Uusi Lähiö-podcast kysyy, onko Vantaa maineensa veroinen

Vantaan kaupunginmuseon tuottaman Lähiö-podcastin ensimmäinen jakso julkaistiin 9.4. Podcast on suunnattu nuorille aikuisille, ja siinä keskustellaan tunnettujen vantaalaisten kanssa paikallisidentiteetistä sekä jaksokohtaisista teemoista. Sarjassa on kahdeksan jaksoa, jotka julkaistaan perjantaisin huhti-toukokuun aikana Spotifyssa, Apple Podcastissa sekä osoitteessa lähiöpodcast.fi.

Lähiö-podcastin juontajat Siiriliina ”Sikke” Kantola ja Niilo Helminen ovat nuoria media-alan opiskelijoita. Siken juuret ovat Lahdessa ja Niilon Myyrmäessä, joten yhdessä he tarkastelevat Vantaan elämää läheltä ja kaukaa.

- Podcast on avannut Vantaata ja sen lähiöitä asukkaineen ja ilmiöineen hyvin meille tekijöinä. Nämä samat asiat välittyvät podcastista myös kuulijoille, Helminen uskoo.

Siken ja Niilon jututettavana podcastissa vierailevat stand up -koomikko Ali Jahangiri, tubettajakaksikko Molybros, toimittajat Jenni Pääskysaari ja Ina Mikkola, näyttelijä Chike Ohanwe sekä taiteilija Jesse Pasanen.

- Me päästään kuulemaan eri Vantaan lähiöissä kasvaneiden tarinoita ja jutellaan esimerkiksi siitä, miten just se lähiö on vaikuttanut haastateltavan nuoruuteen ja nykypäivään. Etenkin Ali Jahangirin ja Molybrosin Iban ja Keinaan puheista kuului se, miten Vantaa on suuresti osana heidän identiteettiä, Kantola kertoo.

Ääneen pääsevät myös Vuoden vantaalainen 2020 eli Vaskivuoren lukion kamarikuoro, nuoret vantaalaiset poliitikot sekä Vantaan nuorisotyöntekijät.

Miksi museo tuottaa podcastia?

Perinteisesti museoissa on nauhoitettu haastatteluja, jotka on tallennettu arkistoon. Aineistoja on saatettu käyttää vasta vuosien tai vuosikymmenten päästä. Vantaan kaupunginmuseo halusi kuitenkin kokeilla uudenlaista tapaa tallentaa tätä päivää: podcastissa äänitysten sisältö jaetaan heti kaikkien kuultavaksi. Idea sai Museoviraston innovatiivisiin hankkeisiin suunnatun avustuksen.

Podcastin käsikirjoituksen juontajat Sikke ja Niilo ovat tehneet itse museon sekä viestintätoimisto Manifeston sparrauksella. Näin esiin on saatu nuoria kiinnostavia aiheita. Pääteema tuli kuitenkin museolta, sillä lähiöt ja kaupungistuminen kuuluvat Vantaan kaupunginmuseon painopistealueisiin. Teknisen toteutuksen sekä podcastin visuaalisen ilmeen on luonut Designer Helsinki.

Lisätietoja:

museoamanuenssi Anna-Reetta Rikala, anna-reetta.rikala@vantaa.fi, 050 302 4097 

  • Julkaistu: 22.04.2021
  • Päivitetty: 30.04.2021

RSS facebook twitter instagram youtube