PERUTTU! (Kuoleman kahvila: Heidi Laakso, Muodinmukaista murheellisuutta)

Hertaksentie 1, 01300 Vantaa · Aika 29.3.2020 klo 14:00 - 15:30

Vantaan kaupunginmuseolla käynnistyi Kuoleman kahvila -teemasarja. Kahvilassa pääsee jakamaan ajatuksiaan kuolemasta, kuuntelemaan eri asiantuntijoiden esitelmiä, sekä nauttimaan virkistävästä kahvista.

HuK Heidi Laakson johdolla pääsemme tutustumaan 1800-luvun surupukeutumiseen luennolla Muodinmukaista murheellisuutta – surupukeutuminen osana suremisen käytäntöjä 1800-luvulla.

Synkän näyttävät viktoriaaniset surupuvut ovat monille populaarikulttuurista tuttuja – mutta mitä merkityksiä, tarinoita ja historiaa näiden mustien suruharsojen taakse kätkeytyy?

HuK Heidi Laakso käsittelee Kuoleman kahvilan osassa Muodinmukaista murheellisuutta – surupukeutuminen osana suremisen käytäntöjä 1800-luvulla aikakaudella voimissaan ollutta kuoleman ja suremisen kulttuuria erityisesti englanninkielisen maailman osalta. Kuoleman kohtaaminen ja suru olivat yhtä henkilökohtaisia ja intiimisti koskettavia kokemuksia kuin nykypäivänäkin, mutta ajan luokkayhteiskunnassa surun osoittaminen läheisen menehtyessä oli myös kaikkea muuta kuin yksityisasia. Miten yhteiskuntaluokka, ikä ja sukupuoli vaikuttivat surijalta odotettuun käytökseen ja pukeutumiseen? Millaista oli ajan tiukan etiketin mukainen sureminen, entä miten aikalaiset suhteutuivat näihin ihanteisiin?

Heidi Laakso on Helsingin yliopiston historian maisteriohjelman opiskelija, joka on erityisen kiinnostunut pitkän 1800-luvun kulttuurihistoriasta. Laakso on tehnyt kandidaatintutkielmansa surupukeutumisesta ja suremisen etiketistä 1800-luvun jälkipuolen Iso-Britanniassa. Parhaillaan hän työstää pro gradu -tutkielmaansa 1900-luvun vaihteen Yhdysvalloissa yläluokkaiseen surupukeutumiseen liitetyistä merkityksistä.

Kuoleman kahvilat järjestetään Vantaan kaupunginmuseolla, Hertaksentie 1. Vapaa pääsy, kahvitarjoilu.


RSS facebook twitter instagram youtube