Ruotsia etänä: kaikille aloille sopiva, yhteinen ruotsin kurssi itslearningissa

21.04.2020

Tässä blogitekstissä jaan kokemuksiani ruotsin Itslearning-opintojaksosta ja siihen siirtymistä etäopetuksen aikana. Opintojaksoa ei onneksi tarvinnut keksiä yhdessä yössä. Olin työstänyt ruotsin ja englannin kaikille aloille sopivia opintojaksoja Itslearningissa jo aiemmin vähän kerrallaan. Ruotsin opintojaksoa olimme suunnitelleet ja toteuttaneet Koivukylän ruotsin opettajan Juha Lindahlin kanssa, mutta kurssin suunnittelu oli jäänyt kesken. Yksittäisiä tehtäviä olin käyttänyt pienten opiskelijamäärien kanssa lähiopetuksessa. Ajatukseni oli, että sitten joskus ruotsin tehtävien ollessa valmiit, selkeät ja hyvät otan tehtävät laajemman opiskelijamäärän käyttöön. Etäopetukseen siirryttäessä ei ollut valmista eikä selkeätä, mutta kuitenkin tarpeeksi hyvää ja käyttökelpoista aineistoa. Etäopetus tulisi myös tarjoamaan mahdollisuuden kokeilla laajemmalle opiskelijamäärälle kielten Itslearning-oppimisympäristöjä, saada palautetta ja kehittyä. Tähän tilaisuuteen halusin ehdottomasti tarttua.

Ensimmäiset viikot etäopetuksessa ja Itslearningin kanssa olivat jatkuvaa opettelua. Olin kuvitellut, että hioisin ja lisäisin tehtäviä sekä vaihtelisin sanamuotoja selkeämmäksi. Olin myös kuvitellut, että osaisin jo sujuvasti käyttää alustaa. Tämä vain huomatakseni, että jossain oli usein väärä asetus päällä, tehtävät eivät olleet kopioituneet oikeisiin paikkoihin tai ne näkyivät opiskelijoille väärässä järjestyksessä. Kirjoitusvirheet olivat siis pienin haasteistani. Olin useasti yhteydessä Varian verkkopedagogi Anna Kepaseen ja sain paljon teknistä apua, tukea sekä pedagogisia vinkkejä. Etätyön ei todella tarvitse olla yksinurakointia, päinvastoin. Annan avulla sain vietyä kurssia eteenpäin hujauksessa. Merkittävä muutos ajattelussani tapahtui myös soittaessani videopuhelun tehtävien kanssa tuskailevalle opiskelijalle. Katsellessani hänen näkymäänsä ja etusivua havaitsin, että opiskelija näki keskeneräisiä, suunnitelmavaiheessa olevia tai jopa opintojaksosta hylättyjä tehtäviä. Olin poistanut tehtävät omasta näkymästäni, mutta opiskelijoille oli jäänyt ”oikeiden” tehtävien väliin paljon ihmeteltävää. Tämän jälkeen Itslearningin opiskelijanäkymästä tuli useasti käyttämäni väline. Opiskelijan hankaluudet etenemisessä voivat joskus olla pienestä kiinni.

Varian Itslearning-kursseilta pyydetään opiskelijoita antamaan palautetta. Onkin ollut mielenkiintoista muokata ruotsin opintojaksoa palautteiden pohjalta ja mukavalta on tuntunut opiskelijoilta saamani hyvä palaute.

Haluan tiivistää lopuksi muutaman kohdan ruotsin kielen opintojakson rakenteesta nyt, palautteiden saamisen ja tekemieni muokkausten jälkeen:

1. Varian toisen kotimaisen kielen pakollinen opintojakso (1 osp) on suunnattu kaikille aloille ja sen voi opiskella itsenäisesti ja joustavasti verkossa Itslearning-alustalla.

2. Ohjaava opettaja tukee ja antaa ohjeita esim. Whatsappin kautta videopuheluin ja viestein. Itslearning-työkalun kautta voidaan antaa arvioita eri tavoin: kirjallisesti tai suullisesti.

3. Opintojakson tehtävät noudattavat pääosin samaa kaavaa:

a) ensin hankitaan kielen osa-alueen osaamista katsomalla lyhyt teoriaosuus esim. videon avulla.

b) osaamista tästä aihepiiristä osoitetaan kirjoittamalla ammattiin liittyviä sanalistoja ja lyhyitä, yksinkertaisia lauseita, tekemällä koetyyppisiä tehtäviä, äänittämällä puhetta tai videoimalla esimerkiksi oma esittäytyminen.

4. Lopuksi on neliosainen päättökoe.

5. Kurssi arvioidaan Itslearningiin ja Studentaan.

6. Itslearningissa tapahtuva opiskelu on mukavaa, joustavaa sekä mahdollistaa vapaan opiskelutahdin. Opettajalle se mahdollistaa joustavuutta työhön, luovia ratkaisuja ja uusien työkalujen käyttöä. Erityisesti se helpottaa arviointia, kun alusta kokoaa suoritukset yhteen paikkaan. Suosittelen kaikille. Valmista ei tarvitse olla heti, vaan tehtäviä muokataan ja päivitetään oppimismatkan varrella.

Itslearning-terveisin, Kirsi Koskinen, Aviapoliksen toimipisteen englannin ja ruotsin opettaja

ruotsin kurssin palaute tyytyväinen ja erittäin tyytyväinen
hauskoja ja hellpoja tehtäviä, välillä hankala tietää mitä piti tehdä