Kävijälle

Vantaan kaupunginmuseo Tikkurilan vanhalla asemalla

Tikkurilan vanhalta asemalta voit matkata Vantaan menneisyyteen. Kodikkaassa rakennuksessa on esillä Vantaan kaupunginmuseon vaihtuvia näyttelyitä. Niiden aiheet on valittu alueen historiasta 10 000 vuoden ajalta. Näyttelyitä on vuosien varrella ollut muun muassa lähiörokista, sukupuolivähemmistöistä, rikoksista sekä vantaalaisista merkkihenkilöistä.

Suomen vanhin tiilinen asemarakennus valmistui vuonna 1862. Sen suunnitteli lääninarkkitehti Carl Albert Edelfelt. Asema edustaa saksalaisperäistä pyörökaarityyliä, joka on saanut vaikutteita bysanttilaisista kirkoista. Alakerroksessa sijaitsivat eri matkustusluokkien odotushuoneet. Herrasväen odotustilat olivat erillään sivummalla, kun taas rahvaan odotushuoneen läpi kuljettiin asemalaiturille. Aseman toisessa kerroksessa asui asemapäällikkö ja kolmannessa kerroksessa rautatievirkamiehet perheineen.

Rakennuksen ulkoasu on säilynyt lähes alkuperäisenä. Ensimmäinen museonäyttely asemalla avattiin vuonna 1990. Näyttelytilat sijaitsevat museon ensimmäisessä ja toisessa kerroksessa. Kolmannessa kerroksessa sekä toisen kerroksen sivuhuoneissa on nykyisin museon toimistotiloja.‍

Museon toimisto on avoinna ma-pe klo 9–15. Toimiston yhteystiedot: 040 838 0401, kaupunginmuseo@vantaa.fi

Kuva-arkisto palvelee ma–pe klo 8–15. Yhteystiedot: 050 318 0989, kuva-arkisto@vantaa.fi

Aukiolo ja hinta

Vantaan kaupunginmuseoon on aina vapaa pääsy.

  • Näyttely avoinna ti-pe 11-18 ja la-su 11-16

Tapahtumat


Sydänmaan lauluja vaeltajille

ke 9.10. klo 17. Vapaa pääsy.
Laulaja-kitaristi Matti Pasanen esittää Eino Leinon, Aleksis Kiven ja Unto Kupiaisen sanoituksiin pohjautuvia lauluja. Pasanen on säveltänyt elämästä, rakkaudesta ja luopumisesta kertovat kappaleet itse. Konsertin kesto noin 30 min.

Armas-festivaalin senioriopastus Kohti tuntematonta-näyttelyyn
pe 11.10. klo 13
Katsellaan yhdessä kuolemasta kertovaa näyttelyä ja keskustellaan sen herättämistä ajatuksista yhdessä ryhmän ja museon oppaan kanssa. Vapaa pääsy!

Viemisiä haudalle -kranssityöpaja
to 31.10. klo 16-18
Museolla tehdään Pyhäinpäivän hautakoriste luonnon materiaaleista. Etukäteen ilmoittautumalla varmistat paikkasi työpajassa (kaupunginmuseo@vantaa.fi tai puh. 040 5739920)) Mukaan pääsee myös tulemalla paikalle jos tilaa riittää. Materiaalimaksu 5€.

Hiljaisuuden lauluja
la 2.11. klo 12. Vapaa pääsy.
Konsertissa kuullaan suosittuja sävelmiä hautajaisista, kuten Niin kaunis on maa, Täällä pohjantähden alla, Mun sydämeni tänne jää, Myrskyluodon Maijan melodia ja Albinonin Adagio. Esiintyjinä pitkän uran Kansallisoopperassa laulaneet Matti Pasanen ja Klaus Pennanen. Konsertin kesto on noin 50 min.

Kukkuu! Museomuskarit
la 9.11. klo 9.30−10 ja klo 10.30−11. Maksuton.
Museomuskari on iloa kansanperinteestä laulaen, leikkien, tanssien, loruillen.
Vantaan Musiikkiopiston muskariopet ohjaavat puolen tunnin mittaisen perinteisen muskarituokion pienille ja heidän seuralaiselleen. Paikkana tunnelmallinen vanha asema. Soveltuu 0−3 -vuotiaalle oman aikuisen seurassa.
Varaa paikkasi jompaankumpaan ryhmään. Ilmoittautumiset: marjo.eerikainen@vantaa.fi

Yleisöopastukset
Aina lauantaisin 19.10. alkaen klo 14 sekä jokaisen kuukauden alussa keskiviikkoisin 6.11., 4.12., 8.1., 5.2., 4.3. ja 1.4. klo 17. Vapaa pääsy!
Tutustutaan yhdessä museon oppaan kanssa Kohti tuntematonta -näyttelyyn.

Palvelut


  • näyttelytilat kahdessa kerroksessa
  • Pieni museopuoti
  • mahdollisuus tutustua kokoelmiin asiakaspäätteen avulla
  • kuva-arkisto (käynnistä sovittava etukäteen)
  • käsikirjasto (käynnistä sovittava etukäteen)
  • museossa ei ole omaa kahvilaa, mutta lähistöllä on runsaasti hyviä kahvi- ja ruokapaikkoja
  • katso myös museon järjestämät tapahtumat ja opastukset
  • Kaipaatko kaveria museovierailulle? Pyydä mukaan Kulttuuriluotsi!

Saapuminen

Vantaan kaupunginmuseo sijaitsee Tikkurilan vanhalla rautatieasemalla, aivan Tikkurilan asemakeskus Dixin tuntumassa. Tikkurilassa pysähtyvät kaikki pääradan lähi- ja kaukojunat. Asemakeskuksessa on myös lähiliikenteen bussiterminaali.

Museon edessä on pieni parkkipaikka, joka on tarkoitettu museon asiakkaille. Pysäköintiluvan saat museon infotiskiltä. Asemakeskus Dixissä on pysäköintitalo.

Tikkurilan aseman eteläisessä alikulkutunnelissa on polkupyörien pysäköintihalli, jonne pääsee HSL:n matkakortilla.

Esteettömyys

Museon ensimmäisessä kerroksessa on esteetön wc.

Museon porrashissi on poistettu käytöstä. Rakennukseen on suunnitteilla kuiluhissi näyttelykerrosten välille, mutta toistaiseksi toiseen kerrokseen pääsee ainoastaan portaita pitkin. Pahoittelemme palveluittemme tilapäisiä puutteita ja niistä aiheutuvaa harmia!‍

RSS facebook twitter instagram youtube