Ravitsemispalveluiden tuotteistaminen

Ravitsemispalveluiden tuotteistaminen, ravintola- ja cateringalan perustutkinto, osatutkinto

Alaa voit opiskella Hiekkaharjun toimipisteessä, Tennistie 1, 01370 Vantaa


JATKUVA HAKU: HAE TÄSTÄ


Kenelle

Ravintola-alan työntekijät, yrittäjät ja asiantuntijat, joilla on aikaisempaa kokemusta alalta sekä motivaatiota tuotekehitystyöhön. Koulutukseen voi osallistua myös useampi henkilö samasta yrityksestä, jolloin tuotekehitystyöstä syntyy yhteinen, yrityskohtainen projekti. Myös lomautetut henkilöt voivat hakeutua koulutukseen huomioiden työvoimaviranomaisten ohjeet hakuhetkellä.

Toteutus

Koulutus toteutetaan valmentavalla otteella, jossa ammatillinen opettaja kannustaa, tukee ja sparraa osallistujan tuotekehitysprosessia. Jokaiselle osallistujalle laaditaan henkilökohtainen osaamisen kehittämissuunnitelma (HOKS), joka määrittelee opiskelun sisällön ja keston. Henkilökohtaisen ohjauksen lisäksi koulutukseen kuuluu teoriakoulutusta oppilaitoksessa ja/tai verkossa. Osallistujille on myös mahdollista järjestää työpajatyöskentelyä ja/tai keskustelufoorumi tuotekehitystyön tueksi. Osaaminen osoitetaan näytöillä.

Koulutuksen voi suorittaa sekä oppisopimuksella, koulutussopimuksella että oppilaitosmuotoisesti opiskellen. Myös yrittäjän oppisopimus on mahdollinen. Suoritustapa sovitaan jokaisen osallistujan kanssa hakeutumisvaiheessa.

Koulutus toteutetaan ajalla helmikuu-toukokuu 2021.

Koulutuspäivät Ravitsemispalveluiden tuotteistamisen tutkinnon osasta:

2.2. klo 9-15, 3.3. klo 8-15, 23.3. klo 9-16, 13.4. klo 8-15 ja 27.4. klo 9-15 sekä mahdolliset yksilöllisesti sovitut muut lähiopetus/testipäivät.

Valinnaisen tutkinnon osan/osien opetuspäivät sovitaan yksilöllisesti.

Koulutuspäivät ja työpajatyöskentely järjestetään Vantaan ammattiopisto Varian Hiekkaharjun toimipisteessä (Tennistie 1) tai verkossa.

Koulutuksen sisältö

Uusien ruoka- ja juomatuotteiden sekä palvelukonseptien kehittäminen ravintola-alalla.

Koulutuksen tavoitteena on antaa valmiudet uusien ruoka- ja juomatuotteiden sekä palvelukonseptien kehittämiseen ravintola-alalla. Koulutuksessa keskitytään osallistujan oman tuotekehitysidean jalostamiseen, kokeiluun ja markkinointiin. Uusien tuotteiden ja palveluiden tavoitteena on palvella ravintola-alaa ja sen työntekijöitä uudenlaisessa markkinatilanteessa.

Koulutuksen aikana suoritetaan

  • Ravintola- ja catering-alan perustutkinnosta Ravitsemispalveluiden tuotteistaminen (20 osp) tutkinnon osa
  • Omaa tuotekehitystä tukeva ammatillinen tutkinnon osa alan perus- tai ammattitutkinnosta

Ravitsemispalveluiden tuotteistaminen tutkinnon osassa kehitetään uusiin tarpeisiin sopivia ruoka- ja juomatuotteita sekä palveluja. Tuotekehityksen aikana hankitaan tietoa, selvitetään asiakasryhmien tarpeita ja huomioidaan eri vuodenaikoihin sopivat tuotteet sekä kestävän kehityksen näkökulmat. Lisäksi tuote tai palvelu hinnoitellaan ja sille luodaan markkinointimateriaali. Tuotteistamisessa ja markkinoinnissa käytetään apuna sosiaalista mediaa ja asiakaspalautteita.

Omia tuotteita on mahdollisuus kokeilla oppilaitoksessa koulutuksen aikana ja näin arvioida tuotteen toimivuutta käytännössä (esim. reseptiikka annokseksi, raaka-aineiden toimivuus, tuotteen visuaalisuus, säilyvyys, kuljetettavuus). Oppilaitos voi myös myydä tuotteita myymälässään tai tarjota niitä oppilaitoksen henkilöstö/opetusravintolassa, mikä mahdollistaa asiakaspalautteen keräämisen tuotteesta.

Omaa tuotekehitystä tukeva ammatillinen tutkinnon osa liittyy aihealueeseen, jonka osallistuja valitsee tuotekehityksensä kohteeksi. Aiheita voivat olla esimerkiksi kasvisruokien tai kylmänä tarjottavien ruokien valmistus, kahvilapalveluiden kehittäminen, tilaustarjoilussa toiminen, kaupan palvelutiskillä toiminen tai erityisruokavaliotietous. Osallistuja ja ammatillinen opettaja valitsevat tuotekehitykseen soveltuvan tutkinnon osan yhdessä opintoja suunniteltaessa ja se voi olla myös muusta tutkinnosta, esim. elintarvike- tai logistiikka-ala.

Opiskelukustannukset

Koulutus on maksuton, kun osallistuja suorittaa ammatillisen tutkinnon osan tai osia henkilökohtaisen osaamisen kehittämissuunnitelmansa mukaisesti.

Hakeminen

Hakijan tulee täyttää sähköinen hakulomake Varian nettisivuilla mennessä osoitteessa 23.11.2020-22.1.2021 (linkki on sivun yläosassa)

Hakeutumisen yhteydessä Varia kartoittaa koulutukseen hakeutuvan oppimisen edellytykset, mukaan lukien riittävä suomen kielen taito.

Lisätiedot

Anne Sivonen (anne.sivonen@vantaa.fi, p. 0400 765 753)

Mervi Niittumäki-Mäntylä (mervi.niittumaki@eduvantaa.fi, p. 050 314 5120)

Aviapoliksen toimipiste

Rälssitie 13

01530 Vantaa

Hiekkaharjun toimipiste

Tennistie 1

01370 Vantaa

Koivukylän toimipiste

Talvikkitie 119

01360 Vantaa

Myyrmäen toimipiste

Ojahaantie 5

01600 Vantaa

facebook twitter instagram youtube