Varian yrittäjyyskasvatustoiminnan ajankohtaistiedote 16.6.2020

YRITTÄJYYSOPINTOJA

Bisnekset verkkoon 2019 -hankkeen kautta on tuotettu useamman oppilaitoksen yhteistyönä ammatillisten perustutkintojen pakollisiin YTO-opintoihin sisältyvään Yrittäjyys ja yrittäjämäinen toiminta (1 osp) sekä ammatillisiin valinnaisiin tutkinnon osiin sisältyviin Yritystoiminnan suunnittelu (15 osp) ja Yrityksessä toimiminen (15 osp) soveltuva verkko-oppimateriaali TATin hallinnoimaan Claned-oppimisympäristöön. Materiaali on siirretty kevään aikana Varian itslearning-verkko-oppimisympäristöön, jonka kautta opinnot järjestetään syksystä alkaen. Opiskelua tuetaan verkko-opetuksella ja -ohjauksella. Lisätietoja syksyn toteutuksista löydät täältä.

Tulevana syksynä tarjotaan uusina YTO-valinnaisina yrittäjyysopintoina mm. Minicamp-leirin (1 osp) jatkona suoritettava Yritysideasta liikeideaan (2 osp) sekä Toimiminen osuuskunnassa (3 osp).

TAPAHTUMIA

OMA TALOUS HALTUUN -TAPAHTUMA 12.8.2020 klo 11.30-13.30 ja klo 14.00-16.00 (verkkoympäristössä)

Oma talous haltuun on Nuori Yrittäjyys ry:n, Danske Bankin, Takuusäätiön ja Marttojen järjestämä tapahtuma, jossa käsitellään nuorten raha-asioita innostavasti ja monipuolisesti. Tapahtuman tavoitteena on herättää keskustelua ja auttaa nuoria ottamaan itse vastuuta omasta taloudestaan. Oma talous haltuun -tapahtuma voidaan sisällyttää hyvin HOKS-viikkojen ohjelmaan.

Lisätietoja ja ilmoittautuminen (mielellään ryhmittäin): helena.koivisto@vantaa.fi.

CIRCULA KIERTOTALOUS- JA YRITTÄJYYSPELI

Circula-peli tarjoaa pelaajille malleja vastuulliseen liiketoimintaan. Pelissä opiskelijat jaetaan 3-5 hengen ryhmiin, joissa ideoidaan kiertotalouteen liittyvää yritystoimintaa. Samalla peli opettaa pelaajien omien ja muiden pelaajien vahvuuksien arvostamista. Pelillinen lähestymistapa toimii monenlaisille oppijoille, koska tavoitteet ja ohjaaminen sovitetaan pelaajien mukaan. Pelinjohtaja tukee ryhmän yhteistyötä ja oppimista. Yhteen peliin kuluu aikaa 2-4 tuntia. Peli soveltuu hyvin pakollisiin YTO-opintoihin kuuluviin Yrittäjyys ja yrittäjämäinen toiminta (1 osp) -opintojen sekä myös HOKS-viikkojen ohjelmaan. Lisäksi se herättää ajatuksia kestävän kehityksen opintoihin.

Varian jokaisessa toimipisteessä on yksi tai kaksi Circula-peliä, joita voi lainata toimipisteiden yrittäjyysvastaavilta. Yrittäjyysvastaavat vetävät myös mielellään Circula-pelejä.

MINICAMP-LEIRI 24.8.2020 (verkkoympäristössä), 30.9.2020 (Vernissa), 18.11.2020 (Vernissa) klo 10.00-20.00

Minicamp on yhden päivän mittainen syväsukellus yrittäjyyden maailmaan. Leirin aikana opiskelijat kehittävät tiimeissä liikeidean hyödyntäen ajankohtaisia liiketoiminnan kehittämisen työkaluja. Päivän päätteeksi tiimit esittelevät liikeideansa muille tiimeille ja ”leijonille”, ja parhaat liikeideat palkitaan. Minicamp -leirin suoritus oikeuttaa 1 osaamispisteen, joka voidaan sisällyttää ammatillisten perustutkintojen pakollisiin tai valinnaisiin YTO-opintoihin.

