Varian yrittäjyyskasvatustoiminnan ajankohtaistiedote 28.4.2020

YRITTÄJYYSOPINTOJA

Bisnekset verkkoon 2019 -hankkeen kautta on tuotettu useamman oppilaitoksen yhteistyönä ammatillisten perustutkintojen pakollisiin YTO-opintoihin sisältyvään Yrittäjyys ja yrittäjämäinen toiminta (1 osp) sekä ammatillisiin valinnaisiin tutkinnon osiin sisältyviin Yritystoiminnan suunnittelu (15 osp) ja Yrityksessä toimiminen (15 osp) soveltuva verkko-oppimateriaali TATin hallinnoimaan Claned-oppimisympäristöön. Materiaali valmistui huhtikuun alussa ja tämän kevään aikana on pitoitu ja pilotoidaan em. verkko-oppimateriaaleja hyödyntävää verkko-opetusta. Verkko-oppimateriaali siirretään tämän kevään aikana Varian itslearning-verkko-oppimisympäristöön ja syksyllä voidaan käynnistää opetus itslearnin-ympäristön kautta. Opetusta voidaan jatkaa myös Claned-oppimisympäristön kautta.

Syksyllä 2020 käynnistetään uusia yrittäjyysvalmiuksia tukevia opintoja, jotka voidaan sisällyttää ammatillisten perustutkintojen valinnaisiin YTO-opintoihin. Näistä esimerkkinä NY Minicamp-leirin jatkona suoritettava Yritysideasta liikeideaan -opinnot (2 osp).

TAPAHTUMIA

OMA TALOUS HALTUUN -TAPAHTUMA
12.8.2020 klo 11.30-13.30 (Hiekkaharju) ja klo 14.00-16.00 (Koivukylä)

Oma talous haltuun on Nuori Yrittäjyys ry:n, Danske Bankin, Takuusäätiön ja Marttojen järjestämä kaksituntinen tapahtuma, jossa käsitellään nuorten raha-asioita innostavasti ja monipuolisesti. Tapahtuman tarkoituksena on herättää keskustelua ja auttaa nuoria ottamaan itse vastuuta omasta taloudestaan. Oma talous haltuun -tapahtuma voidaan sisällyttää hyvin HOKS-viikkojen ohjelmaan. Lisätiedot ja ilmoittautuminen (mielellään ryhmittäin): helena.koivisto@vantaa.fi.

CIRCULA KIERTOTALOUS- JA YRITTÄJYYSPELI

Circula-peli tarjoaa pelaajille malleja vastuulliseen liiketoimintaan. Pelissä opiskelijat jaetaan 3-5 hengen ryhmiin, joissa ideoidaan kiertotalouteen liittyvää yritystoimintaa. Samalla se opettaa omien ja muiden vahvuuksien arvostamista. Pelillinen lähestymistapa toimii monenlaisille oppijoille, kun tavoitteet ja ohjaaminen sovitetaan pelaajien mukaan. Pelinjohtaja tukee ryhmän yhteistyötä ja oppimista. Yhteen peliin menee aikaa 2-4 tuntia. Peli soveltuu hyvin YTO-pakollisiin Yrittäjyys ja yrittäjämäinen toiminta (1 osp) -opintojen sisältöihin ja myös HOKS-viikkojen ohjelmaan. Lisäksi se herättää ajatuksia myös kestävän kehityksen opintoihin.

Varian jokaisessa toimipisteessä on 1-2 Circula-peliä, joita voi lainata. Toimipisteiden yrittäjyysvastaavat vetävät myös mielellään Circula-pelejä.

NY MINICAMP-LEIRI

24.8.2020 (Hiekkaharju), 30.9.2020 (Vernissa), 18.11.2020 (Vernissa)

NY Minicamp on yhden päivän mittainen syväsukellus yrittäjyyden maailmaan. Leirin aikana opiskelijat kehittävät tiimeissä liikeidean hyödyntäen ajankohtaisia liiketoiminnan kehittämisen työkaluja. Päivän päätteeksi tiimit esittelevät liikeideansa muille tiimeille ja ”leijonille”, ja parhaat liikeideat palkitaan. Minicamp -leirin suoritus oikeuttaa 1 osaamispisteen, joka voidaan sisällyttää ammatillisten perustutkintojen pakollisiin tai valinnaisiin YTO-opintoihin.

