Leipuri-kondiittori

‍Klikkaamalla kuvaa pääset elintarvikealan esittelyvideoon!

Elintarvikealan perustutkinto, Leipomoalan osaamisala, leipuri-kondiittori


Leipuri-kondiittoriksi voit opiskella Myyrmäen toimipisteessä, Ojahaantie 5, 01600 Vantaa


Kuvaus toimialasta, ammatista ja työtehtävistä

Sokerin huuruista elämää suklaakuorrutteella!

Leipomoalan osaamisalan suorittanut leipuri-kondiittori osaa toimia leipuri-kondiittorina niin leipomoissa, myymälöiden paistopisteissä, kahvila-konditorioissa, suurtalous- ja ravintola-alan toimipisteissä sekä pitopalveluyrityksissä. Tutkinnon suorittanut osaa valmistaa ruoka- ja kahvileipiä, leipomoeineksiä ja konditoriatuotteita sekä käsityövaltaisessa että automatisoidussa tuotannossa.

Hakeminen ja opiskelijavalinta

Kielitaitovaatimus on B1 / YKI 3 kaikilla kielen osa-alueilla.

Koulutuksen sisältö

Kaikille pakolliset ammatilliset tutkinnon osat ovat elintarviketuotannossa toimiminen ja elintarvikeprosessin ohjaus ja käynnissäpito.

Lisäksi on suoritettava osaamisalan mukaisesti osa: elintarvikkeiden valmistus.

Näiden pakollisten tutkinnon osien lisäksi suoritetaan valinnaisia ammatillisia tutkinnon osia, joilla vahvistetaan osaamista erilaisissa valmistusmenetelmissä ja tuotannoissa toimimisessa.

Tutkinto antaa perusvalmiudet leipomo- ja konditoria-alan työtehtäviin. Ammatillisiin opintoihin sisältyy mm. ruoka- ja kahvileipien, leipomoeinesten, perinneleivonnaisten, kansainvälisten leipomotuotteiden ja erilaisten konditoriatuotteiden valmistusta sekä suklaa- ja sokeritöitä. Elintarvikehygienia, laadunvalvonta ja tuotesuunnittelu ovat myös keskeisiä opintosisältöjä.

Kaikille pakollisia tutkinnonosia ovat Elintarviketuotannossa toimiminen, Leipomoalan prosessin ohjaus ja käynnissäpito, Kahvileipätuotteuden valmistus, Ruokaleipätuotteiden valmistus ja Konditoriatuotteiden valmistus. Lisäksi opiskelija voi valita valinnaisia tutkinnonosia mielenkiintonsa mukaan.

Tutustu elintarvikealan perustutkinnon perusteisiin tästä.

Työllistyminen

Työllisyystilanne alalla on hyvä ja leipomoala työllistää parhaiten elintarviketeollisuuden toimialalla. Leipuri-kondiittorin mahdollisia työympäristöjä ovat erilaiset leipomot, kauppojen paistopisteet, suurtalous- ja ravintola-alan toimipisteet, pitopalveluyritykset, konditoriat ja kahvilat.

Elintarvikealan perustutkinnon suorittanut henkilö voi toimia osaamisalansa mukaisesti seuraavissa työtehtävissä:

  • Elintarvikkeiden valmistaja työskentelee valmistus-, pakkaus- ja varastointitehtävissä elintarviketuotantolaitoksissa tai elintarviketeollisuudessa tai elintarvikeliikkeiden myynti- ja esittelytehtävissä.
  • Leipuri-kondiittori työskentelee leipomoissa ja konditorioissa tai teollisuusleipomoissa, paistopisteissä, kahvila-konditorioissa, suurtalous- ja ravintola-alan toimipisteissä tai pitopalveluyrityksissä valmistus-, pakkaus- ja myyntitehtävissä.
  • Lihatuotteiden valmistaja työskentelee esimerkiksi lihanleikkaamoissa, lihavalmistetuotannossa tai teurastamoissa tai lihan käsittely - ja myyntitehtävissä.
  • Meijeristi työskentelee prosessinohjaus-, valmistus-, pakkaus- tai varastointitehtävissä sekä laadunhallinnan tehtävissä meijerialan yrityksissä mm. maidon, kerman, hapanmaitovalmisteiden, juustojen ja maitojauheiden valmistuksessa.

Opiskelukustannukset

Opinnot ovat jatkossa myös materiaalien osalta uusille toisen asteen opiskelijoille pääsääntöisesti maksuttomia siihen asti, kun opiskelija täyttää 20 vuotta. Maksuttomuus koskee opiskelijoita, jotka ovat tällä hetkellä perusopetuksen 9. luokalla. Opiskelijat saavat käyttöönsä tutkinnon suorittamiseen tarvittavat välttämättömät välineet ja materiaalit maksutta. Maksuttomaksi tulevat esimerkiksi oppikirjat ja työvälineet.

Muille oppikirjakustannukset ovat noin 150 euroa, henkilökohtaiset työvälineet ja -vaatetus sekä kengät ovat noin 300 euroa.

Jatko-opiskelumahdollisuudet

Elintarvikealan perustutkinto antaa yleisen jatko-opintokelpoisuuden ammattikorkeakouluihin ja yliopistoihin. Opintoja voi jatkaa myös alan ammattitutkinnoissa ja erikoisammattitutkinnoissa voi edetä leipuri- ja konditoriamestarin tutkintoihin.

Ammatillisista perustutkinnoista sekä ammatti- ja erikoisammattitutkinnoista saa yleisen jatko-opintokelpoisuuden ammattikorkeakouluihin ja yliopistoihin. Luonteva jatko-opintoväylä on tekniikan ja liikenteenalan ammattikorkeakoulututkinto, insinööri (AMK). Yliopistossa voi suorittaa esimerkiksi tekniikan kandidaatin, maisterin ja diplomi-insinöörin tutkinnon. Ammatillisen opettajan pedagogiset opinnot antavat jatkokoulutusmahdollisuuden ammatillisen opettajan työtehtäviin.

Terveydelliset vaatimukset ja muut soveltuvuuteen liittyvät seikat

Elintarvikealan työ vaatii tekijältä hyvää fyysistä kuntoa ja esteenä alalla työskentelyyn voivat olla astma ja muut mahdolliset allergiat.

Hakeminen

Haku yhteishaussa Opintopolussa ja määrättyinä aikoina jatkuvassa haussa. Myös muina aikoina voi opinto-ohjaajalta tiedustella aloituksesta.

‍Lisätietoja

Opinto-ohjaaja Paavo Tuomainen, p. 040 587 4186, paavo.tuomainen@eduvantaa.fi


Lue elintarvikealaa opiskelevan Hatice Uzunian haastattelu täältä

Katso ympärillesi elintarvikealan leipomo- ja konditoriatyösaleissa

Päivitetty 9.9.2021 / MP

Aviapoliksen toimipiste

Rälssitie 13

01530 Vantaa

Hiekkaharjun toimipiste

Tennistie 1

01370 Vantaa

Koivukylän toimipiste

Talvikkitie 119

01360 Vantaa

Myyrmäen toimipiste

Ojahaantie 5

01600 Vantaa

facebook twitter instagram youtube