Varian digiopetusosaamista New Yorkiin

10.09.2020

Elokuisena tiistai-iltana klo 16 muutama viikko sitten liityimme Meet-kokoukseen, jossa newyorkilaiset opettajat toivottelivat kaikille hyvää huomenta. Oli käynyt niin, että lupasimme keväällä edustaa suomalaista ammatillista koulutusta etäopetuksen valmennustapaamisissa etäyhteydellä koronan kurittamaan New Yorkiin. Keväinen lupaus oli siis lunastettava. Täytyy myöntää, että samalla kun New Yorkin kollegat valmistautuivat viettämään kesälomapäivää benchmarkaten suomalaisten opettajien ja koulutusteknologiayritysten digiosaamista ja moikkailivat iloisesti toisiaan, meitä kyllä vähän jännitti.

Mutta tarkemmin ajatellen, kannattiko jännittää? Suomalainen ammatillinen koulutus on jotakin, jota voimme ylpeinä esitellä maailmalla.

Kuuntelimme viime viikolla seminaarissa Tulevaisuuden tutkimuskeskuksen tutkimuspäällikkö Johanna Ollilan esitystä tulevaisuuden oppimisesta ja työelämästä. Tulevaisuuden työelämässä globaalisti keskiöön nousevat hänen mukaansa osaamiset, osaamisen tunnistaminen, tunnustaminen ja hyödyntäminen sekä jatkuva uuden oppiminen. Osaamisperusteisuus, osaamisajattelu ja osaamisidentiteetti ovat suomalaisessa ammatillisessa koulutuksessa jo nyt muutakin kuin sanahelinää.

Kaikkihan alkaa HOKSista ja tutkinnon osan osaamisen hankkimisesta. Kun tämä kokonaisuus on järkevästi digitaalisesti hallussa, voidaan opinnoissa keskittyä oleelliseen: oppimiseen ja vuorovaikutukseen niin lähiopetuksena kuin etänäkin. Variassa digitaalisen etenemisen seurannan (ns. OPA-välineiden (Ohjaus ja Palaute): Workseed ja itsLearning) käyttöönotto onkin jo pitkällä. Sinnikäs kehitystyö on laajennettu kaikkien tutkinnon osien aloittavilla opiskelijoille ja heidän opettajilleen. Covid19-pandemian poikkeustilan ja etäopetusjakson aikana osa tutkinnoista keräsi jo kehitystyön hedelmiä ja toiset saivat viimeisen yllykkeen saattaa työ syksyksi hyvään vaiheeseen.

Kansainvälisissä yhteyksissä myös suomalaisten oppilaitosten ja ihan kansalaistenkin digiosaamisen ja -välineiden taso on hyvä. Varian opettajien digiosaaminen ja vuosien mittaan erilaisissa digiprojekteissa tehdyt julkiset materiaalit kestävät kansainvälisen tarkastelun ja niitä kelpaisi esitellä vaikka enemmänkin. Varian kokonaisuus on mietitty ja olemme oikeasti pitkällä opetuksen digivälineiden järkevässä käytössä. Päämäärämme on aina käyttää digivälinettä oikeasti opiskelijan ja opettajan työtä helpottavana työkaluna. Samalla opiskelijamme saavat kokemusta nykyaikaisesta ja tulevaisuuden työelämästä.

Digitaalisen opiskelun hallinnan kokonaisuutta täydentävät tietysti laadukkaat verkkomateriaalit ja erityisesti niitä pääsimme esittelemään Atlantin takaisille kollegoille. Lista oli pitkä:

  • hotelli- ja ravintola-alan englanninkielisiä Youtube-videoita laitteiden käytöstä ja drinkkien valmistamisesta
  • selkokielivideoita suomen harjoitteluun hiusalalta, ruokapalveluista, maalauksesta, muurauksesta, kiinteistöpalveluista ja vaatetukselta
  • interaktiivisia 360-kuvia keittiöistä, graafisen alan työpaikalta, liikuntasaleista, päiväkodista, parrantrimmauksesta ja kasetti-Volvosta
  • flash-kortteja suomen oppimiseen ja monenlaisia pelejä ja aktivoivia harjoituksia englannin kielen osaamisen hankkimiseen sekä yksi Seppo-peli opettajien digiosaamiseen
  • lisätyn todellisuuden (AR) projekteja valmentavan koulutuksen tiimissä ja virtuaalisia pelejä (VR) sekä ajosimulaattoreita sekä vielä opiskelijoiden VR-kuvaprojekti palvelutaloon.

Ja tässä listassa on mainittu vasta Variasta löytyvä englanninkieliseen esittelyyn helposti sopiva materiaali!

Täydestä siis meni ja miksi ei olisi mennyt. Nyt voimme ottaa hatun päästä ja kumartaa kauniisti kiitokseksi kaikille varialaisille. Opetuksen digikokonaisuutta viedään eteenpäin rakentaen yhdessä OPA-välineillä vahvaa tukijalkaa etenemisen seuraamiseen, ohjaukseen ja palautteeseen, tekemällä yhteistyöllä yhteisiä ja ammatillisia tutkinnon osia verkkoon saavutettavaksi etäopiskelijoille ja kehittämällä digimateriaaleja kokeilujen ja uuden oppimisen kautta. Kiitos! Jatketaan hyvää työtä ja ollaan siitä ylpeitä!

Anna Kepanen (verkkopedagogi) ja Piia Kovalainen (hallinnon kehittäjäopettaja)

Ps. Mistä tämä projekti sai alkunsa? New Yorkin kaupunki pyysi etäopetukseen virka-apua Suomen New Yorkin konsulaatilta. Tämä johti siihen, että eräät suomalaiset koulutusteknologiayritykset tarjosivat kouluille ilmaisia lisenssejä etäopetukseen sopiviin sovelluksiinsa. AR- ja VR-ratkaisuja ja pedagogiikkaa tarjoava 3DBear lisäsi kokonaisuuteen yrityksensä asiantuntijoiden ja suomalaisten opettajien ryhmäkohtaisia valmennussessioita, joissa suomalaiset opettajat esittelivät omien oppilaitostensa ratkaisuja ja newyorkilaiset kollegat saivat kokeilla ja rakentaa omia digitaalisen oppimisen sisältöjään valmiiksi yhteistyössä vertaisvalmentajien kanssa. Mukana kokonaisuudessa on niin perusopetuksen kuin ammatillisen koulutuksen asiantuntijoita. Ammatillisesta koulutuksesta mukana olivat Varia, Keuda ja Careeria. Ja niin tunnetaan Varian digiosaaminen nyt New Yorkissakin :).

Varian koostetta voit kurkistaa osoitteesta 51.fi/digivaria2020

Kuva esitysgrafiikasta, jossa otsikkona digital tools, Varia examples

Aviapoliksen toimipiste

Rälssitie 13

01530 Vantaa

Hiekkaharjun toimipiste

Tennistie 1

01370 Vantaa

Koivukylän toimipiste

Talvikkitie 119

01360 Vantaa

Myyrmäen toimipiste

Ojahaantie 5

01600 Vantaa

facebook twitter instagram youtube