Ruokapalvelujen ammattitutkinto, ravintolakokki tai suurtalouskokki

Ruokapalvelujen ammattitutkinto, ravintolakokki tai suurtalouskokki


HAE TÄSTÄ ravintolakokiksi tai suurtalouskokiksi

Haku on auki toistaiseksi. Aloitus sopimuksen mukaan.

Kenelle

Ruokapalvelujen ammattitutkinto on tarkoitettu jo alalla toimineille, jotka haluavat päivittää ja täydentää osaamistaan.
Koulutus toteutetaan ensisijaisesti oppisopimuksella, joten opiskelijalla on oltava alan työpaikka.

Toteutus

  • Koulutuksen kesto 1 - 1,5 vuotta henkilökohtaisen osaamisen kehittämissuunnitelman (HOKS) mukaan.
  • Koulutus toteutetaan ensisijaisesti oppisopimuksella ja suurin osa osaamisesta hankitaan omalla työpaikalla.
  • Lähipäiviä tutkinnon osaa kohden 3 - 5. Lähipäivät Varian Hiekkaharjun toimipisteessä, os. Tennistie 1, Vantaa klo 8-16.

Ruoanvalmistus suurtaloudessa lähipäivät: 16.9, 14.10, 15.10, 7.11 ja 28.11. Kasvisruokien valmistus lähipäivät: 17.2, 18.2. ja 19.3. Ruoan valmistus eri tuotantomenetelmillä lähipäivät: 8.6., 9.6 ja 10.6.


Hakeminen ja opiskelijavalinta

  • Jatkuva haku. Toteutus suunnitellaan yksilöllisesti.

Kuvaus toimialasta, ammatista ja työtehtävistä

Ravintolakokki

Ravintolaruoanvalmistuksen osaamisalan suorittanut ravintolakokki työskentelee erilaisin liikeideoin toimivissa ruokaravintoloissa, tilaus- ja juhlapalveluyrityksissä tai matkustajalaivojen ruokaravintoloissa.

Suurtalouskokki

Suurtalousruoanvalmistuksen osaamisalan suorittanut suurtalouskokki työskentelee ammattikeittiöissä, joita on mm. henkilöstöravintoloissa, sairaaloissa, erilaisissa hoitokodeissa ja oppilaitoksissa.

Kokin ammatissa vaaditaan hyvää fyysistä kuntoa ja sopeutumista vuorotyöhön.

Koulutuksen sisältö

Koulutus toteutetaan ensisijaisesti oppisopimuskoulutuksena. Osaamista hankitaan pääasiassa työpaikalla työtä tekemällä, mutta myös oppilaitoksessa ja verkossa. Koulutuksen kesto määräytyy henkilökohtaisen osaamisen kehittämissuunnitelman (HOKS) mukaan, noin 1 – 1,5 vuotta.
Ruokapalvelun ammattitutkintoon opiskelevalta vaaditaan aiempaa kokemusta ravitsemisalalta.

Ravintolakokki

Opintoihin sisältyy mm.

  • ruoanvalmistusta (alkuruoat, pääruoat, jälkiruoat)
  • gastronomiaa
  • tuotteiden esille laittoa lautasannoksina tai vadeille
  • työturvallisuusasioita
  • hygienialainsäädäntöä
  • omavalvontaa
  • ravitsemus-ja erityisruokavaliotietoutta
  • kasvisruokavalioita
  • uskontojen ja kulttuurien tuntemusta
  • tuotetietoutta
  • matematiikkaa
  • asiakaspalvelua.

Tutkinnossa on yksi pakollinen tutkinnon osa Ruoanvalmistus ravintolakeittiössä. Valinnaisista tutkinnon osista valitaan henkilökohtaisen osaamisen kehittämissuunnitelman mukaisesti tutkinnon osa tai osia seuraavista:

  • Kylmänä tarjottavien ruokien valmistaminen
  • Ruoanvalmistus tilauspalveluissa
  • Työpaikkaohjaajana toimiminen
  • Erityisruokavalioiden valmistaminen
  • Kasvisruokien valmistaminen
  • Henkilöstöravintolatoiminnot
  • tai ammatillinen tutkinnon osa jostain muusta tutkinnosta.

Suurtalouskokki

Opintoihin sisältyy mm.

  • ruoanvalmistusta
  • tuotteiden esille laittoa
  • työturvallisuusasioita
  • hygienialainsäädäntöä
  • omavalvontaa
  • ravitsemus-ja erityisruokavaliotietoutta
  • kasvisruokavalioita
  • uskontojen ja kulttuurien tuntemusta
  • tuotetietoutta
  • matematiikkaa
  • asiakaspalvelua.

Tutkinnossa on yksi pakollinen tutkinnon osa Ruoanvalmistus suurtaloudessa. Valinnaisista tutkinnon osista valitaan henkilökohtaisen osaamisen kehittämissuunnitelman mukaisesti tutkinnon osa tai osia seuraavista:

  • Kylmänä tarjottavien ruokien valmistaminen
  • Ruoanvalmistus tilauspalveluissa
  • Työpaikkaohjaajana toimiminen
  • Erityisruokavalioiden valmistaminen
  • Kasvisruokien valmistaminen
  • Henkilöstöravintolatoiminnot
  • tai ammatillinen tutkinnon osa jostain muusta tutkinnosta.

Lue tarkemmin tutkinnon perusteista tästä.

Työllistyminen

Kokit voivat työskennellä esimerkiksi ruokaravintolassa, kahvilassa, henkilöstöravintolassa, juhla- ja pitopalveluyrityksessä, laivalla, hotellin keittiössä, sairaalassa, oppilaitoksessa, päiväkodissa, katu- ja pikaruokaravintolassa, liikeasemalla, elintarviketeollisuudessa, vähittäiskaupassa tai alan itsenäisenä yrittäjänä.

Jatko-opiskelumahdolllisuudet

Ruokapalvelujen ammattitutkinto antaa jatko-opintokelpoisuuden ammattikorkeakouluihin ja yliopistoihin.

Hakeminen

Oppisopimusryhmiin haku määrättyinä aikoina ja yksittäisiä opiskelijoita otetaan jatkuvalla haulla.

Lisätietoja

Ammatillinen opettaja Virpi Pekkala, p. 050 312 4549, virpi.pekkala@eduvantaa.fi
Opinto-ohjaaja Kerttu Vesterinen. p. 050 312 4553, kerttu.vesterinen@vantaa.fi
Osaamispalveluesimies Maija Knutti, p. 040 503 4770, maija.knutti@vantaa.fi
Oppisopimuskoordinaattori Harriet Svård, p. 043 824 9243, harriet.svard@eduvantaa.fi

Ravintola- tai suurtalouskokiksi voit opiskella Hiekkaharjun toimipisteessä, Tennistie 1, 01370 Vantaa.

facebook twitter instagram youtube