OMA YRITYS -TEEMAPÄIVÄT JA MUUT TAPAHTUMAT

YritysVantaan järjestämät Oma yritys -teemapäivät ja muut tapahtumat on suunnattu yrityksen perustamista suunnitteleville henkilöille. Myös opiskelijat ja opettajat voivat osallistua tilaisuuksiin. Tilaisuudet toteutetaan webinaareina taiYrityspalvelukeskus Leijassa os. Elannontie 3, Vantaa. Lisätietoa ja ilmoittautumiset https://yritysvantaa.fi/tapahtumat-ja-ajankohtaiset.

OPISKELIJAYRITTÄJYYS

NY Vuosi yrittäjänä -ohjelmassa opiskelijat perustavat oikealla rahalla toimivan NY-yrityksen. NY-yritys on harjoitusyritys ja siihen osallistujat säilyttävät opiskelijastatuksensa. NY-yritys perustetaan lukukauden, lukuvuoden tai kalenterivuoden ajaksi. Jokaiselle yritykselle etsitään ulkopuolinen neuvonantaja työelämästä. Yrityksestä ei makseta palkkaa, mutta voitto jaetaan lopuksi osallistujien kesken. Tästä maksetaan tuloveroa. Alle 25-vuotiailla on mahdollisuus osallistua NY Vuosi yrittäjänä -kilpailuihin.

4H-yritys on 13-28-vuotiaille nuorille tarkoitettu pienimuotoisen yrittäjyyden malli. 4H-yrityksissä opiskelijat valmistavat omia tuotteitaan ja myyvät niitä tai palveluitaan kuluttajille, yrityksille ym. Heillä on myös mahdollista saada työkeikkoja 4H-yhdistyksen kautta. Jokainen 4H-yrittäjä saa maksuttoman yrittäjäkurssin ja oman yritysohjaajan. Yrityksen liikevaihto voi olla 50 - 7.000 €. Kaikki tulo tulee yrittäjille itselleen.

Osuuskunta Vasaari tarjoaa Varian opiskelijoille uudenlaisen oppimisympäristön hankkia yrittäjyysosaamista sekä mahdollisuuden opiskella oman alan opintoja työvaltaisesti. Osuuskunnassa opiskelija opiskelee yrittäjyyttä tekemällä asiakastöitä ja opettelemalla mm. markkinointia, hinnoittelua ja laskutusta. Osuuskunnassa on myös mahdollista testata oman liikeidean toimivuutta sekä verkostoitua, mikä edistää työllistymistä opintojen jälkeen.

Osallistuminen NY-yrityksen, 4H-yrityksen tai Osuuskunta Vasaarin toimintaan kerryttää osaamispisteitä ammatillisten perustutkintojen valinnaisiin yrittäjyyden ja myös muihin ammatillisiin tutkinnon osiin HOKSin mukaan.

LISÄTIETOJA

AVIAPOLIS:
Ilkka Huovinen, ilkka.huovinen@eduvantaa.fi, p. 050 314 5066

HIEKKAHARJU:
Suvi Höglund, suvi.hoglund@eduvantaa.fi, p. 050 314 5106 ja
Ari Jokinen, ari.jokinen@eduvantaa.fi, p. 050 300 2046

KOIVUKYLÄ:
Pirjo Vartiainen, pirjo.vartiainen@vantaa.fi, p. 040 834 8199

MYYRMÄKI:
Jarno Kupiainen, jarno.kupiainen@eduvantaa.fi, p. 050 303 8782

OSUUSKUNTA VASAARI:
Päivi Koskela, paivi.koskela@eduvantaa.fi, p. 043 8271282

YRITTÄJYYSKASVATUKSEN KOORDINOINTI:
Helena Koivisto, helena.koivisto@vantaa.fi, p. 043 825 7502

  • Julkaistu: 31.03.2020
  • Päivitetty: 16.06.2020

facebook twitter instagram youtube