Variassa aktiivista kansainvälistä toimintaa keväällä

Varian kansainvälinen toiminta on ollut taas keväällä kiitettävän aktiivista. Kaikkien alojen opiskelijoilla ja koko henkilökunnalla on ollut hyvät mahdollisuudet päästä ulkomaille. Lisätietoja hakemisesta: https://www.sivistysvantaa.fi/varia/artikkelit/opiskelu/kansainvalisyys/ulkomaanjaksollehakeminen.html Variaan on myös saapunut runsaasti kumppanioppilaitoksista opiskelijoita ja opettajia sekä ulkopuolisia vieraita. Esimerkiksi Espanjasta, Galiciasta saapui matkailualan opettaja ja koulutussuunnittelija job shadowing jaksolle Variaan. Molemmat ihailivat suomalaisen koulutusjärjestelmän opiskelijalähtöisyyttä ja joustavuutta.

Matkakokemuksia keväältä:

Elintarvikealan opiskelijat Saksassa: "Olen tehnyt mm. erilaisia pikkuleipiä, muffineita, hedelmä- ja marjapiirakoita, kakkupohjia, porkkanakakkuja ja juustokakkuja. Olen myös dipannut suklaaseen monia eri tuotteita, sekä pursottanut marenkia marjapiirakoihin koristeeksi. Saksassa ollessa olen huomannut, että täytteissä ei säästellä vaan niitä laitetaan esimerkiksi piirakoihin ja kakkuihin niin, että pohja ei näy. Suomessa olen tottunut hieman maltillisempaan."

Autoalan opiskelija Saksassa: "Mielestäni aina kannattaa lähteä top-jaksolle, jos vaan on mahdollista. Tämä antoi minulle työkokemusta erilaisessa kulttuurissa ja työpaikassa. Kiva reissu. ☺ Suosittelen kaikille tätä!"

Sähköalan opiskelija Saksassa: "Saksalainen työkulttuuri eroaa joiltain osin melko paljon suomalaisesta. Yrityksillä on selvästi enemmän rahaa, eikä kenelläkään tunnu olevan kiire. Työturvallisuusasiat eivät ole Saksassa lähelläkään samaa tasoa kuin Suomessa. Esimerkiksi suojalasien ja kuulosuojaimien käyttö ei ollut vaadittua juuri missään, ja kypärät olivat lähinnä vain muodon vuoksi päässä ilman leukahihnoja. Mikään työtapa ei kuitenkaan eronnut suomalaisesta niin paljon, että olisin kokenut sopeutumisen vaikeaksi."

Matkailualan opiskelija Portugalissa: "When I compare this training period to the first one I did in 2017 in a café/restaurant, I think there’s a huge difference in where I was back then both as a professional and a person. Everything was new and scary, whereas now even new things feel more natural because you have the basic idea of what’s coming and how work life functions, even if you don’t know that specific task in question. I feel like I have earned much more knowledge and skills and especially my problem solving and individual thinking skills have improved."

O‍pinto-ohjaajat ja erityisopettajat Espanjassa: "Innovaation ja innostuksen kulttuuri huikea, ratkaisu löytyy kaikkeen, kaikki olivat innostuneita, ongelmiin löydettiin ratkaisut, eikä jääty jumittamaan turhanpäiväisyyksiin. Opiskelija oli keskiössä. Hankekoordinaattorit työskentelvät myös opettajina. Yhteistyö yritysten kanssa oli vireää ja vahvaa. Meillä olisi paljon opittavaa tästä Variassa."

  • Julkaistu: 05.06.2019