Vantaan ammattiopisto Variassa viime syksynä pilotoitu opettajavaihto Etelä-Korean kanssa jatkuu myös ensi syksynä

Vantaan ammattiopisto Variassa polkaistiin viime syksynä käyntiin uusi kansainvälinen opettajavaihto-hanke. Hankkeen pääyhteistyökumppanina toimii Etelä-Korean itsehallintoalue Jeju provinssin opetusvirasto (engl. Jeju Provincial Office of Education). Hankkeen tarkoituksena on lisätä opettajien liikkuvuusjaksoja sekä lujittaa maiden välistä kansainvälistä yhteistyötä ja opetuskäytänteiden vaihtoa.

Varian koordinoimassa hankkeessa on mukana myös International School of Vantaa (ISV), Tikkurilan lukio, Kaivokselan koulu, Rekolanmäen koulu sekä Vantaan ammattiopisto Varia. Opettajat ovat Suomessa yhteensä viisi kuukautta ja suorittavat neljänä päivänä viikossa harjoitteluita koulukohtaisten mentoreiden opastuksella.

Opettajat on sijoitettu eri kouluihin opetusalojen ja -painotusten mukaan. Esimerkiksi Variassa paraikaa harjoittelua suorittava arkkitehtuuriopettaja seuraa rakennuspuolen opetusta. Yhteistyö eri koulujen ja mentoreiden kanssa onkin taannut opettajille eturivin näköalapaikan siihen, miten suomalainen koulutusjärjestelmä toimii käytännössä ja millainen opetuskulttuuri luokissa vallitsee.

Vaihto-ohjelman puitteissa opettajille on syksyn mittaan järjestetty kerran viikossa myös lähipäiviä, joissa on sukellettu syvemmälle suomalaisen koulutusjärjestelmän saloihin sekä pedagokisiin erikoisuuksiin. Nämä eri alojen asiantuntijoiden johdolla toteutetut koulutuspäivät ovat opettajien mukaan tarjonneet oivia vinkkejä sekä käytännön työkaluja myös kotiin vietäviksi.

Onnistuneesta kokeilujaksosta kieliikin se, että hankkeen etenemistä marraskuussa arvioimaan tullut Etelä-Korean delegaatio ilmoitti halukkuutensa jatkaa hanketta vielä ensi syksynä ja vieläpä isommalla ryhmällä. Kevään aikana pääsemme vastavuoroisesti lähettämään opettajia myös Etelä-Koreaan lyhyille ulkomaanjaksoille!

Jos kiinnostuit hankkeesta, niin ota ihmeessä yhteyttä kansainvälisistä asioista vastaavan koordinaattori Anu Lähteeseen, sillä ensi vuonna myös Variaan tullaan sijoittamaan useampi eteläkorealainen opettaja ja avoimia mentorin paikkoja aletaan pikapuoliin täyttämään!

  • Julkaistu: 08.01.2020
  • Päivitetty: 10.01.2020