistystoimijoista puhumassa olivat Håkansbölen kartanon kummit, Lapinlahden tilanjakamo, Ylästön kotiseutuyhdistys ja Vantaa-Seura. Yrittäjistä Taito-Pirkanmaa Oy (Tampere), Kuninkaan Lohet Oy (Vantaa), The Local Culture Hostel and Cafe (Jyväskylä) esittelivät omaa toimintaansa, jonka lisäksi Business Finland kertoi matkailun kehittämisestä kulttuuriympäristökohteisiin ja Tarinakone Oy:n Anne Kalliomäki rakennusten ja toiminnan tarinallistamisesta.

Vantaalla on kulttuuriympäristökohteissa toimivia yrityksiä nopealla laskennalla ainakin 50 – luultavasti paljon enemmänkin. Seminaarista saatiin lähtölaukaus aivan uudenlaiselle yhteistyölle kaupungin ja kulttuuriympäristökohteissa toimivien yrittäjien välillä. Kartanoiden ja maatilojen lisäksi Vantaalla on esimerkiksi modernia teollista rakennusperintöä, kuten Auramo, Sanomala, Sarlin, Tikkurila ja Wihuri. Myös pienempiä toimijoita on Korson Wanhan aseman kahvilasta ostariyrittäjiin Kuohukujalla. Vaikka näkökulma yritysyhteistyöhön on spesifihkö, ovat yllättävän monet yritykset leimaantuneet tietoisesti tai tiedostamatta vantaalaisiksi ja siten ansainneet paikkansa syvällä vantaalaisessa identiteetissä.

  • Julkaistu: 06.09.2019

RSS facebook twitter instagram youtube