Vantaalaiselle kulttuuriperintötarinalle eurooppalainen tunnustus ja 10 000 euron apuraha

Vantaan kivikauden tarinat heräävät henkiin

Apuraha myönnettiin Vantaa-Seuran ja Vantaan kaupunginmuseon yhteiselle hankkeelle. Apuraha on lähes 10 000 euroa ja sillä luodaan Vantaan Jokiniemen historiasta kertova kaikille avoin ja ilmainen mobiilipeli. Peli valmistuu ensi keväänä.

Vantaan Jokiniemessä on yksi Suomen laajimmista kivikautisista asuinpaikka-alueista. Arkeologista kohdetta on tutkittu runsaasti ja sen vaiheet tunnetaan hyvin. Mobiilipelissä kuvitteellisena kertojana toimii Jokiniemen Stenkullan kallio.

”Kivikauden esiin tuominen on haastavaa, sillä silmin havaittavia rakenteita on säilynyt vähän. Jokiniemessä voi kuitenkin nähdä muinaismeren rantaviivan ja kuvitella, miten elinvoimainen kivikauden kylä on sijainnut meren rannalla. Paikka kertoo monia tarinoita täällä tuhansien vuosien kuluessa eläneistä ihmisistä. Hienoa, että voimme tuoda tapahtumat pelin muodossa helposti saavutettaviksi ja lisätä ymmärrystä alueen historiasta”, kertoo hanketta puuhannut Vantaa-Seuran puheenjohtaja, Vantaan kaupunginmuseon arkeologi Andreas Koivisto.

Tarinoita eurooppalaisesta kulttuuriperinnöstä

Euroopan neuvoston European Heritage Stories -haussa etsittiin kiinnostavia tarinoita kulttuuriperinnöstä. Haku oli suunnattu Euroopan kulttuuriympäristöpäivien tapahtumajärjestäjille ja Europa Nostra -palkinnon voittaneille kohteille ympäri Euroopan. Hyviä tarinoita elävöittäville hankkeille oli tarjolla myös kymmenen maksimissaan 10 000 euron apurahaa.

Tarinoita kertoi tänä vuonna 80 kiinnostavaa projektia eri puolilta Eurooppaa ja näistä kymmenelle projektille myönnettiin 10 000 euron apuraha. Ainut Suomeen myönnetty tunnustus tuli Vantaalle. European Heritage Stories -haku järjestettiin nyt toista kertaa ja sen tavoitteena on lisätä kulttuuriympäristön arvostusta nostamalla esiin paikallisia kohteita ja niihin liittyviä tarinoita.

European Heritage Stories -hankehaku on osa European Heritage Days -ohjelmaa, joka tunnetaan Suomessa nimellä Euroopan kulttuuriympäristöpäivät. Euroopan kulttuuriympäristöpäiviä koordinoidaan Suomen Kotiseutuliitossa yhteistyössä Museoviraston, Opetushallituksen, Suomen Kulttuuriperintökasvatuksen seuran ja ympäristöministeriön kanssa.

  • Julkaistu: 30.03.2020

Vantaan kulttuuriympäristölinjaukset

050 302 6720

Projektikoordinaattori

Maiju Hautamäki

Vantaan kaupunginmuseo

Hertaksentie 1

01300 Vantaa

facebook twitter instagram