YRITTÄJÄN PÄIVÄN WEBINAARI

Yrittäjäksi Variasta? - Tai buustia työmarkkinoille ja palkkatöihin yrittäjämäisellä asenteella 3.9.2020 klo 9.00-11.30

Webinaarin aikana kuulemme monenlaisia, innovatiivisia yrittäjyystarinoita ja yrittäjyystarinoiden kertojien ideoita Varian yrittäjyyskasvatustoiminnan kehittämiseen. Kuulemme myös Varian opiskelijoiden yrittäjyyspolkutarinoita ja yhteistyökumppaneidemme tervehdyksiä. Lisäksi kerromme Varian tulevista yrittäjyyskasvatustapahtumista ja -opinnoista.

Ilmoittautuminen viimeistään 26.8.2020 tästä linkistä. Lisätietoja: helena.koivisto@vantaa.fi

OMA YRITYS -TEEMAPÄIVÄT JA MUUT TAPAHTUMAT

YritysVantaan järjestämät Oma yritys -teemapäivät ja muut tapahtumat on suunnattu yrityksen perustamista suunnitteleville henkilöille. Myös opiskelijat ja opettajat voivat osallistua tilaisuuksiin. Tilaisuudet toteutetaan webinaareina tai Yrityspalvelukeskus Leijassa os. Elannontie 3, Vantaa. Lisätietoa ja ilmoittautumiset https://yritysvantaa.fi/tapahtumat-ja-ajankohtaiset.

OPISKELIJAYRITTÄJYYS

NY Vuosi yrittäjänä -ohjelmassa opiskelijat perustavat oikealla rahalla toimivan NY-yrityksen. NY-yritys on harjoitusyritys ja siihen osallistujat säilyttävät opiskelijastatuksensa. NY-yritys perustetaan lukukauden, lukuvuoden tai kalenterivuoden ajaksi. Jokaiselle yritykselle etsitään ulkopuolinen neuvonantaja työelämästä. Yrityksestä ei makseta palkkaa, mutta voitto jaetaan lopuksi osallistujien kesken. Voitosta maksetaan tuloveroa. Alle 25-vuotiailla on mahdollisuus osallistua NY Vuosi yrittäjänä -kilpailuihin.

4H-yritys on 13-28-vuotiaille nuorille tarkoitettu pienimuotoisen yrittäjyyden toimintamalli. 4H-yrityksissä opiskelijat valmistavat omia tuotteitaan ja myyvät niitä tai palveluitaan kuluttajille ja yrityksille ym. He voivat myös saada työmahdollisuuksia 4H-yhdistyksen kautta. Jokainen 4H-yrittäjä saa maksuttoman yrittäjäkurssin ja oman yritysohjaajan. Yrityksen liikevaihto voi olla 50 - 7.000 €. Kaikki tulo tulee yrittäjille itselleen ja siitä maksetaan tulovaroa.

Osuuskunta Vasaari tarjoaa Varian opiskelijoille uudenlaisen oppimisympäristön hankkia yrittäjyysosaamista sekä mahdollisuuden opiskella oman alan opintoja työvaltaisesti. Osuuskunnassa opiskelija opiskelee yrittäjyyttä tekemällä asiakastöitä ja opettelemalla mm. markkinointia, hinnoittelua ja laskutusta. Osuuskunnassa opiskelijan on myös mahdollista testata oman liikeidean toimivuutta ja verkostoitua, ja näin edistää omaa työllistymistä opintojen jälkeen.

Osallistuminen NY-yrityksen, 4H-yrityksen tai Osuuskunta Vasaarin toimintaan kerryttää osaamispisteitä perustutkintojen valinnaisiin yrittäjyyden YTO-opintoihin ja muihin ammatillisiin tutkinnon osiin.

LISÄTIETOJA:

AVIAPOLIS: Ilkka Huovinen, ilkka.huovinen@eduvantaa.fi, p. 050 314 5066

HIEKKAHARJU: Suvi Höglund, suvi.hoglund@eduvantaa.fi, p. 050 314 5106 ja Ari Jokinen, ari.jokinen@eduvantaa.fi, p. 050 300 2046

KOIVUKYLÄ: Pirjo Vartiainen, pirjo.vartiainen@vantaa.fi, p. 040 834 8199

MYYRMÄKI: Jarno Kupiainen, jarno.kupiainen@eduvantaa.fi, p. 050 303 8782

OSUUSKUNTA VASAARI: Päivi Koskela, paivi.koskela@eduvantaa.fi, p. 043 8271282

YRITTÄJYYSKASVATUKSEN KOORDINOINTI: Helena Koivisto, helena.koivisto@vantaa.fi, p. 043 825 7502

  • Julkaistu: 16.06.2020

facebook twitter instagram youtube