Oodi ammatilliselle koulutukselle

21.05.2021

teksti Anssi Salmi, Varian logistiikan alan lehtori

Onneksi olkoon kaikille valmistuville opiskelijoille! Teillä on edessänne huikea tulevaisuus! Kaikki on itse asiassa kiinni teistä itsestänne. Teillä on mahdollisuus yltää työ- ja opiskelu-urallanne kuinka korkealle vain haluatte. Toisen asteen tutkinto ammatillisesta koulutuksesta ei ole este esimerkiksi tulevia tohtoriopintoja silmällä pitäen, päinvastoin, siitä voi olla jopa verratonta hyötyä osata asioita enemmän käytännössä. Kerronpa seuraavassa yhden esimerkin tästä.

Oma opiskelu-urani ei ollut kovinkaan hohdokas vielä kaksikymmentä vuotta sitten. Peruskoulun suoritin ihan perustasolla, noin kasin keskiarvolla, mutta lukio menikin sitten enemmän tai vähemmän vihkoon. Arvosanat laskivat rankasti juuri ratkaisevilla hetkillä ennen ylioppilaskirjoituksia ja välillä pelkästään kurssista läpipääsy arvosanalla 5-6 oli ainoa tavoite. Ylioppilaaksi toki kirjoitin ensimmäisellä yrittämällä, mutta C:tä korkeampaa arvosanaa ei ollut tarjolla mistään aineesta. Tutkintoni loppuarvosana oli siis erittäin keskinkertainen.

Näin jälkikäteen on helppo sanoa, mutta minun olisi pitänyt ehdottomasti valita silloinen ammattikoulu ja kaksoistutkinto. Siitä olisi ollut huomattavasti enemmän hyötyä itselleni oman urani kannalta. 90-luvun lopussa ammattikoululla oli vielä pääsääntöisesti hieman huonompi maine kuin lukiolla ja tulin valinneeksi tutun lukion kotipaikkakunnalta, kun en muutakaan keksinyt. Kavereiden ja tuttujen opettajien perässä oli helppo mennä.

Valmistuin ylioppilaaksi vuonna 2002. Muutaman vuoden työskentelyn ja armeijan jälkeen aloitin insinööriopinnot ammattikorkeakoulussa vuonna 2004, pääaineena logistiikka. Valmistuin insinööriksi vuonna 2008. Vuonna 2009 päädyin opettajan uralle, jos siis olen edelleenkin. Vuonna 2012 sain valmiiksi opettajan pedagogiset opinnot ja vuonna 2014 Ylemmän ammattikorkeakoulututkinnon. Vuoden 2020 keväällä pahimpaan korona-aikaan sain tiedon pääsystä Aalto-yliopiston konetekniikan laitokselle opiskelemaan tekniikan tohtorin tutkintoa.

Saadessani tiedon tohtoriopinnoista olin hetken hieman hämmentynyt. Miten tällä koulupohjalla voidaan päästä näin pitkälle? Surkealla lukiotodistuksella en olisi kuuna päivänä vuonna 2002 voinut kuvitella opiskelevani jonakin päivänä tekniikan tohtoriksi. Vastaus piilee Suomen upeassa koulutusjärjestelmässä, joka ei onneksi rakenna umpikujia sekä siinä, että oma haluni ja motivaationi on vienyt minua eteenpäin. Kaikki on siis todellakin mahdollista, vaikka oma taustakoulutukseni ei ole ollutkaan sitä kirkkainta kärkeä.

Vaikka olen taustaltani lukiopohjainen, olisin aivan hyvin voinut suorittaa saman niin sanotun “ammatillisen väylän” ammatillisesta koulutuksesta aina tohtoriopintoihin asti. Itse asiassa se olisi ollut ainakin opettajaopintojen kannalta jopa helpompaa, sillä opekorkean sisäänotossa arvostettiin enemmän ammatillista perustutkintoa kuin lukiotodistusta.

Uskokaa siis hyvät nuoret itseenne ja omiin mahdollisuuksiinne! Ammatillinen koulutus on loistava pohja ja kivijalka omalle kehitykselle ja työ- sekä opiskelu-uralle! Valmistumalla ammatillisesta koulutuksesta, takaat itsellesi ruusuisen tulevaisuuden. Oletko jo miettinyt mikä on seuraava askeleesi?

Käy tutustumassa Anssin S(t)imulaatio -sarjaan ”Simuloitu vuosi 2021

Aviapoliksen toimipiste

Rälssitie 13

01530 Vantaa

Hiekkaharjun toimipiste

Tennistie 1

01370 Vantaa

Koivukylän toimipiste

Talvikkitie 119

01360 Vantaa

Myyrmäen toimipiste

Ojahaantie 5

01600 Vantaa

facebook twitter instagram youtube