"Bett Show -Amazing event with lots of interesting things to do!"

03.03.2020

Opetusalan teknolgiamessut, Bett Show, järjestettiin Lontoossa Excel-areenalla 20.-22.1.2020. Messuilla oli näytteilleasettajina opetusalan teknologiaa edustavia yrityksiä yli 800 ja vieraita yhteensä yli 34 000. Kyseessä olivat siis opetusalan teknologiamessuista yksi merkittävimmistä Euroopassa. Tänä vuonna myös joukko Varian digimentoreita pääsi tutustumaan messuille: Anna Huttunen ja Pekka Hirvonen sosiaali- ja terveysalalta, Katriina Slunga hiusalalta sekä Mika Palm ja Anssi Salmi logistiikan alalta. Suomalaiset tunnettiin messuilla siitä, että edustamme kansana yhtä korkeatasoisinta koulutusta antavaa maata maailmassa. Vastaanotto oli ystävällistä ja kiinnostus myös meitä kohtaan oli suuri.

Valokuvakollaasi Lontoosta, Varian opettajat metroaseman sisäänkäynnin luona, messunäkyminä erilaisia screenejä

Bett-messuilla esitellään opetuksen ja oppimisen uusimpia teknisiä laitteita, järjestelmiä sekä niihin liittyviä ratkaisuja. Lisäksi ohjelma sisältää monia esityksiä, seminaareja ja muita tapahtumia, joissa käsitellään erilaisia digipedagogiikan ajankohtaisia aiheita ja ratkaisuvaihtoehtoja. Messutarjonta yllätti laajuudellaan.

Seuraavassa muutamia nostoja messujen parhaasta annista näin ammatillisen opettajan näkökulmasta.

Simulaattoreita oli usealla näytteilleasettajalla, mutta ei ehkä niin paljon kuin odotimme. Myöskin VR-lasien ja siihen liittyvän tekniikan hype näyttäisi olevan ainakin hetkellisesti hieman rauhallisempaa. Annetaan tekniikan kehittyä rauhassa ja katsotaan muutaman vuoden päästä uudestaan.

Erilaisten älykkäiden fyysisten elementtien käyttö sen sijaan vaikutti lisääntyneen. Tästä esimerkkinä muun muassa erilaiset älyseinät sekä älylattiat, joilla voidaan vaikkapa liikunnan tuntien ohessa pelata erilaisia pallopelejä tai vaihtoehtoisesti harjoitella matematiikkaa uudessa ympäristössä. Suomalaisella valmistajalla oli mielenkiintoinen ratkaisu nimeltään iWall. Tätä kävimme myös testaamassa koko porukan voimin.

Messuilla esiteltiin useita meillekin Variassa jo tuttuja sovelluksia ja tekniikkaa. Muun muassa Socrative-kysely- ja palautetyökalua kokeiltiin meillä muutama vuosi sitten, mutta se on kehittynyt viime vuosien aikana melko paljon, joten sitä kannattaisi testata uudelleen.

Valokuvakollaasi messuilta, varialaisia opettajia messutungoksessa

Mieleen jäivät myös Z-sukupolvea (syntyneet 1990-lopulla tai 2000-luvun alussa) koskevat megatrendit. Tälle joukolle, johon kuuluu suurin osa tällä hetkellä ammattiopinnoissakin olevista nuorista, on ominaista suuri videoiden parissa vietetty aika. 70% Z-sukupolvesta katsoo Youtubea kaksi tuntia päivässä. Keskittymisen aikajänteen tämän sukupolven kasvateilla sanotaan olevan noin 8 sekuntia. Toisaalta 60% tämän ikäisistä haluaa tulevaisuudessa tehdä työtä, jossa voi tehdä hyvää ja auttaa maailmaa ja ihmisiä. Näiden seikkojen vaikutusta myös opiskeluun on hyvä varmasti opettajankin näkökulmasta pohtia.

Vantaan it-ratkaisujen kumppani Dustin piti yksityisiä tietoiskuja ja esittelytilaisuuksia eri valmistajien kanssa. Nämä olivat mielenkiintoisia tapahtumia ja toivat uusia tuotejulkistuksia mukavasti esille.

Dustinin tilaisuudessa puhui myös Helsingin yliopiston tutkija Niina Halonen. Hän on mukana tutkimusryhmässä, joka tutkii teknologian ja pedagogiikan suhdetta. Keskeistä olisi, että käytetyn teknologian pohjalla olisi aina harkittu pedagogiikka. Oppilaille luontaisen teknologian käytön tukeminen sekä ymmärrys siitä, miten teknologiaa voi käyttää oppimisen tukena yhteisöllisesti ja luovasti esittävän ja mekaanisen käytön sijaan ovat Halosen mukaan tärkeitä asioita.

Valokuvakollaasi Varian logistiikan opettajista minin autotehtaalla

Reissun parasta antia oli myös kollegiaalinen dialogi, jota kävimme läpi koko reissun. Logistiikan porukka kävi tutustumassa aikaisemmin viikolla myös Minin tehtaalla Oxfordissa sekä Vesaron simulaattoripajalla Maidstonessa. Näistä reissusta jäi erittäin positiivinen fiilis ja ne tukivat kivasti myös ammatillista osaamista.

Kaiken kaikkiaan tapahtuma oli kattava ja mielenkiintoinen. Digitalisaatio mahdollistaa yhä enemmän erilaisia välineitä, joita jokaisen opetusalalla työskentelevän tuli ehdottomasti tutustua tämän kaltaisilla messuilla. Messujen kirjo oli todella laaja ja suurimmat tietotekniikan valmistajat näyttivät satsanneen tapahtumaan isolla kädellä. Toivotaan, että tulevaisuudessa Variasta saadaan vuosittainen delegaatio paikalle.

Linkistä löytyy Varian palvelualojen opettajien (Anna H, Katriina S ja Pekka H) kuvakooste messuilta videoesityksenä, josta pääset hiukan mukaan messujen tunnelmaan sekä tutustumaan tapahtuman sisältöön:

https://dreambroker.com/channel/spa9vybo/ra78a20x

Teksti ja kuvat: Pekka Hirvonen, Anna Huttunen, Mika Palm, Anssi Salmi, Katriina Slunga

Aviapoliksen toimipiste

Rälssitie 13

01530 Vantaa

Hiekkaharjun toimipiste

Tennistie 1

01370 Vantaa

Koivukylän toimipiste

Talvikkitie 119

01360 Vantaa

Myyrmäen toimipiste

Ojahaantie 5

01600 Vantaa

facebook twitter instagram youtube