”Oppisopimus on mahtava valinta”

08.10.2021

Oppisopimusopiskelija Jonatan Girgis ja työpaikkaohjaaja Atte Santala (oik.) suosittelevat oppisopimusta myös muille.

23-vuotias Atte Santala on ollut Maalämpöhuoltokeskus Oy:ssä noin kolmen vuoden ajan. Ensin Santala opiskeli oppisopimuksella kylmätekniikan asentajaksi, ja vuonna 2020 hän aloitti putkiasentajan oppisopimusopintonsa, jotka päättyivät keväällä 2021. Santalan mielestä parasta oppisopimuskoulutuksessa on käytännön työssä oppiminen.

- Näytöt voi suorittaa työmaalla. On vaikeaa istua koulunpenkillä vain teoriaa oppimassa. Oppisopimus on ollut helpompi oppimistapa minulle, Santala kuvailee.

Santala työskentelee yrityksessä lämpöpumppuhuoltajana, joka on kylmä-, sähkö- ja LV-tekniikan erikoisosaaja. Alalle Santala päätyi armeijan jälkeen. Maalämpöhuoltokeskus Oy:n huollon johtaja Tapani Hyry tavoitteli TE-palveluiden kautta työllistettävää yritykseen.

- Pomon vinkkaama kylmätekniikan ammattitutkinto tarjosi vaihtelua ja uuden suunnan. Pääsi tienaamaan samalla, Santala tuo esille.

Maalämpöhuoltokeskus Oy on lämpöpumppuja huoltava, järjestelmän osia asentava ja lämpöpumppuja vaihtava yritys, jonka toimialueena on Etelä-Suomi. Yrityksen päätoimipiste sijaitsee Vantaalla. Yritys on hyödyntänyt oppisopimusta työllistämiseen useasti.

Työpaikkaohjaajana kaverille

Lämpöpumppuhuoltajana työskentelyn lisäksi Santala toimii myös työpaikkaohjaajana 22-vuotiaalle Jonatan Girgisille, joka suorittaa kylmätekniikan perustutkintoa oppisopimuksella.

- Kerroin ystävälleni Jonatanille oppisopimusmahdollisuudesta. Minusta tuli työpaikkaohjaaja Jonatanille. Tietenkin ennen Jonatania toimin työpaikkaohjaajana myös muille, Santala taustoittaa.

Työpäivät ja työpaikkaohjaaminen pitävät Santalan kiireisenä, mutta opettaminen on kivaa ja itsellekin hyödyllistä.

- On kivaa opettaa. Samalla palautuu itsellekin asioita mieleen, Santala kuvailee.

Girgisin mukaan oppisopimuskoulutus on ollut monipuolista. Girgisiä motivoivat hyvät työkaverit ja mielenkiintoinen ala.

- Jokainen päivä on erilainen. Mukavaa vaihtelua. Ala on eritysammattiala, ja lämpöpumppuhuoltajan ammattitaito vaatii sähkö-, LVI- ja kylmäalan osaamisen.

Innokkuutta ja ymmärtäväisyyttä

Oppisopimuskoulutus vaatii niin opiskelijalta kuin työpaikkaohjaajalta tietynlaisia ominaisuuksia. Koulutus edellyttää Santalan ja Girgisin mukaan motivaatiota.

- Innokkuutta, motivaatiota ja semmoista hyvää asennetta työntekemiseen ja sivussa oppimiseen, Santala kuvailee.

- Erittäin paljon motivaatiota ja intoa alaan, Girgis mainitsee.

Hyvä työpaikkaohjaaja muun muassa ymmärtää Santalan mukaan oppijan tason: jos oppija ei heti osaa jotain, työpaikkaohjaaja on ymmärtäväinen. Tärkeää on myös pitää opettamisen motivaatiota yllä.

”Pääsee tienaamaan oppimisen sivussa”

Santala ja Girgis kehuvat ja suosittelevat oppisopimusta.

- Jos ei tykkää istua koulussa kahdeksaa tuntia ja tykkää tehdä käsillä, oppisopimus on mahtava valinta. Pääsee tienaamaan oppimisen sivussa. Kun moni nuori muuttaa yksin asumaan, oppisopimus auttaa toimeentulossa yksin eläessä, Santala tuo esille.

- Monimuotoinen tapa kouluttaa ammattitaitoinen työntekijä, Girgis kuvailee.

Girgis tuo esille, että myös koulussa on hyvä olla. Teoriassa huomatut asiat auttavat ymmärtämään käytännössä työnkuvan nopeasti.

Maalämpöhuoltokeskus Oy on oppisopimusopiskelijan näkökulmasta onnistunut yrityksenä molempien mukaan todella hyvin.

- Olen suositellut oppisopimusta muille. Pomo on äärettömän hyvin hoitanut työkalut oppimiseen. Siksi olen jäänytkin tähän firmaan töihin, Santala kertoo.

- Jos tarvitset koulutusta, tässä yrityksessä annetaan mahdollisuus. Ei sanota ei, jos haluaa oppia lisää, Girgis kehuu.

Yritykseltä oppisopimuskoulutus edellyttää Girgisin mukaan huolenpitoa työntekijästä.

- Tässä firmassa välitetään työntekijästä. Mukavaa, että huolehditaan, että työntekijällä on hyvä olla ja mukava tehdä töitä.

Lue Maalämpöhuoltokeskus Oy:tä oppisopimusta hyödyntävänä työnantajana käsittelevä artikkeli.

Tulevaisuuden suunnitelmia

Santala haki ammattikorkeakouluun syyskuun 2021 haussa, ja tammikuussa alkaisivat mahdollisesti rakennusmestarin tai insinöörin opinnot. Santalan työsuunnitelmiin kuuluu samassa konsernissa pysyminen ja muun muassa urakkaneuvotteluiden pariin siirtyminen.

- Siirtyisin työnjohtopuolelle.

Myös Girgis on jo hieman pohtinut jatko-opintoja.

- Haluaisin jossain kohtaa jatko-opintoihin, jotka liittyvät alaan, kuten sähköinsinööriksi.

Kiinnostuitko oppisopimuksesta?

Tutustu Oppisopimuksen tietopakettiin.

Opiskelija, voit tutustua oppisopimuskoulutukseen myös täällä.

Työnantaja, tietoa oppisopimuskoulutuksesta löydät myös täältä.

Maalämpöhuoltokeskus Oy:n verkkosivut

Vantaan ammattiopisto Variassa voi opiskella oppisopimuksella minkä tahansa ammatillisen tutkinnon. Valtakunnallista oppisopimusviikkoa vietetään 4.–10.10.2021. Varia on mukana viikon juhlinnassa ja työelämän osaamisen vahvistamisessa.

Aviapoliksen toimipiste

Rälssitie 13

01530 Vantaa

Hiekkaharjun toimipiste

Tennistie 1

01370 Vantaa

Koivukylän toimipiste

Talvikkitie 119

01360 Vantaa

Myyrmäen toimipiste

Ojahaantie 5

01600 Vantaa

facebook twitter instagram youtube