Kokki tai tarjoilija
Ravintola- ja cateringalan perustutkinto
- Ruokapalvelun osaamisala, kokki
- Asiakaspalvelun osaamisala, tarjoilija
Kokiksi tai tarjoilijaksi voit opiskella Hiekkaharjun toimipisteessä, Tennistie 1, 01370 Vantaa
Kenelle
- Olet kiinnostunut ruoanvalmistuksesta.
- Pidät käsillä tekemisestä.
- Olet palveluhenkinen.
Toteutus
- Koulutuspaikka Hiekkaharjun toimipiste, Tennistie 1, 01370 Vantaa
- Koulutuksen kesto 2–3 vuotta henkilökohtaisen osaamisen kehittämissuunnitelman mukaisesti (HOKS).
- Koulutus toteutuu pääsääntöisesti päiväopiskeluna ma - pe klo 8.00–16.00.
- Oppimisympäristönä lähiopetuksessa on oppilaitos, verkkoympäristö ja työpaikalla tapahtuva oppiminen toteutuu erilaisin liikeideoin toimivissa ravintoloissa sekä julkisen sektorin toimipaikoissa.
- Jokaisen opiskelemaan valitun opiskelupolku ja opiskeluaikataulu suunnitellaan henkilökohtaisesti.
Hakeminen ja opiskelijavalinta
- Jatkuva haku on avoinna.
- Haastattelukutsut ja mahdollinen kielitesti (kielitasovaatimus perustutkinnossa B.1.) tulevat sähköpostilla hakijoiden antamiin sähköpostiosoitteisiin
- Kielitaitovaatimus on B1 / YKI 3 kaikilla kielen osa-alueilla.
Kuvaus toimialasta, ammatista ja työtehtävistä
Ravintola- ja cateringalalla toimit innostavissa ja monipuolisissa työtehtävissä trendikkäällä asiakaspalvelualalla. Voit valita ruokapalvelujen osaamisalan (kokki) tai asiakaspalvelun osaamisalan (tarjoilija).
Kokki: Tutkinto antaa perusvalmiudet ruoanvalmistustehtäviin erilaisin liikeideoin toimivissa ravintoloissa tai julkisen sektorin toimipaikoissa.
Tarjoilija: Tutkinto antaa perusvalmiudet asiakaspalveluun erilaisin liikeideoin toimivissa ravintoloissa tai julkisen sektorin toimipaikoissa.
Koulutuksen sisältö
Kokki:
Opintoihin sisältyy mm. lounas- ja annosruokien valmistusta, hygieniaa sekä asiakaspalvelua. Opinnoissa painotetaan vastuullisuutta ja työelämässä tarvittavia taitoja.
Kaikille pakollisia tutkinnonosia ovat
- Ravitsemispalveluissa toimiminen
- Lounasruokien valmistus
- Annosruokien valmistus
Lisäksi opiskelija voi valita valinnaisia tutkinnonosia mielenkiintonsa mukaan.
Tarjoilija:
Ammatillisiin opintoihin sisältyy mm. asiakaspalvelua ja myyntiä sekä annosruokien ja juomien tarjoilua. Opinnoissa painottuvat myös kielet sekä kulttuureiden ja kansainvälisyyden tuntemus. Osaamisalalla opit tarjoilemaan, tekemään juomasekoituksia, puhumaan vieraita kieliä, etiketti- ja tapatietoutta, asiakaspalvelua ja myyntiä.
Kaikille pakollisia tutkinnonosia ovat
- Ravitsemispalveluissa toimiminen
- Asiakaspalvelu ja myynti
- Annosruokien ja juomien tarjoilu
Lisäksi opiskelija voi valita valinnaisia tutkinnon osia mielenkiintonsa mukaan.
Tutustu tutkinnon perusteisiin tästä.
Työllistyminen
Alan työllisyystilanne on hyvä ja suurin osa opiskelijoistamme löytää työpaikan jo opintojensa aikana. Kokit voivat työskennellä esimerkiksi a la carte ravintolassa, henkilöstöravintolassa, suurkeittiössä, juhla- ja pitopalvelussa, pikaruokaravintolassa sekä kahvilassa. Tarjoilija voi työskennellä esimerkiksi ravintolassa, henkilöstöravintolassa, pubissa, yökerhossa, liikenneasemalla, kahvilassa, pikaruoka-, juhlapalvelu- tai matkailuyrityksessä sekä suurtalouden toimipaikassa.
Opiskelukustannukset
Opinnot ovat jatkossa myös materiaalien osalta uusille toisen asteen opiskelijoille pääsääntöisesti maksuttomia siihen asti, kun opiskelija täyttää 20 vuotta. Maksuttomuus koskee opiskelijoita, jotka ovat tällä hetkellä perusopetuksen 9. luokalla. Opiskelijat saavat käyttöönsä tutkinnon suorittamiseen tarvittavat välttämättömät välineet ja materiaalit maksutta. Maksuttomaksi tulevat esimerkiksi oppikirjat ja työvälineet.
Muille oppikirjakustannukset ovat noin 100 euroa ja henkilökohtaiset työvälineet, työvaatetus ja kengät noin 400 euroa.
Jatko-opiskelumahdollisuudet
Ravintola- ja cateringalan perustutkinto antaa yleisen jatko-opintokelpoisuuden ammattikorkeakouluihin ja yliopistoihin. Luonteva jatko-opintoväylä on esimerkiksi restonomi. Opintoja voi jatkaa myös alan ammattitutkinnoissa ja erikoisammattitutkinnoissa.
Terveydelliset vaatimukset ja muut soveltuvuuteen liittyvät seikat
Ravintola- ja catering alan työ vaatii tekijältä hyvää fyysistä kuntoa.
Hakeminen
Haku yhteishaussa Opintopolussa ja määrättyinä aikoina jatkuvassa haussa
Lisätietoja
Opinto-ohjaaja Kerttu Vesterinen, p. 050 312 4553, kerttu.vesterinen@eduvantaa.fi
Opettaja Virpi Pekkala, p. 0503124549, virpi.pekkala@eduvantaa.fi
Jasmin ja Pinja valmistuivat alalle joulukuussa 2020. Lue heidän työssäoppimisestaan Minttiravintolat Oy:n ravintoloissa täältä
Päivitetty 9.9.2021 / MP